dimecres, 2 de novembre del 2016

Esquerra aposta per unes ordenances fiscals amb criteris progressius

El passat dia 27 d’octubre Esquerra votava en contra de les modificacions portades a ple de les ordenances municipals pel 2017. El govern no va presentar cap modificació de fons, a excepció de la introducció d’una nova ordenança pels habitatges declarats buit.

Esquerra aposta decididament per un canvi de filosofia a les ordenances fiscals:
  • Introducció de la progressivitat a les taxes i preus públics.
  • Deixar de considerar els serveis socials a vegades com un servei de beneficència. Cal diferenciar què són ajuts, i què és una política redistributiva d’acord amb la capacitat econòmica de les famílies.

En aquest ple, el govern ens ha fet un repàs extens de les ordenances que no es modifiquen, l’IBI, l’IAE, l’impost de la circulació, clavegueram, etc.

El sanejament de les finances del nostre consistori no només en aquesta sinó en legislatures anteriors, i la situació encara difícil de les famílies en una crisis que va començar el 2007 però que a la majoria de la població va impactar de ple el 2010, fa lògic que els impostos amb un impacte més important per les famílies no es modifiquin.

Esquerra vol cercar fórmules per a intentar mantenir els ingressos municipals, però alhora fer polítiques cada cop més redistributives.

Els serveis de l’Ajuntament de Cabrils són bàsicament proporcionals, tothom paga el mateix, tot i que com és lògic l’impacte econòmic, l’esforç fiscal relatiu a les economies familiars no són iguals. Esquerra aposta per una política progressiva dels serveis públics, paga una mica més qui té més renda.

Un exemple molt proper és el de l’escola bressol de Vilassar de Mar que apliquen criteris de tarifes per renda des de fa anys. El servei de l’escola bressol és un servei bàsic per les famílies. Avui, a la majoria de famílies, els pares acostumen a treballa i se’ls fa necessari garantir que els seus fills durant unes hores al dia reben l’atenció i l’educació adaptada a la seva edat. L’ajuntament ha de garantir que les famílies tinguin la mateixa accessibilitat a aquest servei.

Les ordenances fiscals han introduït fins ara alguns beneficis a les famílies amb rendes més baixes, derivant-les a serveis socials per a que aportessin la documentació que acredités la seva situació de vulnerabilitat a fi d'acollir-se-hi.

Esquerra vol diferenciar els serveis associats als serveis socials i els ajuts que poden venir d'altres administracions, de la fiscalitat pròpia de l'ajuntament de Cabrils. Són dos conceptes totalment diferents. Algú fins i tot, pot opinar que els serveis socials són l'interlocutor més vàlid per a salvaguardar la privacitat d'aquestes famílies. No hem d'oblidar mai que tots els treballadors públics estan obligats per llei a protegir la confidencialitat de les dades privades dels ciutadans segons els graus que la LOPD estipula, i per tant, al nostre entendre, aquest no seria un argument vàlid. 

Per concloure, Esquerra ha votat en contra de la modificació de les ordenances fiscals pel 2017 sota dos criteris, la necessitat d'introduir la progressivitat a les taxes i preus públics, i el concepte d'ajuts a les persones  des d'una administració integral al servei de les persones. Aquest és el camí que aquest ajuntament hauria d’engegar sense perdre capacitat d’ingressos. 

Exemple de preus públics progressius. Escola Bressol de VdM