dilluns, 4 de novembre del 2013

Esquerra Republicana de Catalunya. 1931-2012 Una història política

El divendres 15 de novembre a les 20:30h el professor Joan B. Culla presenta el seu darrer llibre: Esquerra Republicana de Catalunya. 1931-2012 Una història política a la biblioteca de Cabrils.

Biblioteca de Cabrils
Edifici del Centre Cívic La Fàbrica
Carrer Domènec Carles, 21. 08348 Cabrils
Informació adicional: http://goo.gl/maps/8VFKJ
Podeu fer un seguiment previ a http://goo.gl/mRBECC



Nascuda el març de 1931, Esquerra Republicana de Catalunya és, de tots els partits catalans amb representació institucional, el més antic.

Sense pertànyer a cap de les grans famílies polítiques europees (socialista, comunista, liberal, democristiana, conservadora...) ni comptar amb suports exteriors, ha aconseguit sobreviure a una guerra civil, a una dictadura de quatre dècades, a les enormes transformacions socials, econòmiques, ideològiques i tecnològiques que separen l'època de Hitler i la d'Obama.

Refundada diverses vegades, origen d'una desena d'escissions, dirigida per personalitats tan diferents com Heribert Barrera, Joan Hortalà, Àngel Colom, Josep-Lluís Carod-Rovira, Joan Puigcercós i, actualment, Oriol Junqueras, Esquerra ha transitat des del republicanisme menestral fins a l'independentisme socialdemòcrata i ecologista, sense deixar de ser, a ulls de moltíssims catalans, "el partit de Macià i Companys".




Entrevista de Manel Fuentes a Joan B. Culla al Matí de Catalunya Ràdio el 14/03/2013

Joan B. Culla. Barcelona, 1952. Professor d'Història Contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona des del 1977, és autor d'una quinzena llarga de llibres, entre els quals El Catalanisme d'Esquerra (1928-1936), El republicanisme lerrouxista a Catalunya (1901-1923), El Franquisme i la tradició democràtica (1939-1988) (amb Borja de Riquer), Diccionari dels partits polítics de Catalunya (codirigit amb Isidre Molas) i, a edicions La Campana, Israel, el somni i la tragèdia, que va ser escollit per La Vanguàrdia com el millor assaig de l'any 2004, i La dreta espanyola a Catalunya 1975-2008. També col·labora en diverses revistes d'història i cultura, tant nacionals com estrangeres. 

Des de fa quasi un quart de segle no ha deixat de participar setmanalment en els espais d'opinió de la premsa barcelonina (Avui, El País, Ara...) i de diverses emissores de ràdio i televisió, a més de dirigir des del 1991 el programa Segle XX, del Canal33.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada