dimecres, 12 de desembre del 2012

ERC-CxC-AM denuncia la supressió de la subvenció del govern de l'estat al servei de teleassitència

sistema d'avís de teleassistència
ERC-CxC-AM proposa debatre una moció al proper ple de l'Ajuntament de Cabrils que s'oposi a la retallada del govern de Mariano Rajoy al sevei de teleassistència per la gent gran i discapacitats. La supressió de la subvenció condicionarà els pressupostos de la diputació provincial o farà recaure la diferència del preu del servei en els propis usuaris, la gent gran i les persones depenents. Els dos darrers anys, el pressupost de Cabrils ha estat de 3.500€, tot i que l'usuari paga mitjançant una taxa el servei no subvencionat. Pel 2011 el preu bàsic era de 5,20€/mes però enguany, el 2012, ja es va incrementar fins els 8,43€/mes. L'impacte real d'aquesta decisió està encara per concretar.

MOCIÓ D’ERC-CxC-AM PER DEMANAR LA CONTINUÏTAT DEL COMPROMÍS ECONÒMIC DE L’ESTAT AMB EL SERVEI LOCAL DE TELEASSISTÈNCIA DELS AJUNTAMENTS

Els nostres ajuntaments, amb el transcurs del temps, han ampliat i especialitzat l’atenció que ofereixen a la ciutadania en l’àmbit dels serveis socials. Un exemple n’és els serveis de teleassistència, un servei de prevenció i atenció social primària que serveix per posar a disposició de la gent gran o amb dependència un dispositiu d’alarma que s’activa en cas d’emergència o necessitat, les 24 hores del dia. Una de les principals virtuts del servei és que permet a les persones usuàries mantenir-se al seu entorn habitual, el que dóna més qualitat de vida a molta gent gran, sovint principals usuaris del sistema. Per aquest motiu, els serveis locals de teleassistència esdevenen un instrument bàsic per a les polítiques d’atenció a les persones i, per tant, la seva continuïtat en el futur és necessària i imprescindible.

En la prestació d’aquest servei a la demarcació de Barcelona, la Diputació de Barcelona ha tingut un paper important de coordinació i de finançament d’una part del servei, des de la seva posada en marxa l’any 2005. Va ser en aquell any quan la Diputació va subscriure el conveni específic de col·laboració entre l’IMSERSO i la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP), el que ha configurat el marc de cooperació sota el qual s’ha concretat la prestació del servei, juntament amb els ajuntaments. Aquesta cooperació s’ha traduït, al llarg dels anys, en un suport explícit per part d’aquestes administracions amb els serveis locals de teleassistència. L’IMSERSO, d’una banda, ha participat d’un finançament, en proporció variable i decreixent amb el temps (la seva aportació representava el 48,04% del total l’any 2008; enguany representa el 28,38%, amb un total de 3.734.239, 24€), però que ha estat clau per a la viabilitat del sistema. Per la seva banda, la FEMP ha estat l’encarregada de fer la contractació del servei que ha donat garanties i facilitats a les entitats locals interessades en començar a prestar aquest servei d’atenció social bàsica. La Diputació i els propis ajuntaments ens hi hem compromès aportant una part important del finançament, en aquest cas creixent amb el pas dels anys (els ajuntaments fèiem una aportació econòmica del 25% del total el 2008, en l’actualitat del 42%; mentre que la Diputació un 21,38% el 2008 i en l’actualitat un 29,62%).

L'Ajuntament de Cabrils ha donat cobertura a 52 persones el 2010 i 54 persones el 2011. Enguany encara no disposem de les dades de tancament a mes de desembre. Si la taxa pel servei de teleassistència durant el 2011 va ser de 5,20€/mes pels usuaris de categoria A, enguany el preu es va veure incrementat fins els 8,42€/mes. Una supressió de l'aportació de l'estat no acompanyada de la compensació de la Diputació de Barcelona o de l'Ajuntament de Cabrils implicarà novament un augment d'aquesta taxa que repercutirà sobre els seus usuaris, persones grans o amb algun tipus de dependència.

En definitiva, per tant, ens sembla un exemple paradigmàtic d’unió d’esforços i compromisos en un àmbit que requereix una especial sensibilitat per part de les administracions públiques. I que requereix una atenció especial en temps difícils com els actuals en els quals aquests serveis es converteixen en pilars del benestar per a la ciutadania, serveis que són prestats mitjançant l’administració més propera a la població, que som els ajuntaments, els que coneixem de primera mà les dificultats que pateix la gent, i que en aquests moments no podem veure perillar l’aportació econòmica que rebem d’instàncies governamentals superiors, no podem veure perillar el model de cooperació utilitzat fins avui i que tan exitós ha resultat des del punt de vista de l’acollida que ha tingut per part de la ciutadania.

En nombre de serveis, la tendència al llarg dels anys ha estat creixent a la demarcació de Barcelona: 4.868 serveis l’any 2005, 28.473 l’any 2007, 51.046 el 2009, 61.186 l’any passat, el 2011, fins arribar a les previsions que la Diputació de Barcelona ha fet de cara a l’any vinent, fixant fins a 62.000 el nombre de serveis.

La corresponsabilitat ha estat la clau de l’èxit en la prestació dels serveis locals de teleassistència i, en moments pressupostaris i financers més que delicats i alhora tensos per a tots els ajuntaments, com serà també l’any vinent, no podem deixar perdre el compromís de cap de les parts que han fet possible el desenvolupament d’aquesta cooperació, tampoc de les administracions supralocals.

Per tots aquests motius, el grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Consens x Cabrils-AM proposa al Ple de l’ajuntament l’aprovació dels següents acords:

PRIMER. Manifestar la conformitat de l’Ajuntament de Cabrils amb la implantació del Servei Local de Teleassistència, atès que aquest és un servei que dóna cobertura al dret a l’atenció assistencial de les persones grans o discapacitades que es troben en una situació d’especial vulnerabilitat en els municipis i que, per tant, és de gran importància i utilitat.

SEGON. Expressar el convenciment que el model de cooperació i de cofinançament entre l’IMSERSO, la FEMP i la Diputació de Barcelona ha possibilitat la prestació del servei de teleassistència a la ciutadania dels municipis de la demarcació. Considerem que aquest model és l’adequat i cal prorrogar-lo de cara als propers exercicis, tenint en compte, a més, la pressió pressupostària i financera que ja estem suportant els ajuntaments.

TERCER. Sol·licitar al Govern de l’Estat espanyol que mantingui el seu compromís, i la corresponent aportació pressupostària vers el Servei Local de Teleassistència per a l’exercici del 2013. Ja que l’atenció domiciliària permet a milers de ciutadans gaudir d’un sistema de prevenció i avís davant d’emergències sanitàries o bàsiques, un servei irrenunciable en els nostres pobles i ciutats del segle XXI.

QUART. Fer arribar aquest acord al Govern de l’Estat espanyol, a l’IMSERSO, a la FEMP, a la Diputació de Barcelona i a la Presidència de la Generalitat de Catalunya.

Més informació:  ordenança fiscal número 23. Taxa per la prestació del servei d'ajuda a domicili i altres serveis assistencials

diumenge, 9 de desembre del 2012

ERC-CxC-AM presentarà conjuntament amb altres formacions polítiques una moció per rebutjar l'avantprojecte de llei orgànica de millora de la qualitat de l'educació

El recent avantprojecte de llei orgànica presentada pel ministeri d'Educació del govern espanyol del PP, representa pel model català d'immersió lingüística l'intent d'atac més greu a la nostra llengua i a un model d'èxit de la societat catalana des de fa moltes dècades. Aquest model, reconegut per la societat científica es trobaria en perill si tirés aquest text endavant. L'intent de menystenir la llengua catalana, ja molt malmesa en altres territoris com la Franja de Ponent, el País Valencià i a les illes Balears, tots ells territoris governats pel PP, és un greuge més per intentar dividir la nostra societat en dues comunitats lingüístiques, la catalana i la castellana, en un moment històric per Catalunya. El rebuig de les administracions, la comunitat educativa, i la societat civil no s'ha fet esperar. ERC-CxC-AM ha entrat al registre de l'ajuntament de Cabrils un text pel seu debat al proper ple, tot i que molt probablement serà consensuat i modificat amb altres formacions polítiques com el PSC que han presentat també un text alternatiu complementari.

MOCIÓ DE REBUIG A L’AVANTPROJECTE DE LLEI ORGÀNICA DE MILLORA DE LA QUALITAT DE L'EDUCACIÓ

El ministre d’Educació del govern espanyol, José Ignacio Wert, ha donat a conèixer recentment l’avantprojecte de llei orgànica de millora de la qualitat de l’educació, un projecte que representa un nou atac al sistema educatiu català i al model d’immersió lingüística, que ha estat reconegut com un model d’èxit i que ha estat implantat amb un ampli suport social i polític a Catalunya.

Aquesta nova legislació pretén acabar amb un sistema d’immersió lingüística que ha resultat integrador i ha evitat la segregació dels alumnes per raó de llengua. Pretén posar fi a un sistema educatiu que ha permès la convivència i la cohesió social i ha estat respectuós amb la diversitat. La llengua catalana ha estat i ha de continuar essent la llengua vehicular, de referència, a l’escola. Aquest fet ha estat, tal i com s’ha demostrat al llarg dels anys, respectuós amb els drets lingüístics individuals i personals. I, per tant, no podem posar en perill un model d’èxit en l’aprenentatge per a les generacions actuals i futures del país.

L’impuls d’aquesta nova legislació està injustificat. La voluntat uniformitzadora del govern de l’estat és evident. Darrera d’aquesta acció hi trobem la voluntat de trencar la normalització de la llengua catalana i un menyspreu vers el projecte pedagògic i de promoció de la igualtat d’oportunitats que s’ha aconseguit amb els anys a Catalunya.

Davant d’aquesta situació, creiem que es fa necessària una resposta conjunta i contundent en defensa del model d’escola catalana. Creiem que el Govern de la Generalitat de Catalunya ha de continuar aplicant la llei d’educació de Catalunya. La millor garantia per al no retrocés en la qualitat del sistema educatiu català passa per a què de forma autònoma puguem defensar el nostre sistema, els nostres mestres, professors i alumnat.

Tenim el convenciment que aquest intent d’intrusió a la realitat educativa i social catalana es converteix en una mostra més de la necessitat d’accelerar al màxim possible la convocatòria d’un referèndum d’independència que permeti aconseguir l’estadi de plena llibertat i sobirania per establir un model educatiu que respongui únicament a la realitat nacional i a la voluntat de la ciutadania de Catalunya.

Per tots els motius exposats anteriorment, el grup municipal d’ERC-CxC-AM proposa l’adopció dels següents acords:

PRIMER. Manifestar el rebuig de l’Ajuntament de Cabrils a la reforma de la llei d’educació del govern de l’Estat, que pretén un sistema educatiu segregador que atempta contra el model d’escola catalana i que posa en qüestió la igualtat d’oportunitats per a tot l’alumnat.

SEGON. Manifestar el nostre compromís i suport al sistema d’immersió lingüística, un sistema d’integració i d’inclusió social que ha estat model d’èxit, amb més de 30 anys de recorregut, i que té un extens consens social i polític a Catalunya.

TERCER. Reprovar l’actuació del govern espanyol, i especialment el ministre Sr. Wert, i declarar-lo persona non-grata al municipi de Cabrils, i demanar la retirada immediata de l’esmentat avantprojecte de llei de millora de la qualitat de l’educació.

QUART. Manifestar el suport a la comunitat educativa que s’ha mostrat contrària a les ingerències del govern de l’Estat vers el model d’escola catalana i d’immersió lingüística i fer una crida a sumar-se a les mobilitzacions promogudes per somescola.cat i pel conjunt del teixit educatiu, social, polític i cultural d’arreu del país.

CINQUÈ. Fer arribar aquest acord al Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, al Ministerio de Educación, Cultura y Deporte i a somescola.cat