El passat 24 de setembre, el ple de l’Ajuntament de Cabrils va aprovar per unanimitat la moció “Som un municipi d’acollida i solidari, en una societat d’acollida i solidària”. Com a conseqüència de l’acord de tots els grups municipals el 05 de novembre se celebrava a primera trobada de la Taula pels Refugiats de Cabrils. Més d’una trentena de persones, veïns i veïnes, representants de les entitats i organitzacions socials així com alguns regidors d’ERC, CDC amb l’alcaldessa, UDC i el PSC van assistir a l’acte al Centre Cívic La Fàbrica. La presidenta de la Creu Roja de Vilassar de Mar va participar a la trobada acompanyada d’una tècnica de l’organitzacio per explicar la situació actual, les accions que es duran a terme, i respondre a les preguntes que els assistents formulaven. Creu Roja és una de les 3 organitzacions (Creu Roja, ACNUR i ACCEM) a qui el govern ha encarregat la coordinació de la rebuda dels refugiats per la seva experiència en altres situacions similars com la crisi dels refugiats de la guerra dels Balcans els anys 90 del segle passat.
El procés d’arribada i acollida de refugiats es troba encara en un estadi poc concret així que la reunió del passat 5 de novembre va servir, sobretot, per informar els interessats a prestar qualsevol tipus d’ajuda del procés que cal dur a terme. Es va acordar establir un correu electronic (
acull@cabrils.cat) que centralitzarà, des d’ara, totes les consultes i oferiments.
La informació recollida servirà per complementar el mapa de recursos del municipi (allotjament, recursos assistencials i psicològics, recursos educatius, feina, etc.), una informació que es facilitarà al Consell Comarcal del Maresme que centralitzarà la disponibilitat de recursos de la comarca. Actualment és l’Estat Espanyol qui té les competències en matèria de refugiats i coordina l’acollida dels refugiats amb les comunitats autònomes. La Generalitat, a través de la Direcció General d’Immigració serà qui se’n farà càrrec al nostre territori.
Els ajuntaments caldrà que diferenciïn els recursos que estan destinats als serveis socials dels destinats als refugiats. Als refugiats caldrà oferir-los pisos de lloguer, amb un contracte mínim de 2 anys i un màxim de 6. En aquest sentit, la senyora alcaldessa va informar de la falta d’allotjament públic a Cabrils. Per incentivar possibles cessions de particulars, proposa no cobrar l’IBI als propietaris i coordinar amb voluntariat les possibles reparacions que els habitatges puguin necessitar. Tot i la necessitat de diferenciar els recursos destinats als serveis socials dels destinats als refugiats, serà l’àrea de Benestar Social de l’Ajuntament qui prestarà les ajudes a les famílies que puguin arribar a Cabrils.
Un dels dubtes dels veïns assistents a la trobada va fer referència a la recollida de roba, una de les accions més repetides arreu des de l’esclat de la crisi. La Creu Roja desaconsella fer aquest tipus de campanyes de recollida de roba i menjar per la seva poca efectivitat.
A la primera trobada de la taula també es va informar de la celebració del Sàpiens el proper 19 de desembre i del funcionament del concurs. L’eix central d’aquesta edició del concurs és l’ajuda als refugiats i destinarà els beneficis que s’obtinguin de les inscripcions, el sopar i consumicions del bar a aquesta causa. Si voleu col·laborar a l’organització d’aquests esdeveniment, podeu contactar amb el Sàpiens.
Més informació:
http://www.fonscatala.org/upload/archivos/20151009_0158FAQ_Campanya_Refugiats.pdf