dilluns, 4 de novembre del 2013

Esquerra Republicana de Catalunya. 1931-2012 Una història política

El divendres 15 de novembre a les 20:30h el professor Joan B. Culla presenta el seu darrer llibre: Esquerra Republicana de Catalunya. 1931-2012 Una història política a la biblioteca de Cabrils.

Biblioteca de Cabrils
Edifici del Centre Cívic La Fàbrica
Carrer Domènec Carles, 21. 08348 Cabrils
Informació adicional: http://goo.gl/maps/8VFKJ
Podeu fer un seguiment previ a http://goo.gl/mRBECC



Nascuda el març de 1931, Esquerra Republicana de Catalunya és, de tots els partits catalans amb representació institucional, el més antic.

Sense pertànyer a cap de les grans famílies polítiques europees (socialista, comunista, liberal, democristiana, conservadora...) ni comptar amb suports exteriors, ha aconseguit sobreviure a una guerra civil, a una dictadura de quatre dècades, a les enormes transformacions socials, econòmiques, ideològiques i tecnològiques que separen l'època de Hitler i la d'Obama.

Refundada diverses vegades, origen d'una desena d'escissions, dirigida per personalitats tan diferents com Heribert Barrera, Joan Hortalà, Àngel Colom, Josep-Lluís Carod-Rovira, Joan Puigcercós i, actualment, Oriol Junqueras, Esquerra ha transitat des del republicanisme menestral fins a l'independentisme socialdemòcrata i ecologista, sense deixar de ser, a ulls de moltíssims catalans, "el partit de Macià i Companys".




Entrevista de Manel Fuentes a Joan B. Culla al Matí de Catalunya Ràdio el 14/03/2013

Joan B. Culla. Barcelona, 1952. Professor d'Història Contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona des del 1977, és autor d'una quinzena llarga de llibres, entre els quals El Catalanisme d'Esquerra (1928-1936), El republicanisme lerrouxista a Catalunya (1901-1923), El Franquisme i la tradició democràtica (1939-1988) (amb Borja de Riquer), Diccionari dels partits polítics de Catalunya (codirigit amb Isidre Molas) i, a edicions La Campana, Israel, el somni i la tragèdia, que va ser escollit per La Vanguàrdia com el millor assaig de l'any 2004, i La dreta espanyola a Catalunya 1975-2008. També col·labora en diverses revistes d'història i cultura, tant nacionals com estrangeres. 

Des de fa quasi un quart de segle no ha deixat de participar setmanalment en els espais d'opinió de la premsa barcelonina (Avui, El País, Ara...) i de diverses emissores de ràdio i televisió, a més de dirigir des del 1991 el programa Segle XX, del Canal33.

diumenge, 3 de novembre del 2013

Comentaris posteriors a la sessió del ple extraordinari del 29 d'octubre de 2013

A diferència de plens anteriors, aquest post l'hem refet per la singularitat del ple, va ser molt ràpid. No hi va haver intervencions.

1.- Dictamen que proposa l’aprovació provisional de la modificació de les Ordenances Fiscals per a l’exercici 2014 i següents

Val a dir que la única discrepància que hi podia haver de matís era en l'IBI i en alguna altra ordenança que queda consolidada, com és la dels guals que obligarà als veïns que fins ara no l'havien demanat a posar-lo malgrat no el necessitin. Ens hi hem pronunciat reiteradament en contra.

L'ajuntament s'ha acollit a una revisió cadastral que deixa la base liquidadora dels immobles congelada per enguany i que la disminució del factor sobre el que el govern de l'ajuntament pot actuar, del 0.48 al 0.47 fa augmentar l'impost aproximadament l'IPC de l'any passat.

A la resta d'ordenances, pocs canvis. Es congela la taxa d'escombraries, de clavegueram i l'impost de vehicles de tracció mecànica. Potser el més destacat, la rebaixa a la taxa per la prestació de serveis de connexió a la xarxa d'aigües que passa a ser de 43,09€ per les primeres connexions i que s'elimina en els casos en que hi hagi un canvi de nom o que no es considerin noves connexions.

ERC-CxC-AM ens vam ABSTENIR. Tot i així els vots a favor dels partits del govern: CiU, PP i la regidora no adscrita van fer possible l'aprovació d'aquest punt de l'ordre del dia.

2.- Dictamen que proposa l’aprovació inicial de l’expedient de modificació de pressupost núm. 14 del pressupost municipal de 2013

Ens hem ABSTINGUT. El govern no va preveure prou diners per pagar la factura de la llum. No hem entrat a valorar com han gestionat els canvis de partides pressupostàries. En aquest cas l'impacte no afecta a cap servei bàsic.