dijous, 8 de desembre del 2016

La República que farem. Jornada Multicultural a Cabrils

El proper diumenge 11 de desembre podràs gaudir d'una jornada multicultural amb els teus veïns i veïnes al centre cívic "La Fàbrica" de Cabrils. Un espai per parlar, compartir, jugar i aprendre els uns dels altres.

Esquerra organitza a partir de les 11:00 activitats pels més petits de la casa i on tu també hi tens un paper important.

A les 13:00h participa al col·loqui amb Ana Surra diputada al Congrés de Diputats i exrefugiada política d'origen uruguaià i Ahmed Benallal, advocat i activista cultural nascut a Tànger.

Tot seguit, cap a les 14:00h dinar multicultural popular. Tasca els diferents plats d'origens diversos que trobaràs a taula. Pots comprar el teu ticket per 3 euros, i col·laboraràs amb La Marató de TV3. El trobaràs a la fruiteria Asís, el restaurant de La Concòrdia, i a la Mossegada.

I quan ja hagis xerrat i t'hagi baixat una mica el dinar, cap a les 16:00h, i per tancar la jornada, espectacle participatiu. Sí, tu també en seràs protagonista.





Qui és l'Ana Surra? Ana Surra és diputada a les Corts Generals. Fou activista dels moviments estudiantils uruguaians relacionats amb el maig del 68. El 1973 al s'hagué d'exiliar a la Xile del president Allende quan la seva Uruguai natal pateix un cop d'estat militar. Pocs mesos després es veu obligada a fugir a Bèlgica quan el general Pinochet deposa la democràcia xilena. Un any i mig després marxa a París, on rebrà la condició d'asil polític. Allí estudia Assistència Social, treballa a l'ajuntament de Chelles, milita sindicat de funcionaris públics i participa activament en la defensa de la situació dels immigrants. Anys més tard torna a Uruguai i posteriorment s'estableix a Catalunya.

 
 
Qui és Ahmed Benallal? Ahmed Benallal fa 16 anys que viu a Catalunya i 8 que està instal·lat a Torrelavit. Està casat i té 2 fill. És llicenciat en Dret al Marroc i posteriorment s'ha format aquí a Catalunya en temes de mediació, drets humans, resolució de conflictes i cooperació internacional. Ha estat i està molt vinculat al moviment associatiu i a més de ser el president de l'entitat La Llum del Nord, Ass. per la ciutadania i la cooperació entre Pobles.

dimecres, 7 de desembre del 2016

I com respon el govern a les preguntes sobre el pressupost 2017?

El govern admet el dèficit, no tan gran...

Fins on arriben les respostes del govern? Doncs el govern ens va confirmar el que ja sabíem, bones intencions amb el CEM, que sí, és deficitari, però potser no tant. Després de la confusió que va causar en el govern la nostra intervenció, i la falta seva de concreció en aquell moment, al dia següent vam rebre una trucada del regidor d’hisenda per confirmar-nos que les dades que van exposar no eren complertes. Hi havia una partida addicional d’ingressos del CEM que no havíem considerat a causa d’una modificació pressupostària durant el 2016 i que aproxima els ingressos als 400 mil euros.

Estem molt lluny encara d’arribar a l’equilibri entre ingressos i despeses, el grau de cobertura del servei que preveu el govern per enguany és del 53%, però per altra banda oblida part de la facturació interna, la imputació de costos entre serveis, per exemple de la brigada, o parcs i jardins que no s’han vist reflectits en les despeses del CEM però que evidentment sí que ho són del consistori.

El regidor de Festes no va concretar el seu projecte per l’any vinent, si bé es va justificar per la despesa disparada com una aposta, que no va funcionar de tot i per tant l'ha obligat a ajustar-se al pressupost que els seus companys li han donat pel 2017. Ben cert és, que si no proves, no saps si t’equivoques, el problema va ser no disposar d’un projecte pel 2016 i haver-se passat de pressupost en dues ocasions, acabant l’any amb un dèficit respecte el pressupost inicial del 54% i superar la darrera modificació en un 21% (més de 20 mil euros).

Així mateix ens va admetre que tenia pendent de respondre les preguntes que li vam entrar fa dos mesos i mig, i que en breu ens les faria arribar. Li recordarem, si no ho fa.

Què n'han dit de les nostres propostes?

Vam haver de recordar-li al govern les nostres propostes, algunes propostes presentades el 2015 però que per a la nostra sorpresa, se’ns replicava que eren noves. Un bon exemple, un skate park i un rocòdrom al Mas Maria. Deu ser que no les troben interessants , les ignoren o senzillament, no ens escolten. Recorden haver escoltat del govern dir que potser no era adient perquè podria suposar molt soroll pels veïns?.

El regidor d’Educació no va concretar si faria la intervenció per a millorar les condicions ambientals dels nens i les seves cuidadores a l’Escola Bressol. Depèn de les prioritats que estableixi el govern quan tingui més clar què pot o no fer. Nosaltres crèiem que es fan uns pressupostos per definir les prioritats de despesa. I ja no vam preguntar per els seus compromisos amb algunes entitats de Cabrils, com el casal d'estiu de l'AMPA de l'Escola L'Olivera, que tornen a ser, ni sí, ni no... ja ho veurem.

Sinergies

Si parlem de les sinergies entre regidories, ho limitem molt a l’àmbit d’escola, entitats i esport. Intentar que els nens de L’Olivera vagin a la piscina del CEM, ja que actualment estan anant a VdM, o una obvietat més, però que ha costat; descomptes pels socis i col·laboracions entre les entitats esportives i empreses esportives de Cabrils amb el CEM,... en són alguns exemples que ja havíem proposat amb anterioritat. El govern ha desistit, per exemple, del seu projecte de pàdel al CEM Cabrils que li hagués fet competència als clubs de tenis que havien fet inversions en pistes anys enrere. I no fa tant, el govern de l’actual alcaldessa va licitar la construcció i explotació d’un complex per a pàdel a les pistes de tenis de la zona esportiva municipal, que va quedar desert. Esquerra s'havia oposat sempre al projecte.

Mobilitat

Val a dir que no tenim totes les dades ja que el govern encara no ens les havia facilitat, ni ens l’ha facilitat avui. Maltrat tot, tenim informació suficient per a que Esquerra critiqués la inversió del govern els darrers anys a la línia C18, una línia ruïnosa. Quan va deixar d’operar? Una setmana abans de les eleccions, per a crear la C6, un bus quasi directe amb BCN. Si bé ens sembla una bona idea, una alternativa al tren des de Cabrera o VdM, sense haver de fer transbords o haver d’aparcar el cotxe on pots als nostres veïns de mar, el govern té novament pendent facilitar-nos les dades d’ocupació, amb un problema afegit, la falta d’algun autobús per poder tornar de BCN o marxar-hi entre el darrer autobús del matí, i el primer de la tarda. Les jornades laborals han de ser extenses per a poder gaudir d’aquest servei completament. El govern ens ha explicat que l’ATM els està “enganyant” ja que VdD no paga res per un servei similar, mentre que Cabrils sí. Confesen, per tant, la seva escasa capacitat de negociació.

De moment, les respostes del govern no han fet més que refermar el nostre posicionament, falta de concreció per una banda, i obvietats per l’altra. El govern no va convèncer.