dissabte, 5 d’agost del 2017

Impactarà la sentència del TSJC sobre l'ordenança reguladora del procediment sobre verificació d'habitatges buits a Cabrils?

(Dades de gener 2016)
Al ple d’octubre de 2016 de l’Ajuntament de Cabrils, amb el vot favorable d’Esquerra, el ple aprovava l’Ordenança reguladora del procediment sobre verificació d’habitatges buits, L’Ajuntament de Barcelona l'havia aprovat el mes anterior.  El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) tomba ara aquest darrer text per invasió de competències exclusives de la Generalitat. 

Davant la pregunta del portaveu d’ERC, el Sr. Viudez durant el darrer ple de 27 de juliol al regidor participació, transparència, i regeneració institucional, el Sr. Doñate, sobre la possible afectació de la sentència sobre l’acord subscrit a Cabrils, el regidor ens respon que no sap quin pot ser i que s’ho està mirant amb secretaria.

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat la taxa de l'Ajuntament de Barcelona que grava els pisos buits per a més de dos anys, aprovada el 30 de setembre del 2016 a través d'una modificació de les ordenances fiscals i amb els vots a favor de Barcelona en Comú i ERC. La sentència, dictada el 30 de juny passat, resol un recurs interposat per l'Associació Espanyola de Banca.

El TSJC anul·la la taxa que grava els pisos buits perquè considera que el consistori no té competències per regular aquesta qüestió.

El tribunal creu que el consistori es va excedir en les seves competències quan va introduir aquest impost i considera que l'Ajuntament no està habilitat legalment per crear-lo d'acord amb les normes tributàries estatals reguladores de les hisendes locals. Així, recorda les competències exclusives en matèria d'habitatge per part de la Generalitat.

El govern de Cabrils ha realitzat va tenir coneixement de la sentència i ha estat estudiant la possible afectació sense de moment poder dictaminar si haurà o no de modificar-la. Esquerra va suggerir-li al govern contactat amb la Generalitat per a estudiar com podem ajudar a aflorar aquesta tipologia d’habitatge i que sigui la Generalitat qui hi actuï si el govern municipal no ho pot fer. Resta en estudi.

divendres, 4 d’agost del 2017

Banca ètica a l'Ajuntament de Cabrils. Quin dia passa any empeny.



El govern deixarà per després de l’elaboració de les ordenances i dels pressupostos del 2018 l’estudi per a la contractació de comptes a la banca ètic, tot i ser una proposta llargament sota estudi segons el propi govern.

El ple de l’Ajuntament de Cabrils va aprovar al ple del mes de febrer adherir-se a la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària amb el suport d’Esquerra. Una de les moltes línies d’actuació i per tant de compromís de les societats que participen dels principis de l’ESS és la gestió dels seus recursos financers.

Esquerra ha proposat reiteradament la contractació de comptes en una entitat de la banca ètica que tenen com a finalitat revertir parcialment els seus guanys en inversions socials, i no en indústries o fonts poc ètics (indústria de l’armament, inversions en països amb condicions laborals deplorables, etc.). No només això, fins i tot Esquerra va facilitar els contractes que l’Ajuntament d’Argentona va subscriure amb una entitat amb el vist i plau de la secretaria i intervenció al regidor de transparència, bon govern i regeneració institucional, fet que motivà aleshores un compromís públic d’estudi d’aquesta qüestió, però com moltes altres queden en l’oblit o el seu desistiment sense que el govern ho faci públic.

Més enllà de les bones intencions que ha pogut tenir el govern, el regidor d’hisenda, el Sr. Manel Pérez ens va conformar allò que teníem al darrer ple ordinari de l’Ajuntament del passat 27 de juliol. De moment no s’ha fet res. Davant la situació ens emplaçà a reunir-nos amb ell per a estudiar-ho, al que el portaveu d’ERC li va respondre que li agraïa l’oferiment però que la documentació que necessita ja obra en poder del govern i resoldrem els dubtes que puguin tenir per a assolir aquest objectiu.

El Sr. Pérez va assumir el compromís de cara al mes de setembre, al que la Sra. Morales va replicar que no estarien en disposició d’estudiar-ho fins haver conclòs l’estudi de les ordenances fiscals i els nous pressupostos pel 2018.

Qui dia passa, any empeny.