divendres, 30 d’octubre del 2015

La majoria absoluta del nou tripartit (Convergència, Unió i MUC) imposa el seu criteri

Comentaris posteriors al ple extraordinari del 29 d’octubre de 2015

Dijous 29 d’octubre, Convergència, Unió i MUC han signat l’entrada al govern del regidor de Municipalistes per Cabrils, Miguel Doñate. Amb aquest acord, el govern estarà format per 7 dels 13 regidors del consistori, és a dir, ja té majoria absoluta.

És el mateix dia que s’ha realitzat el Ple Extraordinari de l’Ajuntament. La regidora del grup municipal d’Esquerra, Laia Ferrer ha excusat la seva presència per motius laborals. Així doncs el ple ha quedat constituït avui per la presència dels 7 regidors del govern de Convergència (5), Unió (1) i MUC (1), els 6 regidors de l’oposició, Esquerra (avui 3), PSC (1) i PP (1).

ORDRE DEL DIA:

1. Dictamen d’aprovació provisional de la modificació de les Ordenances Fiscals per l’exercici 2016 i següents. 

Esquerra Republicana de Catalunya s’ha ABSTINGUT a la proposta de les ordenances fiscals pel 2015. Enguany bona part de les ordenances, adapten el seu redactat a la legislació vigent, tot i que algunes d’elles pateixen certes modificacions en diferent grau.

L’ordenança fiscal reguladora de l’impost sobre bens immobles (IBI) manté el factor que aplica l’ajuntament al 0,47. Es preveu un increment global d’ingressos pel 2015 per aquest concepte de l’ordre de l’1,5% aproximadament, però l’impacte familiar serà desigual per a cada propietari, amb augments més significatius en funció del tipus d’habitatge que tinguem.

Esquerra comparteix la mesura de reduir la taxa de vehicles de tracció mecànica per a cotxes ecològics i híbrids, tot i que avui encara, amb un número molt petit de vehicles al nostre municipi és una mesura sense impacte sobre el pressupost i per tant, és una mesura per a fomentar la compra d’aquest tipus de vehicles, allí on el consistori pot incidir-hi més. La bonificació serà del 100% pels vehicles ecològics i del 30% pels vehicles híbrids.

Però veiem com altres taxes o preus públics es mantenen de forma indiscriminada com és el cas dels guals, se’n faci o no ús del dret de pas sobre la vorera, que afecta a molts més veïns que deixen els cotxes al carrer i que se’ls demana que refacin la seva vorera per a no haver de pagar el gual.

O bé la poca sensibilitat en els preus de l’escola bressol per a famílies amb més d’un fill,que tenen una reducció només del 5% si la família és nombrosa o monoparental, independentment de la renda.

Esquerra, ja va proposar al Patronat de l’Escola fa uns mesos i ha tornat a fer-ho al darrer, el mateix dia del ple, una reducció del 30% si tenen més d’un fill simultàniament a l’escola, quan els ingressos de la unitat familiar (entesa com als ingressos dels dos progenitors conjuntament) no supera els 36.000 euros bruts anuals – és a dir, si els pares cobren 1000 euros mensuals, o 18.000 si es tracta d’una família monoparental. Una mesura d’aquest tipus ajudaria a algunes famílies a portar els seus nens a l’escola o bé a reduir aquest esforç econòmic.

El govern, es resisteix a facilitar informació fins al punt que no ha proporcionat el nombre de famílies a Cabrils amb dos o més fills a l’Escola Bressol. Altres fonts, ens han informat que poden ser unes 5 famílies, no necessàriament amb aquest requisits, per tant, l'impacte sobre el pressupost és assumible pel consistori.

Són dos exemples de les millores que Esquerra han proposat els darrers mesos de les ordenances fiscals de Cabrils.

Esquerra S’HA ABSTINGUT a la votació. El ple HA APROVAT la moció amb els vots a favor del govern de CDC, UDC i MUC, i l’abstenció d’ERC, PSC i PP.

2. Dictamen d’aprovació inicial de la modificació de pressupost número 20 del pressupost municipal 2015.

Els serveis tècnics municipals han determinat que el col·lector d’aigües entre els carrers Oliveres i Til·lers a la Llobera està en molt mal estat, per això el govern ens proposa fer-hi una actuació amb un cost de 225.615,71 euros amb part del remanent de tresoreria del 2014. La moció és APROVADA pel ple per UNANIMITAT.

3. Dictamen d’aprovació de la modificació de la forma de gestió del servei públic del complex esportiu amb piscina coberta

Esquerra vota en EN CONTRA de l’aprovació de la modificació de la forma de gestió del servei públic del complex esportiu amb piscina coberta degut al següent:

Consideracions genèriques.

Ens sorprèn que ens arribi un informe per a la gestió directa del complex com a única opció. Ens sorprèn perquè tot i estar d’acord ideològicament amb la municipalització del servei, no podem estar d’acord amb que aquesta sigui l’única opció de gestió que es contempli en la tessitura actual. Això és així, perquè donat el desconeixement dels dispendis i guanys, amb una certa exactitud, considerem massa aventurat jugar-s’ho tot a una carta.

Ens congratulem de que se’ns hagin fet arribar els documents signats, donat que és una mesura que ens permet identificar la responsabilitat del professional que l’ha confeccionat, personalitzant el coneixement i postulant-se com a persona de referència en el tema de cara a futures consultes. Inicialment se'ns havia presentat documentació no signada.

Consideracions específiques sobre el Projecte de gestió directa dels serveis del centre esportiu municipal de Cabrils en el que es fonamenta la moció:

Considerem inacceptable que el document parteixi d’un estat inicial de 1.200 socis, quan el propi govern ha acceptat durant el ple que estem al voltant dels 1.000 socis.

Considerem inacceptable que el projecte parli d’una graderia en el complex esportiu, al costat de la piscina, que no ha vist mai ningú.

Considerem problemàtic, que la gestió del complex es tripliqui, substituint l’actual gerent per una persona de la regidoria d’esports, un agent gestor i un coordinador del complex esportiu, tots ells pagats per l’erari públic.

Considerem curiós, que es prevegin 400 revisions mèdiques a l’any, quan no existeix cap disciplina en competició que practiqui la seva activitat en la instal·lació.

Considerem difícil de creure que la previsió de creixement de socis sigui del 50%, (dels 1.025 als 1.500 socis tal com figura en el quadre explicatiu de la previsió econòmica del projecte), en 3 anys, i que alhora els costos de la gestió del complex només augmentin un 7,2%.

Ens agradaria saber d’on sortiran els diners per fer front als 88.667€ i 7.193€ de dèficit dels primer i segon any respectivament, ja que d’aquí un, dos, o tres anys, quan nosaltres governem, s’haurà generat un forat tant gran que serà impossible de gestionar.

I sobretot, entenent que pot ésser un error, però que també pot ésser la manifestació pròpia de la modalitat de govern que està aplicant la coalició CDC, UDC i MUC, trobem ignominiós que en un document pagat amb els diners de tots, es presenti en concepte de “matrícules i abonaments” la xifra de -1.700€. Entenent que plantejar remunerar la utilització del complex atempta contra la nostra ideologia més fonamental.

És per això que Esquerra ha votat EN CONTRA de la moció, que ha estat APROVADA pel ple amb els vots a favor del govern de CDC, UDC i MUC, els vots en contra d’ERC i PP, i l’abstenció del PSC.

Aquest ple no ha tingut preguntes al govern ni preguntes dels veïns i veïnes de Cabrils degut al seu caràcter extraordinari.

dijous, 29 d’octubre del 2015

CDC, UDC i MUC signen un acord de govern a l'Ajuntament de Cabrils

Signatura de l'acord CDC, UDC, MUC
Aquest matí ens hem assabentat a través de les xarxes socials que els grups municipals de Convergència Democràtica de Catalunya, Unió Democràtica de Catalunya i Municipalistes per Cabrils havien convocat una roda de premsa a les 12 h a l’Ajuntament.

A la roda de premsa, amb l’única presència d’un periodista de Maresme Televisió, l’alcaldessa Lina Morales ha anunciat que s’ha formalitzat un pacte de govern estable entre CDC, UDC i MUC per als prop de 3 anys i mig que queden de la present legislatura. El senyor Miquel Doñate s’incorpora doncs a l’ equip de govern com a responsable de la nova regidoria de “Transparència, Regeneració Institucional i Participació”.

Segons declaracions de la senyora Morales, no ha sigut difícil posar-se d’acord perquè la idea que tenen per governar el municipi coincideix en molts aspectes i en els que no, s’adaptaran. Segons el senyor Doñate, el MUC vol utilitzar a les reunions un sistema horitzontal, de caire assembleari, cosa que suposarà assumir decisions que ells potser no prendrien si governessin sols.

Des d’ERC Cabrils ens felicitem pel fet que s’hagi creat una regidoria que vetllarà específicament per la transparència, un tema que ens sembla prioritari reformular i millorar al nostre consistori i pel  qual hem presentat unes línies de treball a través d’una moció que ha estat rebutjada al ple municipal.

Esperem que, de veritat, es faci una regeneració institucional a partir d’ara que substitueixi la política continuista que ha regit el consistori des de les passades eleccions municipals. Si des d’aquest pacte de govern es treballa per aprofundir en aspectes que canviïn de veritat la manera de funcionar de l’Ajuntament de Cabrils en temes de transparència i participació, ERC Cabrils estarà a punt per ajudar en tot el que li sigui possible.

Ens ha estat impossible aconseguir una còpia de l’acord de govern signat aquest matí, un acord que esperem tenir a les nostres mans al Ple Extraordinari d’aquest vespre. Una vegada el tinguem i el puguem llegir detingudament, en farem una valoració detallada.