dijous, 6 d’abril del 2017

Preguntes sense resposta a l'oposició i licitacions anul·lades

Tot i agrair-li al Sr. Badia que ens expliqués una hora abans del ple el projecte que tenia per al nou MUSICAB2017, vam haver de recordar-li a ell i al regidor de transparència la falta de resposta a vàries preguntes escrites realitzades pel nostre grup municipal, algunes d'elles fa més de 6 mesos: sobre el MUSICAB2016, sobre les línies C12 i C6 de bus, o sobre els habitatges d'ús turístic. Confiem que ben aviat ens responguin aquestes i altres preguntes que hem entrat.

Un altre dels temes tractats va ser les dues licitacions que no han reeixit el darrer mes. La licitació de les obres de rehabilitació de la Masia Mas Maria, que per un error material en les seves bases ha hagut de ser anul·lada i per tant caldrà tornar a iniciar tot el procés. I la concessió d'ús privatiu de l'espai bar-restaurant CEM Cabrils, que la regidora d'esports va manifestar que havia quedat desert, sense cap oferta per causes que encara estan estudiant.

dimecres, 5 d’abril del 2017

El tomicus, un greu problema pels nostres boscos.

ERC s'ha abstingut a la moció que ha presentat el govern i a la qual s'hi ha afegit el PSC. El govern va rebutjar l'oferiment que li vam fer per a modificar el seu text, pel text que havia presentat l'equip de govern de Sant Pol (de CiU). Un text, el de Sant Pol, amb lleugeres diferències al de Cabrils però que s'ajustava més a la realitat.

Si bé estem d'acord en la majoria de punts, la moció no feia esment ni als 100.000 euros que ha aportat el Govern de la Generalitat, ni als 85.000 euros aportats per la Diputació de Barcelona per a finançar la neteja dels boscos més afectats. Uns ajuts, els primers, que aniran canalitzats directament a les 3 associacions de propietaris de la nostra comarca. Xifres petites que hauran de veure's incrementades. Però un començament.

Trobem a faltar que la moció no demani un major esforç a totes les administracions, tant a la Generalitat, a la Diputació, al Consell Comarcal del Maresme i als propis Ajuntaments per lluitar contra el tomicus. Es demana que els boscos de la comarca siguin declarats Zona d'Actuació Urgent però no veiem la corresponsabilitat de les administracions més properes en la moció presentada al ple pel govern i PSC. Poca coherència amb allò que es vol defensar.

dilluns, 3 d’abril del 2017

La Diputació de Barcelona licita i aconsegueix baixar el preu del servei de teleassistència.

La Diputació de Barcelona ha licitat el servei de teleassistència. El servei per la gent gran ha estat guanyat per una nova empresa que el donarà per un preu menor a l’actual a tots els municipis que estan n’estan acollits. Cabrils n’és un. Sotmès a votació, Esquerra li ha donat suport, i ha estat aprovat pel ple.

Els nous preus són:

2.1 Pel servei d'ajuda a domicili prestat per teleassistència:

Usuari Tipus A.................................... 7,44 Euros/mes (IVA inclòs)
Usuari Tipus B.................................... 1,10 Euros/mes (IVA inclòs)
Usuari Tipus C.................................... 0,55 Euros/mes (IVA inclòs)

La Sindicatura de Comptes demana al govern de Cabrils que modifiqui el Compte General de la Corporació del 2015

Dijous passat el govern ens va presentar una moció per a aprovar la reformulació del Compte General de la Corporació corresponent a l’exercici 2015. En ell modificava els comptes per a incloure els els estats corresponents al Consorci Sala Teatre La Concòrdia, malgrat no haver tingut cap imputació pressupostària. Un error que la Sindicatura de Comptes va posar palès i que el govern ha hagut d'esmenar. Esquerra s’hi ha abstingut, tot i estar aprovat finalment pel ple.

diumenge, 2 d’abril del 2017

El Ple aprova les dues mocions presentades per Esquerra

Esquerra va presentar dues mocions: la moció referent als beneficis fiscals en l’IBI de les autopistes de peatge, i la moció referent a la sentència del Tribunal Constitucional referent a l’Impost sobre l’Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (plusvàlua). Totes dues van prosperar.

La moció referent als beneficis fiscals en l’IBI de les autopistes de peatge, que ja vam intentar presentar el mes de gener, però que ha calgut esperar dos mesos per a transaccionar-la i que finalment el govern s’hi afegís. Una moció que sol·licita al govern de l’Estat i la Generalitat que no allarguin les concessions, i que compensi als ajuntaments per la falta d’ingressos de l’IBI durant les darreres dècades. Enguany tots els municipis pels que passa algun tros d’autopista ja poden reclamar el 100% de l’IBI.

La segona moció referent a la sentència del Tribunal Constitucional referent a l’Impost sobre l’Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (plusvàlua) la va presentar també ERC i s’hi ha afegit CiU. El mètode de càlcul definit per la llei d'hisendes locals en ocasions provoca que es gravin situacions en que no existeix un increment real de valor del terreny de naturalesa urbana (plusvàlua). Això ha estat la causa de la declaració d’inconstitucionalitat per alguns articles de la llei foral guipuscoana.

Una moció acordada per les dues associacions municipalistes més gran del nostre país, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis. La moció, que va ser aprovada, demana a l’Estat la modificació dels articles que regeixen l’impost, i per la qual els municipis han obtingut molts ingressos els darrers anys, ajudant a suportar millor també la crisis a les arques municipals. No es pot saber encara quant diners caldrà tornar als veïns que es trobin en aquesta situació, però no serà fins que hagi estat modificada la llei que podran retornar-se.