dijous, 30 d’abril del 2015

Saps per què a ERC Cabrils creiem que la comunicació i la cultura han de ser tractats com a eixos fonamentals en el desenvolupament de la vida social del nostre poble?

Perquè els cabrilencs i les cabrilenques tenen dret a estar ben informats de tot el que passa al municipi i ho han de poder fer a través dels nous canals de comunicació. Els mitjans de què disposa el consistori s’han de convertir en mitjans de comunicació públics en el sentit més estricte del concepte, entenent la informació com un dret bàsic de tots els ciutadans, vital per poder exercir amb totes les garanties el paper com a ciutadans. A través d’aquests canals, els ciutadans han de poder tenir una visió global de l’activitat de l’Ajuntament i de tot el poble amb informació equànime, veraç i contrastada. Les xarxes socials, a més, representen una clara oportunitat per acostar més i millor l’actualitat i l’activitat del poble a la ciutadania i han de servir perquè tothom pugui saber què ha passat, que passa i què passarà al poble de forma ràpida, clara i senzilla.  Un poble ben informat és un poble amb criteri propi, un poble cohesionat, actiu i participatiu.

Perquè el consistori ha de ser capaç d’informar no només de la seva pròpia activitat, sinó també de tota l’actualitat que esdevingui o afecti al municipi. El Butlletí Municipal ha de ser una eina de difusió i d’informació del poble, no només un altaveu de l’Ajuntament, elaborat sota criteris periodístics i pensant en els ciutadans com a receptors principals però també com a creadors de l’actualitat. Ha de ser un reflex de la riquesa cultural, esportiva, empresarial i social de Cabrils.

Perquè és necessari la política comunicativa de l’Ajuntament estigui gestionada íntegrament des d’un Departament de Premsa propi on hi treballin professionals de la informació. Unes persones que es dediquin a gestionar la comunicació institucional de manera integral i estratègica. L’Ajuntament ha de ser capaç de dir als seus vilatans tot allò que fa per ells i tot el que els interessa d’una manera professional, i això només es pot aconseguir amb periodistes formats que treballin per garantir que la comunicació institucional sigui totalment transparent.

Perquè la cultura és un des trets principals que ens defineixen com a poble i cal que se’n tingui una cura especial. La política cultural ha d’estar regida per criteris clars marcats tenint en compte tots els agents culturals locals, tant públics com privats per garantir el desenvolupament i la cohesió de Cabrils com a poble.

Perquè cal posar en valor els equipaments culturals del poble i donar-los un us a raó de les necessitats d’entitats i ciutadania i del cost que representen. El govern actual s’ha gastat al voltant de 100.000€ en condicionar el CC La Fàbrica com a espai escènic i no ha dissenyat una programació estable per amortitzar aquesta inversió. S’ha de treballar per fer que La Fàbrica esdevingui un centre de referència de la vida cultural i social de Cabrils i això s’aconseguirà programant, de manera continua al llarg de tot l’any activitats de qualitat. Cabrils no té actualment una programació cultural definida i cal que això canviï. De la mateixa manera, cal treballar perquè altres equipaments ara en desús recuperin l’espai preponderant que havien tingut en el passat. S’han de trobar els mecanismes per rehabilitar el Teatre de La Concòrdia i dotar, finalment, Cabrils d’un espai escènic real i adequat.

Perquè les festes populars són el batec real de la vida de poble i volem que siguin el punt de trobada de tots els cabrilencs i cabrilenques. Aquell moment de l’any en què tots es veïns i veïnes surtin al carrer i gaudeixin de la vila en companyia de la resta del poble. La Festa Major de la Santa Creu, la Festa Major de Santa Helena i molts altres actes que es desenvolupen al nostre municipi però, no serien possibles sense la Comissió de Festes, un organisme format per voluntaris i voluntàries que dediquen el seu temps i esforç a coordinar totes aquestes activitats. Una Comissió de Festes que en els darrers anys ha vist minvat el seu nombre de persones degut a una mala gestió i a una clara manca de reconeixement per part del consistori. Ells són els que fan possible molts dels actes culturals del nostre poble i cal que se’ls reconegui la dedicació. La Comissió de Festes s’ha de convertir en l’eix de les festes, una columna que vertebri tota l’activitat d’aquests dies i que coordini totes les entitats de la vila que treballen per la cultura popular al nostre poble.

Perquè creiem que per fer tot això és indiscutible la necessitat de desenvolupar un Pla d’Acció Cultural que ordeni i doni sentit a tota la vida cultural del poble. És en aquest Pla d’Acció Cultural on es marcaran les directrius per garantir que la vida cultural del poble en els propers anys tindrà en compte tots els agents (Ajuntament, entitats, organismes púbics, agents privats) i tots els espais disponibles per desenvolupar un teixit cultural i social ric i enriquidor per tots.