dimarts, 27 de desembre del 2011

Comentaris posteriors a la sessió del ple urgent extraordinari del 27 de desembre del 2011. Pressupostos 2012

1.- Ratificar el caràcter urgent de la sessió

ABSTENCIÓ. Hem de fer conèixer als cabrilencs i cabrilenques que els pressupostos han estat entregats als regidors que no estan a govern divendres 23 de desembre i els estem votant el 27 de desembre. No hem tingut ni dos dies laborables per mirar-nos un pressupost que enguany pujarà gaire bé 7,5 milions d'euros.

2.- Moció per l’aprovació inicial del Pressupost General de la Corporació per l’any 2012 i Bases d’Execució del mateix, que conté el propi de l’Ajuntament, el de l’Organisme Autònom Escola Bressol, el de l’Organisme Autònom Museu Municipal i els estats de previsions de despeses i d’ingressos de la societat mercantil dependent Serveis i Promocions Municipals, S.A.

EN CONTRA.

1. El pressupost no assoleix l'objectiu d'estabilitat pressupostària amb escenaris previs, és a dir, segons els càlculs de la intervenció de l'ajuntament no s'assoleix l'objectiu de dèficit que figura al pla aprovat per aquest exercici o dit d'una altra manera, hem d'incrementar el nostre deute per finançar-nos.

2. Es tracta d'un pressupost poc sensible i realista a les necessitats socials de la pitjor crisis econòmica dels darrers 30 anys, a tall d'exemple malgrat incrementar-se les partides de serveis socials lleugerament, 5 mil euros en atencions benèfiques a les persones i 500 euros en emergències socials, probablement necessitarem fer una ampliació del pressupost d'aquí uns mesos.

Els ajuts individuals de menjador que subvenciona la Generalitat – 21 mil euros de l'any passat, no sabem si arribaran enguany. Aquests ajuts inclouen les beques de menjador de risc social que han sol·licita enguany els pares de 77 nens i nenes de Cabrils. Cada any es fa una partida extra-pressupostària per aquests ajuts finalistes.

Enguany també hem rebut un ajud econòmic de 10 mil euros de la Diputació de Barcelona per l'escola bressol, activitats esportives per nois amb risc d'exclusió social, etc. Novament, a dia d'avui tampoc sabem si aquests ajuts tornaran a donar-se.

Fa uns mesos també vam aprovar donar el 1% de la mostra gastronòmica a Caritas degut al desbordament de famílies que hi estant anant. Es contemplen ajuts directes o a través de Caritas a les famílies en dificultats? S'ha establert un protocol conjunt d'actuació entre l'ajuntament i Caritas a Cabrils?

No seria bó preveure totes aquests ajuds que s'han estat concedint a les famílies amb menys recursos de Cabrils?

3. Són irresponsables davant possibles incidències relacionades amb rescissió de contracte injustificades a dia d'avui i imprevisions sobre la mancança de finançament del Govern de la Generalitat en serveis bàsics del municipi.

S'està proposant la internalització de parcs i jardins per incompliment de contracte, però alhora en la reunió prèvia de pressupostos de divendres passat se'ns va dir que no s'ha comunicat a l'empresa que ens presta el servei cap incidència, ni es preveuen les conseqüències davant un possible judici al que ens porti l'empresa. L'estalvi que es preveu per enguany no arriba al 14%. Però quan ens pot costar la rescissió del contracte? Algú ens ho pot dir?

Per altra banda, a la darrera reunió del Patronat de l'Escola Bressol es va comentar que enguany es preveu una disminució o desaparició de la subvenció que dóna la Generalitat per al seu funcionament, concretament 196.800 euros. Com preveu el govern municipal fer-hi front si els diners no arriben o són menys dels que s'ha pressupostat? Apujarem les taxes que paguen els pares o hi farà front l'ajuntament?

4. Són uns pressupostos també inconsistents en la política que es diu i la que es fa. Fa uns mesos estàvem manifestant-nos davant de l'ajuntament en defensa del model d'immersió lingüística a les escoles i l'ajuntament retira una partida que es concedia a una entitat en defensa de la llengua catalana. Podrem dir que era una xifra testimonial, però reflexa un tarannà.

En definitiva, és el que hauríem d'esperar d'un govern antinatura en l'aspecte nacional i de dretes en l'àmbit social.

Volem fer una proposta al govern, reconsiderar els pressupostos recollint aquestes propostes, comprometre's en realitzar uns pressupostos participatius per l'any vinent dins del Consell de Poble i altres fòrums i la gestió des de la banca ètica de les partides destinades com a mínim a cooperació i solidaritat, que representen el 0,19% del pressupost de l'ajuntament, lluny del 0,7% al qual voldríem tots arribar, però que les circumstàncies fan difícil.

3.- Moció per l’aprovació de la modificació per error material del contracte de concessió administrativa per l’execució de les obres i l’explotació d’un complex esportiu amb piscina coberta a Cabrils

A FAVOR. Volem reconèixer públicament la feina que està realitzant el secretari de l'ajuntament, en Jaume Miró per solventar les errades que s'han detectat a fi i efecte que no suposi una càrrega en el futur pel municipi el complex esportiu de la piscina de Cabrils.

4.- Moció per l’aprovació de la modificació del règim de les sessions plenàries ordinàries

A FAVOR.

5.- Moció per l’aprovació de la rescissió del conveni de col·laboració entre el Consorci Digital Mataró – Maresme i l’ajuntament de Cabrils en el marc de la Xarxa Àudiovisual del Maresme (XAM)

ABSTENCIÓ. No hi votarem en contra per responsabilitat ja que sinó estarem pagant doblement el servei de televisió durant el 2012, el Consorci Digital i Maresme TV. Retirar-nos d'aquesta entitat pública implicarà continuant pagant 9600 euros fins el 2007 de la part proporcional del préstec que es va demanar quan es va constituir el consorci, afegint-se al 11.328 euros que haurem de pagar pels serveis que ens donarà Maresme TV. L'ajuntament ja ha signat un contracte que s'inicia el desembre d'enguany amb aquesta empresa però amb unes clàusules millorables. Per exemple, cal modificar el contracte per que reculli l'emissió dels plens extraordinaris. I per altra banda és poc plural, ja que garanteix una entrevista mensual a l'alcaldessa de Cabrils dins de l'espai “Fil Directe” sense tenir en compte criteris periodístics o espais on hi pugui participar els regidors que no es troben a govern. És una política de fets consumats.

Documents del ple: http://goo.gl/ybq8i