Les ordenances fiscals ens toquen la butxaca a tothom |
El govern ha plantejat la modificació de l’articulat d’algunes ordenances per adaptar-la a la normativa, sense apujar o abaixar els imports a pagar: l’ordenança general de gestió, liquidació i recaptació dels ingressos de dret públic municipal; l’ordenança de béns immobles; l’impost d’activitats econòmiques; l’impost de vehicles de tracció mecànica; l’impost d’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana; la taxa de serveis intervenció administrativa i la taxa pel servei de clavegueram.
La resta de modificacions tenen afectacions relatives segons el col·lectiu a la que van destinats:
El govern ha introduït modificacions a la taxa de l’Escola Bressol, per a la prestació de servei d’ús d’equipaments municipals; per l’ocupació de terrasses de la via pública; per la prestació de serveis d’equipaments municipals; per instal·lació de parades, barraques, casetes de venda, espectacles o atraccions situats en terrenys d’us públic i indústries del carrer i ambulants i rodatge cinematogràfic; per l’ús de les instal·lacions esportives; els preus del CEM i finalment, la nova taxa per verificació ús anòmal habitatge.
Quin creiem que és l’impacte real a les economies de les empreses i els veïns de Cabrils més enllà de la no modificació de les ordenances que aporten més ingressos a les arques municipals (IBI, vehicles, guals, clavegueram, etc.)? Depèn.
L'Escola Bressol
Considerem que el benefici total per les famílies no és suficient com per a donar per bones les modificacions realitzades.
Els pares de l’escola bressol, trobaran una disminució del preu del Casal del mes de juliol. S’abaixa 30 euros per criatura. Per altra banda, s’insereixen nous elements: el pagament de l’agenda, el book amb les fotos de final de curs, i la visita a La Granja, els dos darrers ja es pagaven.
Esquerra aposta per la introducció d’una tarifació segons criteris progressius, i no proporcionals, a fi que la pressió fiscal sobre les famílies sigui relativament més equilibrada.
Mentre no assolim aquest objectiu, Esquerra ha tornat a proposar la possibilitat d’introduir una bonificació del 30% a les famílies amb dos fills, amb una renda de 18 mil euros si és monoparental i de 36 mil euros si és de dos adults. El govern l’ha desestimat derivant a les famílies que tinguin necessitats específiques a Serveis Socials.
Terrasses en espais públics
No ens hi oposem, tenim poc comerç i hem de potenciar-lo, però sorprèn com es resolen els conflictes. Aquesta no és precisament la millor manera.
L’any passat, tot i que no va transcendir, el govern va tenir “un problema” amb el càlcul de les terrasses que va provocar malestar entre alguns dels comerciants amb taules en espai de titularitat pública. Com tothom sap, aquests comerços es troben al carrer Nou i al passatge d'Anselm Clavé. Un cop girat, se’ls demanava que paguessin força més diners per un error comès per l’administració. Després de la situació creada, entenem que el govern ho ha volgut compensar, i modifica l’ordenança per a que hi hagi una quota anual al mateix preu que haurien hagut de pagar si haguessin demanat permís per mig any. Ara la quota a satisfer serà de 15 euros/m2 tot l'any.
Els ingressos per a l’ajuntament són petits i els beneficis pels comerciants, grans però l’obligació de votar totes les ordenances en bloc ens lliga de mans per votar allò que ens agrada a favor.
Alguns usos d'espais municipals
Sense voler ser extremadament rigorosos, aquestes taxes afecten als particulars, i no a les entitats que fan ús del centre cívic, per a fer classes i activitats amb finalitat de lucre. Cal afegir els preus públics del CEM, que tenen finalitats promocionals per a rendibilitzar el centre esportiu de la piscina.
Ús del poliesportiu i de la zona esportiva municipal (camp de futbol)
Què passarà amb l’ordenança d’ús de les instal·lacions esportives municipals? D’entrada, cada usuari del camp de futbol, amb aquesta modificació, haurà de pagar 20 euros a l’any a l’ajuntament, pagament que fins ara no ho feia. Els usuaris del poliesportiu, sí.
Això, de moment, suposarà uns ingressos per l’ajuntament d’aproximadament 4.800 euros que fins ara no tenia. Cal tenir present que la subvenció del 2016 de l'ajuntament al club ha estat de 9.482,14 euros. Ara bé, el govern vol negociar amb el CE Cabrils un nou conveni, el darrer data dels anys 80, l’únic que hi ha subscrit amb alguna entitat esportiva a Cabrils. Tot queda supeditat al nou conveni que el govern ha de negociar amb la junta del CE Cabrils, que a data del ple no s’havia fet encara.
Altres consideracions. Guals
Esquerra ha tornat a posar sobre la taula la taxa dels guals, que pagui qui el fa servir. Una taxa que, dels 25 mil euros pressupostats el 2013, reconeguts nets van ser de 100 mil euros, 230 mil per l'any següent, el 2014 i de 151 mil pel 2015. Novament el govern l’ha desestimat adduint que no seria possible controlar les males praxis. En canvi, hem aprovat, amb el vot a favor d’Esquerra, una moció per a identificar, vigilar i inspeccionar els habitatges buits del nostre municipi amb la intervenció de la inspecció tècnica i la policia local. Hem de dir doncs que potser cal entendre que el govern no confia en els cabrilencs per a que paguin una taxa per ús dels guals, però vetllarà perquè els nostres habitatges no estiguin buits. En paraules d’alcaldia «si no es vol pagar, només cal posar la vorera a nivell [...], en uns anys ho tindrà amortitzat i ja no haurà de tornar-se'n a preocupar del gual. Estem parlant de 50 euros anuals». Cert 50 euros anuals, però tot va sumant.
Esquerra ha votat en contra de la modificació de les ordenances fiscals pel 2017. El ple les ha aprovat amb el vot a favor del govern (7 vots) i PSC (1) i el vot en contra d'ERC (3 vots, per absència per motius laborals de la regidora Laia Ferrer) i l'abstenció del PP (1)
Deixem pel proper post parlar-vos de la nova taxa pels habitatges buits.