dimecres, 29 de gener del 2014

ERC-CxC-AM presenta una moció de suport al manteniment i potenciació del centre de Cabrils de l'IRTA.

ERC-CxC-AM presenta pel proper ple ordinari del dijous 30 de gener a les 20:30h una moció per assolir un ACORD DE SUPORT AL MANTENIMENT I POTENCIACIÓ DEL CENTRE DE CABRILS DE L'IRTA.

Des de fa anys, aquest centre de recerca ha estat referència per a un sector econòmic important a la comarca del Maresme i ha col·laborat amb algunes de les seves empreses.


Text de la moció:

Xavier Viudez i Cardona, actuant en qualitat de portaveu del Grup Municipal Esquerra Republicana de Catalunya – Consens per Cabrils – AM presentant per tal que sigui debatuda i votada en el decurs de la propera sessió plenària ordinària prevista pel mes de gener del 2014 el següent

ACORD DE SUPORT AL MANTENIMENT I POTENCIACIÓ DEL CENTRE DE CABRILS DE L'IRTA

1 – En els darrers anys la direcció del IRTA, pel que fa al seu centre d’R+D+i de Cabrils ha adoptat un seguit de mesures que han donat com a resultat la progressiva disminució dels efectius humans i materials d’aquest centre. Aquestes mesures han consistit en el trasllat del Departament de Genètica Vegetal al centre CRAG de Bellaterra per constituir un consorci integrat pel CSIC, la UAB, la UB i el propi IRTA dedicat a la Genòmica i la Biotecnologia Vegetal i en el trasllat de part del Programa d’Horticultura Ambiental, en concret el subprograma d’Ecofisiología Vegetal al centre de Torre Marimón (Caldes de Montbui).

2- Aquests trasllats han comportat la reducció dels efectius humans dedicats a la recerca en el centre de Cabrils a menys de la meitat.

3- Amb data 26 d’abril de 2013 el Consell d’Administració del IRTA va acordar un conjunt de “mesures addicionals d’estalvi”.

4- Algunes d’aquestes mesures afecten al centre de Cabrils del IRTA. En concret, el tancament de la línia de Virologia del Programa de Protecció Vegetal Sostenible amb seu al centre de Cabrils, que es va traduir en l’acomiadament el 6 de juny de l'any passat dels dos únics investigadors del IRTA especialistes en aquella matèria. I també el propòsit de trasllat del subprograma d’Enginyeria i Agronomia de Biosistemes del Programa d’Horticultura Ambiental al centre de Torre Marimón (Caldes de Montbui).

5- Amb aquestes dues noves mesures encara es reduiran més els efectius dedicats a l’R+D+i en el centre de Cabrils.

6- La supressió de la línia de Virologia Vegetal, disminuint a zero les capacitats del IRTA en aquesta especialitat, que entenem d’importància estratègica, perjudica greument els interessos dels sectors de l’horticultura i la necessària cobertura d’un àmbit del coneixement que de no disposar d’un mínim d’efectius en l’IRTA, que recordem és l’Empresa Pública de la Generalitat de Catalunya dedicada a l’R+D+i en l’àmbit agroalimentari, pot donar lloc a greus problemes al sector, atès que els virus vegetals i més encara en les produccions intensives signifiquen sovint un flagell front al qual cal estar preparats i que les capacitats humanes i materials per a fer-hi front no poden ser improvisades; que els més de 20 anys d’experiència dels investigadors acomiadats, en la formació dels quals la societat catalana a través del IRTA ha invertit molts recursos, no s’improvisen i signifiquen una gran pèrdua.

7- El trasllat previst del subprograma d’Enginyeria i Agronomia de Biosistemes del Programa d’Horticultura Ambiental al centre de Torre Marimón, amb els arguments de la concentració i de l’estalvi no estan justificats pels següents motius:

7.1- El centre de Cabrils, que aviat complirà 50 anys d’existència, ja que fou fundat l’any 1964, es configurà des dels seus inicis com un centre experimental vinculat estretament a l’agricultura del Maresme, essent les activitats relacionades amb els cultius ornamentals i l’horticultura intensiva el nucli principal de l’activitat d’R+D+I del centre a través principalment, a més de les activitats d’altres departaments de recerca, del Departament d’Horticultura (amb diferents denominacions al llarg d’aquest mig segle d’història). I, això fou així precisament per la pròpia estructura i producció agrícola de les activitats hortícoles del Maresme. És a dir, han estat la vinculació al territori i les necessitats d’R+D+i associades a les produccions agrícoles intensives específiques les que van donar sentit a la creació i a bona part de les activitats del Centre de Cabrils durant els darrers cinquanta anys. I entenem que això és encara plenament vigent.

7.2- El trasllat fa uns pocs anys del subprograma d’Ecofisiologia del Programa d’Horticultura Ambiental no va respondre a motius de tipus tècnic, ni d’estalvi, ni de necessitats vinculades a la demanda dels sectors agrícoles, ans a interessos exclusivament interns de l’IRTA associats a la adscripció del centre Torre Marimón al IRTA.

7.3- Les condicions climàtiques de la finca de Torre Marimón a Caldes no s’adeqüen en absolut als requeriments propis de la majoria de les produccions hortícoles i menys encara a les de tipus més intensiu. El règim tèrmic de la finca de Torre Marimón fa inviable durant més de 7 mesos a l’any les activitats experimentals de camp en l’àmbit de l’horticultura comestible i ornamental.

7.4- Tant les condicions agroclimàtiques de les finques experimentals del centre de Cabrils (que permeten durant tot l’any dur a terme activitats experimentals de camp, tant a l’exterior com sota hivernacle), com les instal·lacions disponibles actualment son plenament adequades a les activitats experimentals vinculades a la recerca en aquest àmbit. Que, per contra no és tècnicament ni econòmicament viable dur-les a terme en les condicions agroclimàtiques, com s’ha dit anteriorment, ni amb les instal·lacions disponibles al centre de Torre Marimón. Que no és ni econòmica ni materialment possible el trasllat de bona part de les instal·lacions disponibles en el centre de Cabrils.

7.5- Dur a terme treballs experimentals de camp comporta l’atenció continua tant del personal de suport com del personal investigador, que cas de ser ubicats en el centre de Torre Marimón i haver de dur a terme treballs experimentals en Cabrils es veurien obligats a desplaçar-se quasi diàriament al centre de Cabrils o a altres indrets del Maresme, la qual cosa no és tècnicament operativa, és econòmicament costosa i a totes llums ineficient.

7.6- L'IRTA per la seva pròpia llei de constitució te una vocació de servei públic i de proximitat a les diferents realitats territorials agrícoles catalanes, com és palès pel fet que el desplegament territorial del IRTA comprèn diferents estacions experimentals vinculades al territori (Estació Experimental del Delta, Estació Experimental de Mas Badia a Girona, etc,...). No s'ajusta per tant a la pròpia naturalesa i missió del IRTA una concentració com la que es pretén amb els recursos d'Horticultura, i a més les raons d'estalvi adduïdes no són tals. El propòsit d’omplir uns edificis que s’han construït o condicionat a Torre Marimón amb uns continguts com els de l'Horticultura intensiva no són raons lògiques ni responen a paràmetres d’eficiència, quan per altra banda la vocació de la finca de Torre Marimón per la seva situació i condicions agroclimàtiques és plenament adient per a moltes altres activitats de l’experimentació agrícola, com ja s’ha fet amb la ubicació d’altres àmbits de la recerca, però no per a la major part de les activitats relacionades amb l’horticultura.

8- Tot i tenint en consideració les greus condicions econòmiques derivades de la crisi, s’han de preservar i potenciar els recursos humans i materials vinculats a l’R+D+i, i no prioritzar els criteris exclusivament economicistes en l’àmbit de la recerca. I menys encara en aquella recerca que es projecte sobre uns sectors, com els de l’horticultura, que per la seva naturalesa no gaudeixen de les línies d’ajut i subvencions d’altres sectors de l’agricultura, tan a nivell del nostre país, com de la EU.

Finalment, per tot el que s’ha exposat el grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya – Consens x Cabrils,

DEMANEM:

a) La restitució d’especialistes de virologia vegetal, adscrits al programa de Protecció Vegetal Sostenible a fi de donar un suport de proximitat a les empreses del sectors de la producció d’hortalisses comestibles, de flor tallada, de planta ornamental i del viverisme del Maresme.

b) La concentració en el centre de Cabrils de tots els recursos humans adscrits al Programa d’Horticultura Ambiental del IRTA, i per tant no traslladar els efectius del subprograma d’Enginyeria i Agronomia de Biosistemes al centre de Torre Marimón de Caldes.

c) Transformar el centre de l'IRTA de Cabrils en una Estació Experimental d’Horticultura Intensiva de l’IRTA amb seu al centre de Cabrils a fi de

  • Mantenir la presència i l’activitat investigadora al Maresme de les disciplines esmentades. Aconseguir la màxima eficàcia i eficiència les activitats experimentals en curs i les previstes en aquest àmbit.
  • Reforçar per part de l’IRTA el suport als horticultors dedicats a les diferents modalitats de l’horticultura intensiva en temes d’R+D i d’innovació tecnològica.
  • Donar trasllat d'aquest acord al conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, la direcció de l'IRTA i el Comité laboral intercentres de l'IRTA.

Cabrils, dilluns 19 de gener de 2014

dimarts, 28 de gener del 2014

ERC-CxC-AM presenten novament la moció per a l'associació del municipi de Cabrils a l'AMI

Assemblea constituent de l'AMI el 14/12/2011
ERC-CxC-AM presenten el proper ple del 30 de gener una moció conjunta amb ICV per a que pugui ser aprovat l'ingrés de Cabrils a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

El novembre de 2011, Esquerra va proposar la mateixa moció en un moment en que encara l'associació no s'havia constituït. Malgrat ser aprovada per majoria simple, aquest resultat no va ser suficient per al nostre ingrés. Els estatuts de l'AMI exigeixen que sigui aprovat en ple per majoria absoluta.

Aquest extrem no va ser notificat als grups de l'oposició malgrat que el govern en tenia coneixement. No va ser fins el ple del novembre de 2013 que el portaveu del nostre grup municipal va preguntar al govern i aquest va reconèixer la situació.

ERC-CxC-AM vol amb la presentació novament d'aquesta moció, sumar més voluntats per a que el nostre poble sigui reconegut com un municipi compromès amb la independència del nostre país.

Text de la moció:

Xavier Viudez i Cardona i i Mercè Fernández i Lloret, actuant en qualitat de portaveu del Grup Municipal Esquerra Republicana de Catalunya – Consens per Cabrils – AM i Iniciativa per Catalunya presentant per tal que sigui debatuda i votada en el decurs de la propera sessió plenària ordinària prevista pel mes de gener de 2014 la següent:

ACORD DE PARTICIPACIÓ A L’ASSOCIACIÓ DE MUNICIPIS PER LA INDEPENDÈNCIA

Com a conseqüència de la sentència del Tribunal Constitucional en relació a l'Estatut d’autonomia de Catalunya que va comportar una modificació de continguts que retallaven l’àmbit d’autonomia del nostre país, alguns municipis, entre els quals es troba Cabrils a petició del grup municipal ERC-Consens x Cabrils-AM, van iniciar el moviment dels municipis moralment "exclosos" de la Constitució Espanyola, recollint el malestar del país que es feu visible a la manifestació sobiranista del 10 de juliol de 2010. Des de llavors els atacs contra la nostra sobirania han estat constants, però també des d’aquella data Catalunya no ha estat quieta, alguns ajuntaments volem fer un pas més.

La societat civil també s’ha mobilitzat a partir de la consulta popular per la independència d’Arenys de Munt el 13 de desembre del 2009, realitzant centenars de consultes arreu del territori dels Països Catalans que també va tenir la seva traducció a la nostra vila amb la creació de la plataforma Cabrils Decideix, que impulsà i promocionà la participació dels veïns i veïnes de Cabrils a la consulta que es va realitzar el 28 de febrer del 2010 amb una participació del 20.75% i un resultat de 1015 vots (93.63%) a favor de la independència, 49 vots (4.52%) en contra, 13 vots (1.20%) d’abstenció i 7 vots nuls (0.65% sobre el total de vots emesos). És també la iniciativa popular la que impulsà el 2011 constituir l’Assemblea Nacional Catalana a Cabrils – Cabrils per la Independència, que treballa des de la societat civil per la difusió, conscienciació i participació dels cabrilencs i cabrilenques en activitats i accions per assolir una majoria social al nostre país que es tradueixi en un futur proper en la secessió de Catalunya de l’Estat Espanyol dins del marc de la Unió Europea; la feina realitzada pels socis d'Òmnium Cultural Mataró-Maresme a Cabrils i Vilassar de Dalt des del 2012 promovent accions, cicles de conferències i activitats culturals al nostre municipi, ara sota la campanya d'abast nacional “Un país normal” i la molt recentment constituïda plataforma Cabrils pel Sí.

Tenint en compte que el dret a l’autodeterminació és un principi fonamental dels drets humans, qüestió aquesta que està recollida a la carta de les Nacions Unides, com també al Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics ratificat per l’Estat Espanyol el 27 de juliol de 1977, que en el seu Article 1 proclama:

"Tots els pobles tenen dret a l’autodeterminació. En virtut d’aquest dret determinen lliurement el seu estatut polític i procuren també pel seu desenvolupament, econòmic, social i cultural.

Tots els pobles poden, per a les seves pròpies finalitats, disposar lliurement de llurs riqueses i de llurs recursos naturals sense perjudicar, però, cap de les obligacions que sorgeixen de la cooperació econòmica internacional basada en un principi de benefici recíproc, i també del dret internacional. En cap cas, un poble no pot ser privat dels seus mitjans de subsistència.

Els estats en aquest pacte, incloent-hi aquells que tenen responsabilitat d'administrar territoris no autònoms, i territoris en fideïcomís, promouran l'exercici del dret a l'autodeterminació i respectaran aquest dret d'acord amb les disposicions de la Carta de les Nacions Unides."

Tenint en compte que el Decret 110/1996, de 2 d'abril, regula la constitució d'organitzacions associatives de les entitats locals de Catalunya per tal de protegir i promoure els seus interessos comuns i genèrics.

Tenint en compte que la Llei municipal i de règim local de Catalunya aprovada pel Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, disposa en el seu Títol XI, articles 133 a 136, que els ens locals tenen dret d'associar-se en concordança amb el que disposa l'esmentat Decret 110/1996, es proposa l'adopció dels següents 

ACORDS:

Primer. Acordar participar d'inici en les actuacions per constituir una associació d'ens locals amb l'objecte de defensar l'assoliment dels drets nacionals que corresponen a Catalunya i promoure l'exercici del dret a decidir.

Segon. Designar l'alcaldessa, com a representant d'aquest Ajuntament en l'Associació. Quan l'alcaldessa no hi pugui assistir, mitjançant resolució expressa, podrà delegar aquesta representació en un regidor.

Tercer. Facultar la senyora alcaldessa presidenta per signar els documents necessaris per l'execució del present acord.

Donar trasllat d'aquest acord a la presidència de l'AMI. Cabrils, dilluns 20 de gener de 2014

dilluns, 27 de gener del 2014

Ordre del dia del ple ordinari del 30 de gener de 2014, a les 20:30h

instal·lacions de l'IRTA a Cabrils
Ha estat convocada sessió ordinària del Ple de l'Ajuntament per al proper dijous 30 de gener de 2014 a les 20:30h a la Sala de Plens de la Casa Consistorial per tal de resoldre els assumptes inclosos en el següent

ORDRE DEL DIA

1.- Aprovar l’esborrany de l’acta de la sessió ordinària de data 28 de novembre de 2013

I. Part resolutiva de la sessió

2.- Dictamen que proposa l'aprovació provisional del catàleg de camins municipals de Cabrils
3.- Dictamen que proposa l'aprovació d’una bonificació de l’ICIO a favor de la Generalitat de Catalunya, declarant d’interès i utilitat municipal les obres realitzades a l’Institut de Cabrils
4.- Dictamen que proposa l'aprovació provisional de la modificació de l’Ordenança Fiscal núm. 24, reguladora de la taxa per l’ús de terrenys públics, parades, barraques, casetes de venda i espectacles o atraccions i altres activitats lúdiques
5.- Dictamen que proposa l'aprovació provisional de la modificació de l’Ordenança Fiscal núm. 8, reguladora de la taxa per la prestació dels serveis d’intervenció administrativa en l’activitat dels ciutadans i les empreses
6.- Dictamen que proposa l'aprovació inicial de les normes reguladores de l’expedició i ús de les targetes d’estacionament per part de persones discapacitades
7.- Dictamen que proposa l'aprovació de la modificació dels Estatuts del Consorci local Localret
8.- Dictamen que proposa l'aprovació de la modificació dels Estatuts del Consorci Parc Serralada Litoral
9.- Dictamen que proposa l'aprovació de l’expedient de reconeixement extrajudicial de crèdits corresponents a l’Ajuntament de Cabrils
10.- Dictamen que proposa l'aprovació de l’expedient de reconeixement extrajudicial de crèdits corresponents a l’Organisme Autònom Escola Bressol
11.- Moció presentada pel grup municipal d’ERC-Consens x Cabrils de suport al manteniment i potenciació del centre de Cabrils de l’IRTA
12.- Moció presentada pel grup municipal d’ICV en contra de l’avantprojecte de la Llei per a la racionalització i la sostenibilitat de l’administració local
13.- Moció presentada pels grups municipals d’ERC-Consens x Cabrils i ICV sobre la participació a l’Associació de Municipis per la Independència

II. Part no resolutiva de la sessió.

14.- Mocions
15.- Donar compte de les resolucions dictades per l'alcaldia, i dels acords adoptats per la Junta de Govern Local des de la darrera sessió.
16.- Precs i preguntes

diumenge, 26 de gener del 2014

La Transició Nacional (II). Un vespre a la biblioteca

Pere Aragonès i Xavier Viudez durant l'acte
"La Transició Nacional (II)" fou el títol de la xerrada que el divendres 24 de gener va fer el diputat del Grup Parlamentari d'Esquerra Republicana de Catalunya a la Biblioteca de Cabrils.

La introducció i presentació va anar a càrrec de Xavier Viudez, el portaveu del grup municipal d'ERC a l'ajuntament de Cabrils. Aragonès repassà les accions que s'han realitzat durant el darrer any dins del marc del pacte d'estabilitat parlamentària signat entre el govern i el primer partit de l'oposició.

vista parcial de la biblioteca durant l'acte
Conclogué l'acte responent una dotzena de preguntes dels assistents sobre les llistes a les europees, els pressupostos o les estratègies de l'estat per aturar el procés per la independència entre altres.