diumenge, 2 de febrer del 2014

Comentaris posteriors a la sessió del ple ordinari del 30 de gener de 2014

Cabrils ha decidit durant aquest ple entrar a l'AMI
Dijous dia 30 de gener de 2014, a les 20:30h, al saló de plens de l'ajuntament de Cabrils, es realitzà la sessió ordinària del Ple de l'Ajuntament amb el següent:

1.- Aprovar l’esborrany de l’acta de la sessió plenària ordinària de data 28 de novembre de 2013

ENS ABSTENIM. L'acta ha quedat APROVADA PEL PLE amb els vots del govern.

I. Part resolutiva de la sessió 2.- Dictamen que proposa l’aprovació provisional del catàleg de camins municipals de Cabrils

ENS ABSTENIM. Des de l'entrega de la documentació fins al ple no hem tingut prou temps per fer les entrevistes necessàries per a poder consultar amb diferents agents del nostre municipi la completitud del document. És per aquesta raó que hem decidit ABSTENIR-NOS. La moció ha quedat APROVADA PEL PLE amb els vots del govern.

3.- Dictamen que proposa l’aprovació d’una bonificació de l’ICIO a favor de la Generalitat de Catalunya, declarant d’interès i utilitat municipal les obres realitzades a l’Institut de Cabrils

HI VOTEM A FAVOR. És una pràctica habitual entre els ajuntaments i la Generalitat bonificar algunes taxes quan és un bé pel municipi l'actuació realitzada per aquesta administració, tot i que l'impacte per ambdues administracions és molt petita.

El departament d'ensenyament invertirà 7.374,09€ per instal·lar una canal de recollida d'aigua a la façana nord dels mòduls prefabricats; acabar l'obra d'urbanització de la rampa d'accés, així com el canvi de l'envidrament de les finestres de l'aula gran de la planta pis de la Masia. Per aquestes accions s'haurien de liquidar de l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres per un import de 294,96 € i la liquidació de la taxa de llicències urbanístiques, per un import de 47,93€ d'acord amb les ordenances fiscals números 5 i 11 de l'ajuntament de Cabrils. Per aquesta raó HEM VOTAT A FAVOR. La moció ha quedat APROVADA PEL PLE.

4.- Dictamen que proposa l’aprovació provisional de la modificació de l’Ordenança Fiscal núm. 24, reguladora de la taxa per l’ús de terrenys públics, parades, barraques, casetes de venda i espectacles o atraccions i altres activitats lúdiques

HI VOTEM A FAVOR. La proposta és una modificació mínima de la taxa, sense impacte pressupostari important i que pot facilitar durant el període anterior i posterior a les festes el desplegament i recollida de parades o atraccions. La moció ha quedat APROVADA PEL PLE.

5.- Dictamen que proposa l’aprovació provisional de la modificació de l’Ordenança Fiscal núm. 8, reguladora de la taxa per la prestació dels serveis d’intervenció administrativa en l’activitat dels ciutadans i les empreses  

HI VOTEM A FAVOR. En data 20 de novembre de 2012, la Generalitat de Catalunya a través del Decret 159/2012, regula els establiments d'allorjaments turístic i d'habitatges d'ús tirístic. En el cas dels habitatges d'ús turístic, són els ajuntaments els encarregats de recepcionar les comunicacions prèvies de tals activitats, i els encarregats de trametre a la Direcció General de Turisme les altes i baixes dels habitatges d'ús turístic així com les dades de l'habitatge i d'aquells que es comercialitzin.

Aquest govern fa doncs tard. Tard perquè el decret s'aprova el 2012, i perquè ja hi ha hagut veïns de Cabrils que han patit sancions. Són aquests els que han demanat la normalització de la seva situació a l'ajuntament. És doncs una mesura reactiva, i no preventiva.

Llegida la modificació de l'ordenança fiscal no aclareix què és un habitatge d'ús turístic. S'inclouen o no els “bed and breakfast”? Hauria estat escaient que s'hagués explicat a qui afecta, com es realitzarà la comunicació prèvia d'habitatge d'ús turístic i quina documentació cal aportar. ERC-CxC-AM hi vota A FAVOR, però de forma molt crítica. La moció ha quedat APROVADA PEL PLE.

6.- Dictamen que proposa l’aprovació inicial de les normes reguladores de l’expedició i ús de les targetes d’estacionament per part de persones discapacitades.  

HI VOTEM A FAVOR. La moció ha quedat APROVADA PEL PLE PER UNANIMITAT.

7.- Dictamen que proposa l’aprovació de la modificació dels Estatuts del Consorci Local Localret  

HI VOTEM A FAVOR. La modificació dels estatuts es fan bàsicament per
  • Possibilitar la integració en el Consorci Localret de les entitats locals catalanes de caràcter territorial, de manera que el Consorci quedaria integrat per: Municipis catalans que han expressat la seva voluntat d’integrar-se en el Consorci Entitats locals catalanes de caràcter territorial que hagin expressat la seva voluntat d’integrar-se en el Consorci. En aquest sentit, podran formar part del Consorci: les Diputacions provincials catalanes, els Consells Comarcals i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, segons el règim actual.
  • Actualització dels objectius i finalitats del consorci: sense modificar la finalitat i àmbit material d’actuació de Localret, que continua ubicat en el camp de les comunicacions electròniques, les noves tecnologies i l’administració electrònica, s’aprofita la modificació estatutària per actualitzar moltes de les tasques que s’estan desenvolupant.
  • Òrgans de govern: la possible integració de noves entitats locals de caràcter territorial en els termes que s’han indicat anteriorment, obliga a modificar la composició dels òrgans de govern del Consorci, per tal que totes les entitats que el puguin integrar tinguin representació en els òrgans de govern.
  • Correccions i adequacions legals: s’aprofita la modificació estatutària per corregir algunes qüestions d’ordre tècnic i adequar els estatuts a les darreres modificacions normatives.
No trobem cap inconvenient per a discrepar d'aquest canvi, per això hi VOTEM A FAVOR. La moció ha quedat APROVADA PEL PLE.

8.- Dictamen que proposa l’aprovació de la modificació dels Estatuts del Consorci Parc Serralada Litoral  

HI VOTEM A FAVOR. Es realitzen una sèrie de modificacions per a adaptar els estatuts als de la resta de parcs de la xarxa de la Diputació Provincial de Barcelona. Es modifica l'adreça de la seu social i de les funcions del Director-Gerent. Abans existia la figura del gerent, per tant, no s'està afegint cap estructura addicional sinó que se'n redefineix el càrrec. No trobem cap inconvenient per a discrepar d'aquest canvi, per això hi VOTEM A FAVOR. La moció ha quedat APROVADA PEL PLE.

9.- Dictamen que proposa l’aprovació de l’expedient de reconeixement extrajudicial de crèdits corresponents a l’Ajuntament de Cabrils  

HI VOTEM A FAVOR Es tracta d'un procediment de factures fora de data, anteriors al 01/01/2014 per poder ser imputades al pressupost del 2014. Amb la legislació de l'estat d'estabilitat pressupostària, com ja es va fer el 2013, les factures que no es paguen durant l'any en curs, no poden ser pagades a compte del remanent de tresoreria de l'ajuntament, sinó que cal pagar-les amb el pressupost vigent, el de 2014. Això al tractar-se d'una xifra petitat, 17.087,17€ no ha de suposar cap problema. Tot i així, hi ha hagut una mala planificació del govern bàsicament en la partida de consum elèctric que ja va ser modificada durant l'any passat. Com és de suposar s'ha produit aquest desajustament degut a l'exauriment de partides. La proposta queda APROVADA PEL PLE.

10.- Dictamen que proposa l’aprovació de l’expedient de reconeixement extrajudicial de crèdits corresponents a l’Organisme Autònom Escola Bressol

HI VOTEM A FAVOR. Es tracta d'una factura de 3.449,49 euros de l'empresa de la neteja de l'Escola Bressol.La proposta queda APROVADA PEL PLE.

11.- Dictamen, a proposta del grup municipal d’ERC-Consens x Cabrils, de suport al manteniment i potenciació del centre de Cabrils de l’IRTA  

HI VOTEM A FAVOR. El text de la moció presentada és una adaptació del manifest del les entitats vinculades als sectors de la producció d'hortalisses comestibles, de la flor tallada, de la planta ornamental i del viverisme del Maresme. Recullit pel nostre grup municipal, manifesta el nostre interès i el seguiment que li hem estat donant durant els darrers mesos, parlant amb diferents agents de la comarca, la nostra voluntat de preservació no només d'aquest centre de recerca d'interès estratègic per Cabrils i pel Maresme, d'uns llocs de treball i de línies d'investigació, sinó també d'un espai paisatgístic que es veuria en risc si el centre marxés de Cabrils. Si voleu conèixer amb major profunditat la situació actual del centre, la moció ho explica amb detall. Val a dir que Esquerra Maresme i el nostre grup parlamentari continua treballant per a trobar una solució satisfactòria a aquesta situació. HI VOTEM A FAVOR. La proposta queda APROVADA PEL PLE amb els vots a favor d'ERC-CxC-AM, ICV, PSC, VIC i SOM-Cabrils i l'abstenció dels partits del govern municipal CiU, PP i la regidora no adscrita. 

12.- Dictamen, a proposta del grup municipal d’ICV, en contra de la Llei per a la racionalització i la sostenibilitat de l’administració local

HI VOTEM A FAVOR. Tot i que ERC-CxC-AM pot tenir alguns matisos sobre el text, estem d'acord en el fons de la moció.

El govern del PP a l'Estat no només va alçar en armes els seus propis quadres municipals en conèixer el projecte de llei sinó que va haver de negociar-ho internament. És cert que en el món local hi ha hagut excessos, però no és menys cert que alguns municipis, com el nostre, han estat prudents i responsables durant tota la seva etapa democràtica. Havent estat governats per totes les formacions existents al consistori (fins i tot amb membres de grups o partits nascuts d'escisions del partits d'abast nacional) les finances de Cabrils estan en índex d'endeutament acceptables.

Aquesta llei vol trencar amb un dels principis que ha regit l'estat del benestar, el principi de subsidiarietat. En la seva definició més àmplia, disposa que un assumpte ha de ser resolt per l'autoritat (normativa, política o econòmica) més pròxima a l'objecte del problema, és a dir, en el nostre cas, al ciutadà. Molts dels serveis que ofereixen els municipis deixarien de donar-se i com a conseqüència afectarà directament als nostres veïns, des dels serveis socials a l'educació, esports, i molts altres temes que des del món local s'han anat assumint històricament en virtud d'aquest principi en col·laboració amb les administracions superiors.

HI VOTEM A FAVOR. La proposta queda APROVADA PEL PLE.

13.- Dictamen, a proposta dels grups municipals d’ERC-Consens x Cabrils i ICV, sobre la participació a l’Associació de Municipis per la Independència 

HI VOTEM A FAVOR. Ja hem explicat extensament el perquè ha calgut tornar a entrar aquesta moció. I hem estat aquest cop ERC-CxC-AM i ICV els que hem proposat al ple l'associació de Cabrils a l'Associació de Municipis per la Independència. La proposta queda APROVADA PEL PLE AMB MAJORIA ABSOLUTA amb els vots a favor d'ERC-CxC-AM, ICV i CiU, en contra de VIC i PP i l'abstenció de SOM-Cabrils i la regidora no adscrita.

II. Part no resolutiva de la sessió  
14.- Mocions
15.- Donar compte de les resolucions dictades per l’alcaldia, i dels acords adoptats per la Junta de Govern Local des de la darrera sessió
16.- Precs i preguntes.