diumenge, 30 de setembre del 2012

Precs i preguntes d'ERC-CxC-AM realitzades al govern municipal durant el Ple de setembre de 2012

Com vostès recorden, el passat ple es va aprovar per unanimitat del consitori una moció d'urgència presentada per ERC-CxC pel manteniment del transport escolar obligatori entre Cabrils i l'Institut Jaume Almera de Vilassar de Dalt. Voldríem saber quina ha estat la resposta del CCM, i de la seva consellera delegada de benestar social i educació, Neus Serra i Bosch, de Convergència i Unió. Quines accions emprendrà el govern per donar solució a aquesta situació?

El Sr. Gil respon que el transport el pagava l'AMPA a través d'una subvenció que rebien de l'administració. Segons una resposta del CCM i no de la seva consellera delegada de benestar social i educació, el servei ofert era pels joves de secundària obligatòria. Donat que en aquest moment ja s'estan oferint aquests estudis, tot i que no encara els de batxillerat a Cabrils, aquest servei ja no és necessari. 

El govern afegeix que desconeix quin és el número d'estudiants que es desplacen cada dia fins a Vilassar tot i que segons resposta de la Sra. Alcaldessa s'està estudiant la possibilitat de que es crei una línia dels autobusos Casas fins a Vilassar de Dalt. El regidor d'ERC-CxC-AM aclareix que de moment el servei s'ha acabat de donar i que afecta aproximadament a una 50 de joves de Cabrils. 

És veritat que la secundària obligatòria s'ofereix a Cabrils, però no ha estat així fins enguany per als alumnes de les dues escoles del nostre municipi, per tant, hi ha encara molts nens que continuen desplaçant-se a l'IES Jaume Almera. Cal afegir també que tant l'entrada com la sortida de secundària i de batxillerat es realitza a la mateixa hora pel que podria perfectament aprofitar-se el viatge per portar els alumnes de batxillerat que no hi tindrien dret. 

A requeriment de compromís temporal a la Sra. alcaldessa, aquesta ens respon que no hi haurà una assignació pressupostària fins el pressupost del 2013. Tot i així el Sr. Gil comenta que les converses no es donen per tancades tot i que hi veu poques possibilitats de resolució favorable als interessos dels joves cabrilencs i cabrilenques que es desplacen cada dia fins a Vilassar de Dalt. 

ERC-CxC-AM lamenta aquesta situació per la mala previsió del govern municipal. Va ser el nostre grup una vegada més qui informà al govern de la situació, que desconeixia, i no serà fins al gener del 2013 quan probablement pugui donar una solució que podia haver estat prevista durant el curs 2012-2013.

També en el passat ple els fèiem palès l'existència contradiccions als horaris de l'ordenança de sorolls i l'ordenança de reguladora de les activitats musicals de caràcter eventual dels establiments públics. El govern ha proposat algun canvi d'alguna de les dues ordenances per resoldre el conflicte?

El govern no n'ha fet cap modificació. Hem d'entendre però que preval l'ordenança de sorolls per sobre de l'ordenança d'activitats musicals de caràcter eventual dels establiments públics a l'hora de fer prevaler els seus drets. Lamentem la situació donat que ja va ser durant el ple que el grup d'ERC-CxC-AM va informar-ne a l'equip de govern. Demanarem a la secretària interventora que ens aclareix però que pot passar en cas de conflicte.

Com molts de vostès hauran sentit i vist pel carrer, alguns veïns estan manifestant públicament el seu descontentament amb els sorolls que es provoquen a la nit. Quantes queixes ha rebut la policia des del darrer ple? Quantes actes s'han aixecat? Quantes sonometries s'han realitzat a casa dels afectats quan es produïa el soroll? Com vol el govern fer acomplir les ordenances o fer menys molestos els sorolls als veïns que s'han queixat?

La Sra. alcaldessa desconeix no només quantes denúncies, queixes o aixecament d'acta s'han produït per part de la policia municipal a petició dels veïns que pateixen molèsties per sorolls. Aquesta àrea però és de la seva competència. Tot i així ens informa que els tècnics municipals han començat a fer mesures sonomètriques i en breu realitzaran mesures a casa del veïns afectats. 

Posteriorment, la Sra. Emilia Godàs ens ha informat en la seva intervenció en el període de preguntes del públic que ella mateixa ha realitzat queixes a la policia durant els darrers dos mesos. No hi hagut denúncies però si trucades i un aixecament d'acta. Altres veïns també es veuen afectats. Així mateix afegeix que no entén perquè alguns locals posen música quan no tenen permisos per a fer-ho. La Sra. alcaldessa respon que la música es toca puntualment. La Sra. Godàs afirma que no pot ser puntual si es realitza des de dijous a diumenge, més de la meitat de la setmana.

En el ple de març de 2012, la senyora alcaldessa en va respondre que el CC La Fàbrica estaria disponible 50 dies després del 26/03. És evident que això no ha estat així. La Fàbrica es va reinaugurar el dissabte 22/09. A què ha estat degut? Han acomplert totes les empreses amb els compromisos temporals? Ha hagut d'executar alguna penalització l'ajuntament a les empreses adjudicatàries de les reformes?

Segons la Sra. alcaldessa, l'única empresa que tenia un termini fixat per a la finalització de les obres va ser l'encarregada de la reparació de les encaballades i corregir el desviament de la paret que dóna al parking de Can Botella. La resta de les obres no tenien cap tipus de previsió temporal ni de possible reclamació. A això hi ha afegit que es va reinaugurar el CC La Fàbrica a decisió seva donat que encara resta pintar l'exterior.

En quin estat es troba l'inventari de bens municipals de l'ajuntament?

Segons la Sra. alcaldessa continua treballant-s'hi. Els responsables de l'inventari han presentat totes les fitxes als tècnics municipals que les estan estudiant. El Sr. Viudez li pregunta com afectarà aquesta situació al Museu-Col·lecció de Cabrils el qual no està previst que es reobri ni la junta del museu realitzi cap exposició fins que l'inventari conclogui com es va dir al darrer Patronat. L'exposició actual “Realitat i vitalitat de la Llengua Catalana” al Museu-Col·lecció Municipal de Cabrils, ha estat organitzat per Òmnium Cultural dins dels actes del Correllengua 2012. La Sra. alcaldessa respon que això canviarà i properament s'organitzarà una exposició tot i que l'inventari no s'hagi finalitzat.

En quin estat es troba l'informe tècnic de l'ajuntament sobre la reapertura del Teatre de La Concòrdia?

Segons la Sra. alcaldessa, l'arquitecta municipal ja ha estudiat el tema. Les modificacions i el cost associat a la reapertura del Teatre de La Concòrdia seria molt semblant al projecte de la Diputació. Caldria fer un tallafocs darrera de l'escenari i enderrocar l'entarimat superior, donat que el pendent no acompleix la normativa actual. El govern comenta que es ofereix a que vingui a la propera reunió del patronat a l'arquitecta municipal per aclarir el tema.

Uns quants plens enrera la Sra. Alcaldessa ens va dir que a començament de febrer d'enguany els treballadors funcionaris i laborals del consistori disposarien d'un nou conveni col·lectiu. Ha transcorregut més de mig any des del seu compromís. Hi ha hagut pel mig una més que discutida reforma laboral impulsada pel govern central del PP, i encara no hem arribat a un acord. Quines són les causes?

La Sra. alcaldessa ens respon que ha estat per falta de coordinació entre els representant sindicals dels treballadors i el govern. No han pogut concertar una cita per a concloure amb les negociacions. Informacions a les quals ha tingut accés el nostre grup municipal, la demora en l'aprovació del conveni, i la reforma laboral, pot condicionar el text que estava apunt de signar-se. Caldrà veure quina és la voluntat d'ambdues parts i quan es produirà la reunió de tancament i signatura del conveni.

Quines accions o contactes ha realitzat l'ajuntament de Cabrils amb l'Associació de Municipis per la Independència de la qual en formem part? Per quina raó cap representant del govern va ser present quan es va constituir l'associació, havent-ne votat la seva adhesió prèviament?

Segons la presidenta de la corporació, ella no va poder acudir a la sessió de constitució de l'associació per altres compromisos, i tampoc el regidor d'ERC-CxC-AM. Cal aclarir però que la representació d'alcaldia no va ser delegada a cap tinent alcalde ni a cap regidor per això no hi va assistir cap representant de Cabrils. Alcaldia reconeix però que no s'ha fet cap altre contacte amb l'associació des de que es va aprovar la nostra incorporació com a municipi per la Independència.

Alcaldes, regidors i presidents de consells comarcals, a l'Assemblea General de l'AMI a Girona
En el període de preguntes i respostes dels veïns, en Sergi Gallego ens informa que un conjunt de joves cabrilencs prendran nota de les actituds i els comentaris irrespectuosos dels regidors al ple i que periòdicament faran públic aquest registre per al coneixement de tots els veïns de Cabrils.També en el passat ple els fèiem palès l'existència contradiccions als horaris de l'ordenança de sorolls i l'ordenança de reguladora de les activitats musicals de caràcter eventual dels establiments públics. El govern ha proposat algun canvi d'alguna de les dues ordenances per resoldre el conflicte?

Comentaris posteriors a la sessió del ple ordinari del 27 de setembre de 2012

Dijous 27 de setembre a les 20:30h, a la sala de plens de la casa consistorial es realitzà el ple ordinari de setembre. Com venim fent des del primer ple d'aquesta legislatura, ERC-CxC-AM explica el sentit i el perquè del nostre vot:

1.- Aprovar l’esborrany de l’acta de la sessió plenària ordinària de data 18 de juliol de 2012 ENS HI ABSTENIM. Com ja hem anat comentant amb anterioritat, el govern no facilita còpia de l'audio ni de la retransmissió en diferit del ple per la TV. La seva entrega és discrecional per part d'alcaldia segons el ROM. Donat que no hi tenim accés, no podem comprovar feacentment les nostres intervencions, pel que ens abstenim de pronunciar-nos sobre l'acte del ple. Malgrat que el ple pugui aprovar-la, pel nostre grup, tindrà més vàlua l'enregistrament del ple, sempre que estigui íntegrament. Aquest punt de l'ordre del dia va ser APROVAT.

I. Part resolutiva de la sessió

2.- Dictamen que proposa l’aprovació inicial de l’Ordenança Municipal de l’ús de la instal·lació esportiva municipal

HI VOTEM A FAVOR. Tot i així, no estem d'acord amb el règim sancionador. ERC-CxC-AM estem a l'espera d'un dictamen de la secretaria d'intervenció per a estudiar la commutació de les sancions monetàries per treball social. Aquest punt de l'ordre del dia va ser APROVAT pel ple.

La nostra proposta consisteix a avaluar el cost del dany produït i poder permutar-lo per hores de serveis a la comunitat. Valorant el cost monetari de restablir el bé danyat, i el total d'hores que li costaria al consistori la feina d'un treballador en plantilla podria oferir-se a l'infractor la possibilitat de permuta, en especial als joves menors d'edat.

En el cas d'altres tipus d'infraccions com els insults, amenaces o d'altre tipus que no impliquin danys en bens o de caràcter personal, són difícilment quantificables econòmicament, però si que és més fàcil associar-hi una suspensió del dret d'ús del pavelló. La nostra vocació sempre ha estat reparadora i educadora, independentment tant de l'edat de l'infractor com de la seva situació personal i no pas recaptadora. Aquest punt de l'ordre del dia va ser APROVAT pel ple.

3.- Dictamen que proposa la modificació del reglament per a l’atorgament de prestacions econòmiques i/o serveis socials bàsics per necessitats socials per l’Ajuntament de Cabrils

HI VOTEM A FAVOR per tal de dotar d'eines als tècnics de serveis socials per poder gestionar millor l'atorgament de prestacions econòmiques i serveis socials bàsics als veïns de Cabrils que ho puguin necessitar. Entenem que es poden produir situacions de picaresca que ens obliguen a posar un llindar inferior de 6 mesos d'empadronament a Cabrils del sol·licitant d'ajuts econòmics. No existeix però aquesta limitació per la sol·licitud de serveis socials, i per casos totalment justificats i excepcionals, la regidoria de benestar social pot atorgar els ajuts en situacions d'extrema necessitat i risc d'exclusió social previ informe favorable dels tècnics de serveis socials. Aquest punt de l'ordre del dia va ser APROVAT pel ple.

4.- Dictamen que proposa l’aprovació provisional de la modificació de les Ordenances Fiscals per l’exercici 2013 i següents

ENS ABSTENIM. Estem en general d'acord amb la modificació de les taxes municipals donat que són avaluacions tècniques dels costos dels serveis que ofereix l'ajuntament als veïns de Cabrils, i que mai superen el cost que suporta l'ajuntament. ERC-CxC-AM hagués preferit votar les ordenances una a una, o agrupades per aquelles on canviem els imports de la taxa i aquelles que només hi ha una adequació a la modificació de legislació. Això hagués facilitat la seva avaluació i debat al ple. Donat que no ha estat possible, ho hem considerat en bloc.

El grup municipal d'ERC-CxC-AM entenem que en temps de crisis les famílies poden passar-ho malament, però una caiguda d'ingressos de l'ajuntament provocaria una desviació respecte a la despesa que acabaria desplaçant a la recaptació d'impostos o la retallada de serveis que ofereix el consistori als propers anys.

IBI. Enguany tornem a veure com la secretària interventora fa un informe desfavorable al gravamen que s'aplica a l'impost de bens immobles per desviar-se novament del pla econòmic financer que la Diputació de Barcelona va realitzar pel període 2011-2013. Malgrat que això pot suposar un esforç per les famílies, és important acomplir el pla econòmic financer ja que com hem dit, l'increment sinó es desplaça pels propers anys.

La Sra. alcaldessa ens diu que els dos darrers anys hem tingut més ingressos dels esperats, però això ha estat per una disminució no tant accentuada de la construcció i ingressos extraordinaris per transmissions patrimonials que no estava pressupostat. Això ha alleugerit les finances del consistori, però cal ser prudent, enguany podrien no produir-se i aleshores tindríem un problema.

S'introdueixen increments del 3% a la taxa de residus municipals, i un 5% a l'impost de vehicles de tracció mecànica, tot i que l'IPC i els sous no s'han incrementat en la mateixa mesura. L'IPC va crèixer un 2,4% i molts sous continuen congelats o han patit retallades el que provoquen una disminució de poder adquisitiu de les famílies.

Ens ha sorprès també la inclusió només d'un pressupost per la valoració de l'ordenança fiscal número 14 per la retirada de vehicles de la via pública. Ens agradaria saber quantes empreses van concòrrer a concurs per l'adjudicació del contracte que deu haver signat el consistori amb l'empresa que ofereix el servei. Segons alcaldia, ha calgut improvisar i s'ha contractat una empresa de Premià. Si en el futur la despesa que es generi supera el marcat per la legislació de contractes menors, caldrà treure-ho a concurs.

Pel que fa a l'ordenança fiscal número 25, la taxa per les entrades de vehicles a través de les voreres i les reserves de via pública serà molt polèmica. Pels veïns de les urbanitzacions voldríem conèixer quin incentiu podrà tenir algú a retirar el gual quan el cost anual d'aquest sempre serà inferior al cost de modificar la vorera tal i com l'obligarà l'article 9 d'aquesta ordenança. A la pràctica, si el poses, ja no et surt a compte treure'l. Per les comunitats de veïns amb pàrquing, l'increment és molt important (veieu l'ordenança).

Hi ha ordenances que ens generen els nostres dubtes, com l'impacte real de l'ordenança número 8, sobre la prestació dels serveis d'intervenció administrativa en l'activitat dels ciutadans i les empreses a través del sotmetiment a prèvia llicència, comunicació prèvia o declaració responsable i pels controls posteriors a l'inici de les activitats. És una bona iniciativa però dubtem del seu impacte.

Des de l'oposició podríem oposar-nos a l'aprovació de les ordenances però la caiguda del IBI, i no ajustar la taxa dels serveis al seu cost pot provocar posar les finances del nostre consistori en perill, és per aquesta raó que finalment hem optat per ABSTENIR-NOS. Aquest punt de l'ordre del dia va ser APROVAT pel ple.

5.- Dictamen que proposa l’aprovació de la revisió de les tarifes aplicables al servei objecte de concessió administrativa per l’explotació d’un complex esportiu amb piscina coberta a Cabrils

HI VOTEM A FAVOR. El grup municipal d'ERC entén que la pujada de l'IVA del govern de l'Estat, obliga a un reajustament de les tarifes. Malgrat que això pot implicar una caiguda del número de socis, l'increment del 8 al 21% per aquest sector provocaria si hagués d'assumir-ne el cost, una caiguda important de beneficis. Recordem també que per sota d'un determinat llindar és el consistori qui es fa càrrec de les pèrdues segons la forquilla anivelladora que estableix el contracte de la concessió, i per tant, caldria que assumissin aquest cos no els seus usuaris sinó la totalitat dels cabrilencs i cabrilenques. Aquest punt de l'ordre del dia va ser APROVAT pel ple.

6.- Dictamen que proposa l’aprovació de la cessió del 0,7% dels ingressos obtinguts amb la Mostra Gastronòmica 2012

HI VOTEM A FAVOR. Caritas Diocessanes és en aquest moment, la única associació benèfica que treballa a Cabrils. Cal reconèixer els progressos de gestió i coordinació que s'han establert amb els serveis socials de l'ajuntament per a l'atorgació d'ajuts. És aquesta confiança en la feina que fan a la parròquia la que ens impulsa a donar suport a aquesta moció. Aquest punt de l'ordre del dia va ser APROVAT pel ple.

Mocions d'Urgència

L'Assemblea Nacional Catalana ens va proposar l'entrada d'una moció sobre la instal·lació de la bandera de la UE a la façana de l'ajuntament de Cabrils. Cinc grups municipals hem acabat entrant-la conjuntament: ERC-CxC-AM, el PSC, SOM Cabrils i CiU. La moció va ser acceptada per urgència.

7.- Dictamen que proposa la instal·lació de la bandera de la UE a la façana de l'ajuntament de Cabrils.

HI HEM VOTAT A FAVOR. El grup municipal d'ERC-CxC-AM agraeix la proposta que realitza l'Assemblea Nacional Catalana a Cabrils i reconeix la feina que estan realitzant per informar i organitzar actes i activitats per engrescar i conscienciar als cabrilencs i cabrilenques sobre la necessitat del país de disposar d'un estat independent. Aquest punt de l'ordre del dia va ser APROVAT pel ple.

Més informació a la documentació del ple: http://goo.gl/cMNQJ