dimarts, 6 de juny del 2017

Habitatge buit a Cabrils. Mig any després.

Il·lustració: Jordi Borràs
Al ple d’octubre de 2016, el ple de l’Ajuntament de Cabrils aprovava l’Ordenança reguladora del procediment sobre verificació d’habitatges buits. Esquerra va preguntar al govern sobre diferents aspectes a fi de poder aclarir la seva aplicabilitat. Amb posterioritat, el 13 d’abril, vam fer una sèrie de preguntes al govern per a que ens respongués amb la informació recopilada per la policia i els serveis tècnics municipals:
  1. Identificar els habitatges que no han tingut variació significativa del comptador de l’aigua.
  2. Identificar els habitatges que no estan al corrent del pagament de l’IBI.
  3. Identificar els habitatges que des de la policia o des dels serveis tècnics de l’Ajuntament se n’ha aixecat acta.
  4. Facilitar l’adreça, data de l’acta, i motiu argumentat pel qual s’aixeca acta.
  5. Facilitar per a cada cas, quines accions ha realitzat el consistori.

El 23 de maig, cinc setmanes més tard rebíem la següent resposta:

«Actualment estem en una primera fase de detecció i s’està duent a terme a partir de l’observació tant la Policia Local com de personal tècnic de l’Àrea de territori – principalment la inspectora d’obres – com també d’avisos del veïnat que puguin informar-ne d’aquesta situació o de conseqüències que se’n deriven. En aquest moment, no s’ha fet cap acta de comprovació ni inspecció tècnic ni conseqüentment cap expedient, ja que cal recordar que per ésser considerat un "habitatge d’ús anormal", és indispensable verificar que es tracta d’habitatges desocupats sense causa justificada durant, almenys, dos anys.

Respecte a la qüestió de l’Impost de Bens Immobles, podem confirmar que l’any 2016 hi hagut 167 rebuts de dit impost que, parcialment o total, no ha estat liquidat per part dels propietaris desconeixent-ne, però les causes de tal impagament.

Tanmateix apuntar a un altre fenomen associat com és el de l’ocupació irregular d’habitatges, del que tenim coneixement que, actualment, hi ha 22 habitatges en aquesta situació a Cabrils.

Destacar que altres habitatges buits susceptibles de seguiment per abandó, com podria ser la Urbanització Can Valls, recentment s’ha activat la seva venda per part de la promotora. També informar-li que d’altres 5 habitatges detectats buits al casc urbà, posteriorment un d’ells ja s’ha posat a la venda.»


Esquerra ja va preguntar al ple, quan i com s’acreditaria l’estat d’habitatge desocupat sense justificació. Com diu el govern a la seva resposta, calen 2 anys per a que es pugui certificar aquest estat, però també cal aixecar acta de la visita als habitatges per a poder demostrar davant un requeriment a la propietat la deixadesa o l’estat de desocupació. Sense una acta amb la signatura d’un funcionari que hagi realitzat la inspecció, l’administració no té cap document que acrediti que allò que diu és cert, i per tant, objectiu que es persegueix, tenir propietats en bon estat de conservació, intentar acordar amb les propietat la possibilitat de posar els habitatges al mercat de lloguer, o a l’abast de l’administració per al seu ús social (especialment en el cas de bancs), la seva eficàcia serà mínima o nul·la davant un tribunal quan les propietats responguin a les possibles sancions que l’administració els vulgui imposar.

Esquerra va sugerir al govern la revisió dels impagats de l’IBI. Ja tenen una llista. Ara cal fer els requeriments a les propietats per saber-ne la causa i poder identificar empreses, constructores i promotores, o bancs. A partir d’aquí… a negociar.

Llegeix el contingut de la moció: https://drive.google.com/file/d/0B-hWSooLItijOGx0eVM0SnZFaGM/view?usp=sharing

diumenge, 4 de juny del 2017

Esquerra demana tarifes de cap de setmana i bonificacions socials al CEM

El ple de l’Ajuntament de Cabrils va tornar a canviar l’ordenança fiscal número 32 del CEM per donar cabuda al nou servei que els clubs de tenis de Cabrils van proposar al govern per oferir descomptes als seus socis i els del CEM, per l’ús puntual de les seves instal·lacions. Una proposta que aplaudim i que està en la línia de la creació de sinergies entre entitats, empreses i ajuntament, per a col·laborar i no necessàriament competir creant serveis que ja existeixen en la iniciativa privada, sense afegir valora afegit. Un argument ja exhibit per Esquerra en anteriors plens com quan el govern va voler licitar les pistes de pàdel a la zona esportiva en clara competència amb els clubs de tenis del nostre municipi.

Esquerra ha votat a favor de la proposta però també ha sol·licitat al govern la creació de bonificacions per persones discapacitades, i la reintroducció de la tarifa de cap de setmana (del divendres a la tarda a diumenge al migdia) a fi de fomentar l’ús de les instal·lacions esportives municipals entre els molts cabrilencs i cabrilenques que per motius laborals o familiars no poden gaudir de les instal·lacions entre setmana.