dijous, 11 d’agost del 2016

ERC Cabrils renuncia a votar el tancament dels comptes del 2015 per falta d’informació.

uns comptes no tan clars
El passat 28 de juliol es va realitzar la sessió de la Comissió Especial de Comptes del 2015. Els grups del PSC i PP van excusar la seva presència en aquesta comissió anual.

Cabrils continua sent un ajuntament amb superàvit, i amb un grau d’endeutament que enguany ha arribat al 49,67% i que preveu finalitzar el 2016 al 45,59% degut al finançament de les inversions amb recursos propis. El termini de pagament a proveïdors actual està en 30 dies.

Aquesta situació arriba gràcies a la contenció pressupostària que han realitzat tots els governs, independentment del seu color, tot i les limitacions que suposen uns ingressos majoritàriament per IBI i per transferències de l’Estat. Malgrat aquesta bona situació, el grup municipal d’ERC no ha estat capaç d’obtenir un simple fitxer d’Excel amb la totalitat de les factures del 2015 i una sèrie de dades bàsiques com podrien ser: data de pagament o devengament, partida sobre la que s’imputa el pagament, nif del proveïdor, raó social, breu descripció, i import.

El govern s’ha negat a entregar-lo acollint-se entre altres a l’article 41 del Reglament Orgànic Municipal de Cabrils i que ERC ha manifestat la necessitat de modificar i adaptar a la realitat social actual de transparència i retiment de comptes als veïns. El text diu “que quan la sol·licitud impliqui l’elaboració d’un nou document, com informes, llistats o qualsevol altre de naturalesa anàloga, la seva autorització tindrà caràcter discrecional, i el termini de contestació es decidirà per alcaldia en funció de les característiques del document a elaborar”.

El govern afegeix:“...no és possible accedir a la seva petició sense una considerable afectació al servei públic.” I “Recordar al peticionari que té a la seva disposició amb caràcter bimensual totes les factures, a fi i efecte de donar-ne compte a les sessions ordinàries del Ple municipal” (en paper).

Estarà d’acord vostè que treballar com a l’època preinformàtica per a analitzar la informació pública és inadmissible quan sabem que la informació ha de ser i és extraïble en format digital.

Esquerra entén que no pot realitzar part de les tasques que com a principal partit de l’oposició té encomanades, el control de la despesa de l’ajuntament. Per tant, el govern limita la capacitat de poder demanar explicacions al consistori de com s’inverteixen els diners de tots els veïns, i quins són els seus proveïdors.  Els comptes han estat informats favorablement, i per tant aprovats, amb els vots només del govern de CiU i MUC que disposen de majoria absoluta.

La negació del govern a facilitar les eines per fer un control exhaustiu dels comptes de l’ajuntament, la falta de voluntat política, capacitat i transparència a entregar la informació bàsica que se li sol·licita i que l’administració ha de posar a disposició de qualsevol persona o organització que li pregunta, ha obligat al grup municipal d’ERC, a denunciar els fets i a renunciar a votar els comptes.

dimarts, 9 d’agost del 2016

ERC demana al govern aclariments sobre els articles de premsa que posen Cabrils com un dels pobles amb més robatoris a la llar de Catalunya.

“Vidreres, Sant Vicenç de Montalt, Cabrils i Cunit: els pobles amb més robatoris a la llar”. Aquest titular del Diari Ara, i altres apareguts també a El Periódico o La Vanguardia, donaven a conèixer el darrer informe “Los robos en viviendas en Cataluña” d’UNESPA, l’Associació Empresarial d’Assegurances. Esquerra va preguntar en el decurs del ple aclariments al govern municipal sobre aquests titulars, que va desmentir categòricament. Segons l’alcaldessa, els robatoris a Cabrils han descendit un 23% en el darrer any segons els informes de la darrera Junta de Seguretat Municipal que va tenir lloc fa uns mesos. El govern manifesta la disconformitat amb els titulars i va assegurar que farà arribar als mitjans de comunicació la rectificació pertinent per a la seva publicació. Més d'una setmana després de l'aparició de la notícia, el govern encara no ha informat als veïns ni als mitjans.

El portaveu del grup municipal, Xavier Viudez, va llegir part de la nota de premsa de l’informe d’UNESPA:

“Las localidades que padecen más robos en relación a su número de viviendas son, por el contrario, poblaciones de tamaño mediano y próximas al litoral. Es el caso de Vidreres (Girona), donde es un 282% más probable padecer un robo en casa que en el conjunto de Cataluña; Sant Vicenç de Montalt (+235%) (Barcelona), Cabrils (+181%) (Barcelona) y Cunit (+171%) (Tarragona). Las poblaciones más seguras se sitúan en el Pirineo o en el interior de la comunidad autónoma.”

El govern ha manifestat que el descens dels robatoris ha estat com a conseqüència de la instal·lació de càmeres a les entrades de Cabrils, que vigilen els moviments dels vehicles que entren i surten del municipi.

ERC lamenta que el govern de CiU i MUC, justifiquin ara la instal·lació de les càmeres a Cabrils en pro de la seguretat, a diferència del que deia el govern al ple quan preguntar per aquesta instal·lació i van argumentar que es feia per al "control del trànsit".

El grup municipal d’Esquerra ha sol·licitat al govern l’acta i informes de la junta de seguretat i la memòria anual de per a la seva anàlisis, i la publicació a la web dels indicadors comparats anualment respecte la mitjana catalana i els pobles de muntanya del Baix Maresme, a fi que els veïns de Cabrils puguem conèixer i valorar amb exactitud el grau de seguretat a la nostra vila.

Les propostes d'ERC per l'Escola Bressol recollides pel govern.

Esquerra ha aconseguit que el govern reconegui la necessitat de millorar les instal·lacions de l'Escola Bressol. Unes instal·lacions que necessiten des de fa anys una millor ventilació, principalment a les aules i canviadors dels més petits – degut a les males olors de les deposicions; i uns tancaments més adients de portes i finestres que de ben segur assegurarien un millor estalvi energètic, com ja va fer el govern fa uns mesos a les instal·lacions de l'ajuntament. Tot apunta a que finalment el pressupost del 2017 garantirà una partida per tirar endavant aquesta proposta d'ERC per a millorar el benestar tant dels més petits de Cabrils com de les seves mestres i cuidadores.

dilluns, 8 d’agost del 2016

Una sessió de tràmit del Patronat Escola Bressol

El passat 28 de juliol una sessió ordinària del Patronat Escola Bressol posava el punt final al curs 2015 -2016. I sí, pel que fa a l’ordre del dia va ser estrictament ordinària (ordinària excepte pel fet que ens convoquessin amb només 28 hores d’antelació a la reunió i rebéssim la documentació el mateix dia pel matí, fets que no creiem que siguin de rebut, ni tan sols en el cas de la representant del Grup Municipal d’ERC que només acut en paper de convidada).

Parlem de sessió merament ordinària perquè, pel que es refereix a l’ordre del dia, només es tractava d’aprovar dos documents de tràmit per iniciar el nou curs. Per una banda el Pla Anual 2016 -2017 i per l’altra unes petites modificacions del Reglament de Règim Intern. Pel que fa al Pla Anual pocs canvis a destacar, i cap de significatiu, l’Escola Bressol continuarà treballant amb el mateix projecte pedagògic aprovat fa uns anys i com a objectiu de curs es fixa portar a terme les reflexions fetes en equip sobre les sessions de psicomotricitat i redactar un dossier que reculli la formació “La dimensió estètica i educativa de l’espai”.

Respecte al Reglament de Règim Intern sí que volem destacar una de les modificacions, que valorem com altament positiva, la decisió d’implantar votacions uninominals (i amb necessitat de majoria absoluta) a partir d’ara per a l’elecció del equip directiu del centre.

Aprovats els dos documents els “Precs i preguntes “ no van ser tan ordinaris, el tema que va comportar més polèmica i debat va ser el retard en l’aprovació del casal de juliol a la bressol. El sector pares es va mostrar molt crític pel fet que a 21 de juny les famílies encara no sabessin si el casal es duria a terme o no. ERC es va posicionar al costat de les famílies i en contra de la falta de previsió i programació per part de la regidoria d’educació en un tema tan sensible per la nul·la possibilitat d’altres opcions per a nens tan menuts en el municipi, el regidor d’educació va reconèixer la falta de previsió que va justificar pel canvi tardà (segons ERC també per un error de previsió del govern en el seu moment) del canvi d’empresa de menjador durant aquest curs.