dissabte, 18 de juliol del 2015

Nou article del Butlletí Municipal d'Estiu. Compromesos amb tu.

Divendres 17 de juliol finalitzava el termini per a que els grups municipals de l'Ajuntament de Cabrils presentéssim l'article pel Butlletí Municipal de l'Estiu, i que molt probablement no rebreu a casa fins el mes d'agost, en mig de les vacances. A fi que el tingueu el més aviat possible, tot seguit us el presentem:

COMPROMESOS AMB TU

ERC Cabrils vol agrair-te a tu, una de les 775 persones que ens vas votar el 25M, que hagis fet possible que obtinguem 4 regidors al consistori – la Laia Ferrer, la Maite Viñals, en Raül Serra i en Xavier Viudez – i que siguem la segona força a l’Ajuntament, aconseguint els nostres millors resultats des de la restauració de la democràcia.

Hem començat la nostra nova etapa aturant la proposta d’augment de sous i dietes dels regidors un 8% plantejada pel govern de CiU (CDC i UDC), i hem impulsat una representació plural als òrgans col·legiats que depenen del consistori fent possible que membres de l’oposició tinguin veu i vot. Ambdues propostes han estat aprovades pel ple.

Al ple del 30/07 hem proposat mesures que permeten un major control i participació de la ciutadania sobre els afers públics: una moció per crear l’Oficina per la Transparència de l’Ajuntament de Cabrils i una Comissió pública per fer un seguiment de l’aplicació de la Llei 19/2014 de Transparència, accés a la informació pública i bon govern que ha d’entrar en vigor el 31 de desembre. També hem proposat la modificació del ROM i l’accés i publicitat de la informació del consistori des del primer dia, dotant-los tant de contingut com de recursos per garantir el seu acompliment.

Per concloure volem desitjar-vos unes bones vacances i una bona Festa Major, en un estiu trepidant que ens apropa a les eleccions del 27S, amb una llista encapçalada per Raül Romeva que, si tu vols, ens ha de portar a la Independència.

divendres, 17 de juliol del 2015

ERC Cabrils proposa una nova moció sobre Transparència, accés a la informació pública i bon govern per Cabrils

Esquerra Cabrils proposa pel primer ple ordinari de l'Ajuntament de Cabrils la que serà la quarta moció de transparència en els darrers 4 anys. El Parlament de Catalunya va aprovar el 29 de desembre passat la llei 19/2014 de Transparència, informació pública i del bon govern que afecta a totes les administracions públiques de Catalunya, empreses de participació pública i lobbies. Esquerra ha estat sensible a aquesta necessitat de transparència i de rendiment de comptes cap a tots nosaltres, com a contribuents, que esperem que també l'ajuntament ens expliqui què fa i com es gasta cada euro dels nostres impostos. És per això, i sent un dels nostres eixos de treball pels propers anys que Esquerra proposa la següent moció a debatre el ple del proper 30 de juliol.



MOCIÓ DE TRANSPARÈNCIA, ACCÉS A LA INFORMACIÓ PÚBLICA I BON GOVERN DE CABRILS. 

La Transparència és un concepte ampli que es pot entendre com “una obligació a càrrec de l’Administració, que ha de facilitar de manera proactiva – és a dir, sense necessitat de demanda expressa – la informació sobre dades i continguts de diversa naturalesa que són referencials respecte de la seva organització, funcionament, presa de decisions més importants i la gestió dels recursos públics”, de manera que l’administració fa pública la informació necessària perquè la ciutadania pugui avaluar la gestió dels seus responsables públics.

Esquerra Republicana de Catalunya, convençuts d’aquesta necessitat va presentar la legislatura passada, concretament al maig i novembre de 2012, tres mocions per a millorar gestió i la transparència dels serveis de l’Ajuntament de Cabrils, establint diferents accions concretes a acomplir i que malgrat haver estat algunes d’elles aprovades pel ple, no s’han dut a terme.

El Mapa InfoParticipa de Qualitat i Transparència de la Informació Pública, realitzat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per la Ciutadania Plural de la Universitat Autònoma de Barcelona suspèn l’Ajuntament de Cabrils amb un 39,02% en el percentatge d’acompliment dels seus indicadors de transparència, el més baix de tots els pobles del Maresme d’entre 5.000 i 10.000 habitants. (dades del darrer estudi: novembre de 2014).

El Parlament de Catalunya va aprovar el 29 de desembre de 2014 la Llei 19/2014, de transparència, accés a la informació pública i bon govern que estableix en el seu preàmbul la necessitat de garantir “el coneixement per part de la ciutadania de les dades i de la informació de què disposen les administracions i poders públics, que són determinants per a la seva presa de decisions i que els ciutadans també han de conèixer per tal de poder avaluar les actuacions públiques i garantir un exercici del poder públic responsable”.

Així mateix reconeix “la especial rellevància” de “principis com són el de transparència, accés a la informació pública i el bon govern, com a principis bàsics que permeten avaluar la qualitat democràtica del funcionament de les administracions públiques. I També la té el de govern obert, com a concepte que permet aprofitar els avantatges dels mitjans electrònics per a configurar un sistema de relacions entre les administracions i la ciutadania més interactiu i participatiu”.

La llei, entra en vigor pel que fa als ens que integren l’Administració Local el 31 de desembre de 2015, i per tant cal estar preparats per acomplir-la. Les formacions polítiques d’aquest consistori van comprometre’s als seus programes electorals a fer transparent el nostre ajuntament, és doncs l’hora de fer-ho, des del primer moment.

És doncs per tot l’exposat que el grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya proposa els següents

ACORDS:

1. Constituir abans del 15 de setembre de la Comissió de transparència, accés a la informació pública i bon govern de l’Ajuntament de Cabrils, integrada per tots els membres del consistori i presidida rotatòriament per un regidor de l’oposició amb l’objectiu de:

a. Fer el seguiment de la implantació de la llei de la Transparència i garantir el seu acompliment abans del 31/12/2015, data d’entrada en vigor del Títol II de la llei per les entitats municipals.

b. Iniciar el procés de modificació del ROM per garantir l’acompliment de la llei de Transparència, en especial als punts referents a l’accés a la informació i publicitat, amb el compromís de tots els grups de finalitzar la seva tramitació abans del 31 d’octubre de 2015.

La comissió realitzarà les seves activitats públicament, de manera que qualsevol veí o veïna de Cabrils pugui conèixer i accedir als debats i treballs que aquesta realitzi.

Anualment analitzarà l’estat d’acompliment de la llei per part de l’ajuntament i farà públic l’informe preceptiu elaborat per l’ajuntament.

2. Crear l’Oficina de la Transparència de l’Ajuntament de Cabrils (OTAC), abans del 31/12/2015, dotant-la dels recursos econòmics, materials i personals necessaris per a coordinar les sol·licituds i garantir l’accés a la informació.

L’OTAC ha de garantir l’exercici del dret d’accés a la informació pública i vetllar per l’exercici de bones pràctiques com pot ser a títol d’exemple la notificació al sol·licitant de la recepció de la sol·licitud, indicant el dia de recepció, l’òrgan responsable de resoldre-la, la data màxima per resoldre-la i la persona responsable de la tramitació. També ha de prestar assessorament i assistència al sol·licitant perquè pugui concretar la petició si la sol·licitud és imprecisa.

L’OTAC realitzarà anualment una memòria sobre la seva activitat que remetrà a la comissió per a la seva valoració.

3. Comunicar a tots els veïns i veïnes de Cabrils a través de tots els mitjans a l’abast de l’ajuntament aquest acord.