dijous, 7 de juny del 2012

Posicionament d'ERC-CxC-AM a la proposta de modificació de l'ordenança n. 18 de la taxa de l'escola bressol.

ERC-CxC-AM ha denunciat els darrers mesos la mala planificació que s'ha realitzat des de l'equip de govern de Cabrils en matèria d'educació. Les declaracions de la consellera d'Educació i del president de la Diputació van anunciar al desembre del 2011 retallades a les subvencions que aquestes institucions volien realitzar a la xarxa d'escoles bressol del país. Tant al patronat de l'escola com durant la tramitació dels pressupostos del 2012 el nostre grup municipal ha advertit la situació.

Al ple del 31 de maig de 2012, ERC-CxC-AM presentava una moció per crear un ajut per les famílies que no disposessin dels recursos suficients per portar els fills a l'escola bressol. Un ajut finalista, gestionat pels serveis socials de l'ajuntament amb l'objectiu de dotar un fons específic destinat a les mensualitats que paguen els pares pel servei que reben els seus fills. La moció va ser rebutjada amb els vots de l'equip de govern.

En la mateixa sessió, una proposta conjunta de la majoria de grups del consistori denunciava i instava al govern a garantir i mantenir les llars d'infants, un projecte de país, amb un ampli consens polític i que està perillant per l'infrafinançament d'una de les parts compromeses, la Generalitat de Catalunya, la qual paga a curs vençut. Hem passat dels 1800€ per alumne i curs, als 1600€ pel curs 2010-2011 amb una convocatòria de beques de 5Md'€. Pel curs 2011-2012 es rebaixa dels 1600€ als 1300€ sense convocatòria de beques. Al mes de maig, el govern anunciava una baixada a 1000€ pel curs 2012-2013 que es tornen a reduir a 875€ sense convocatòria de beques segons declaracions de la consellera en comissió, una reducció del 52%. La diferència ha de ser coberta per pares (a través de la taxa) o l'ajuntament. La dificultat econòmica de molts ajuntaments, sobreendeutats, els obliga a traslladar la diferència als pares. Cabrils no respon a aquesta situació, i és una decisió política del govern de CiU i PP augmentar una mica més del 8% aquesta taxa, anunciant-nos que l'any vinent pot arribar al 15%.

Concretem, el curs 2011-2012, les famílies han hagut de pagar per tot el curs un import base de 1802,46€ en concepte de matrícula i mensualitats, enguany pagaran un únic concepte, la mensualitat però el cost total serà de 1950€. Deixem de banda les permanències que tot i no augmentar significativament suposen 400€ més i el cost del menjador que no està recollit en aquesta ordenança però que sí té impacte a l'economia familiar. Continuaran havent diferents bonificacions, per exemple per famílies nombroses o que tinguin dos germans a l'escola, així com “ajuts a la beneficència per les famílies”.

Caldrà esperar també com evolucionen els ingressos a l'escola bressol. Si l'any passat es començava el curs amb 107 nens, el mes de juliol acabarà probablement amb 109 nens matriculats tot i les altes i baixes que hi ha hagut al llarg de l'any. Actualment hi ha 24 places disponibles. Pel curs vinent, les preinscripcions han baixat, es preveuen de moment si es confirma amb la matriculació que iniciïn el curs 94 criatures.

Per tot això, el nostre grup municipal hagués REBUTJAT aquesta proposta del govern al ple.

1 comentari:

  1. Aquest text ha estat modificat el 15/06 per corregir algunes dades de l'article. El dijous 14/06, regidors i alcaldes de municipis associats a la FMC es reunien en sessió extraordinària per debatre un posicionament conjunt davant l'anunci de les retallades. Podeu llegir la nota de premsa i el document aprovat per unanimitat als links:

    http://goo.gl/TSwwE (nota)
    http://goo.gl/rb8Fs (document)

    Ens agradaria saber abans del ple de finals de juliol, si algun representant del govern de Cabrils hi va poder anar i quina va ser la seva opinió.

    ResponElimina