dissabte, 29 d’octubre del 2011

Comentaris posteriors del posicionament d'ERC-CxC-AM al ple extraordinari del 27/10/2011

El grup municipal d'ERC-CxC-AM va presentar al ple del mes de març del 2011 una moció sobre dació en el pagament de les hipoteques i l'eliminació de les clàusules del sol, que va ser debatuda i aprovada. Els acords que fixava van ser:
  • Demanar la modificació de la legislació vigent en el sentit d'introduir la dació en pagament com a forma de liquidació del deute hipotecari en determinats casos.
  • Declarar abusives les clàusules en el contracte hipotecari fixin un límit a la variació a la baixa del tipus d'interès variable contractat.
Aquest acord que va fer-se arribar a diferents institucions no ha estat encara escoltat pel govern de l'estat que és qui té les competències. Difícilment ho serà ara a final de la legislatura i caldrà veure quina posició prendrà el govern entrant.

El text de la moció debatuda ahir al ple demanava la introducció de mesures per paralitzar i donar solució als desnonaments en situació d'insolvència sobrevinguda i involuntària. Aquesta possibilitat no cau dins de les competències de l'ajuntament tot i que pot instar al govern de l'estat que modifiqui la llei en la línia de la moció proposada per Esquerra i aprovada pel ple.

Conscients d'aquesta situació que avui s'ha pogut veure agreujada a moltes viles de Catalunya, ERC-CxC-AM és sensible a les situacions que s'estan produint al llarg de la nostra geografia i més en concret a Cabrils. Cabrils afortunadament no té fins al moment un número gran de desnonaments. Un estudi de les dades facilitades pels serveis socials, ens mostren que per l'any 2010 el número de problemàtiques ateses va ser de:
  • 10 casos per manca d'habitatge i 5 desnonament.
  • 1 persona amb necessitat d'allotjament alternatiu, amb un cost pel municipi de 2.175,00€.
Enguany, el nostre grup municipal ha estat coneixedor d'un cas de desnonament que va ser atès prèviament pels serveis socials de Cabrils. Són casos molt particulars que cal estudiar individualment per les circumstàncies que l'envolten.

El govern de la Generalitat va intentar durant la legislatura passada, forçar el creixement del parc de pisos de lloguer establint mecanismes d'aflorament dels habitatges desocupats. Va ser aquest punt, definir i detectar aquests habitatges buits, el que va fer fracassar el projecte. És, per tant, complicat realitzar un cens d'habitatge desocupat de Cabrils. ERC-CxC-AM proposa impulsar la creació d'un petit banc d'habitatge per temps limitat, en cas de desnonament, a preu social. Caldria però que hi haguessin propietaris disposats a llogar aquests habitatges, amb garanties de l'ajuntament de cobrar i recuperar-lo un cop acabat el període d'emergència (de 3 a 6 mesos).

La mediació de l'ajuntament amb les entitats financeres és un punt fora de l'abast del nostre consistori, encara més quan a Cabrils no hi estan implantades totes les que poden haver deixat diners per bens a Cabrils.

La moció proposa també la possibilitat que els pisos buits propietat de les entitats financeres es posin en règim de lloguer per el col·lectiu de persones embargades. Els preus del lloguer no haurien de ser superiors al 30% de la renda familiar. Difícilment aquesta mesura tindrà el suport i consens dels bancs i caixes. Podrien donar-se situacions on els ingressos familiars tendissin a zero. Aquests casos no pagarien lloguer. ERC-CxC-AM proposa que aquests lloguers socials tinguessin un llindar amb un preu màxim del 30% del sou mínim interprofessional. En cas que els ingressos familiars fossin extremadament baixos, per sota del sou mínim interprofessional (SMI), l'administració hauria de preveure als propers pressupostos, partides específiques per aquests casos d'urgència. Recordem que és un dret constitucional el dret a l'habitatge. Només en aquests casos l'administració hauria d'intervenir davant d'un alt risc d'exclusió social de la família afectada. De ben segur, Cabrils pot impulsar mecanismes per prevenir l'arribada a situacions de desnonament, limitades al seu àmbit competencial, i canalitzant aquestes situacions a través de serveis socials.

És doncs per totes aquestes raons que el grup municipal d'ERC-CxC-AM, tot i reconèixer les bones intencions dels grups que recolzen aquesta iniciativa (SOM Cabrils, PSC i ICV-EA), considera necessari un aprofundiment tant en la forma com en el fons del text presentat i per això que va prendre la decisió d'abstenir-se.

ERC-CxC-AM proposa establir una comissió municipal per parlar des d'un punt de vista transversal, implicant a tots els agents socials del nostre poble i als propis veïns, COM AFECTA LA CRISIS ALS CABRILENCS I CABRILENQUES. En ella es poden integrar les funcions que tindria una taula d'emergència habitacional per avaluar la situació de les famílies afectades, i que alhora permeti consensuar protocols d'actuació i assessorament, si els que són vigents avui a serveis socials, el consistori els considera insuficients.

ERC-CxC-AM considera molt preocupant l'augment del 400% en el darrer any de les peticions d'ajut a Càrites Diocesanes al nostre poble, una situació que augmenta i que a mitjans del mes de setembre afectava a 44 famílies de Cabrils (aproximadament 160 veïns i veïnes).

Els grups del govern van votar finalment en contra de la moció i no va reeixir. L'alcaldessa, Lina Morales va proposar la redacció d'un text consensuat a presentar al proper ple sobre el mateix tema. El nostre grup municipal vol agafar el seu testimoni i proposa que sigui el text d'aquesta moció presentada per part de l'oposició i la moció ja aprovada al ple i que va presentar ERC-CxC-AM a la legislatura anterior, els punts de partida per la redacció d'un text de consens que pugui ser aprovat finalment per totes les forces polítiques de Cabrils durant el proper ple del mes de novembre.

dilluns, 24 d’octubre del 2011

Convocat el ple extraordinari sobre desnonaments i implantació d'un parc públic de lloguer social

Avui dilluns, ha estat convocat un ple extraordinari pel proper dijous 27 de setembre a les 9:30h. La moció entrada pel grup municipal de SOM Cabrils, pretén acordar mesures per evitar els desnonaments per motius econòmics i la urgent implantació d'un parc públic de lloguer social.

La moció, dona continuïtat als pronunciaments inciats enguany per ERC-CxC-AM amb la proposta presentada i aprovada al ple ordinari del mes de març.

Text de la moció presentada pel proper ple
Text de la moció que va presentar ERC-CxC-AM