dijous, 9 de maig del 2013

Sessió informativa del Pla d'Ordenació Urbanística de Cabrils (POUM) el 6 de maig


La sessió va tenir lloc al Centre Cívic La Fàbrica el dia 06 de maig de 2013 a les 20h amb l'assistència del cap de redacció del document, el senyor Amador Ferrer, l'arquitecta municipal, la senyora Belén Pineda, el lletrat urbanístic del consistori, i com a representants polítics, encapçalava la senyora alcaldessa Lina Morales, el regidor d'urbanisme Edmon Nadal, i altres regidors del govern les senyores Marina Infiesta, Ana Maria Sierra, Isabel Tamboleo i el senyor Oriol Gil. També hi van estar presents els regidors Mercè Fernández, Josep Ramon Sánchez, Marta Garcés i en Xavier Viudez.

Hi hagué una vintena de persones entre el públic que després de l'exposició van poder formular les seves preguntes. El contingut de les respostes s'ajusta a la les notes que el portaveu d'ERC-CxC-AM, el senyor Xavier Viudez durant la sessió. Per qualsevol aclariment o aprofundiment poden dirigir-se als serveis tècnics municipals.

Les preguntes i respostes entre parèntesis (...) es va recollir parcialment en els nostres apunts.

1. Aquest és el POUM que necessita Cabrils?
La pregunta que es planteja és més d'un pla estratègic que no del POUM per a respondre com es poden obtenir els diners per fer el manteniment del municipi.

2. La zona SUD2 i SUD3 que actualment ocupen l'IRTA i la zona agrícola tocant a Vilassar de Mar i que el govern proposa requalificar com a zona industrial. Tindrà una moratòria de 10 anys en el seu desplegament com el polígon industrial de La Baileta-Can Xinxa?
Segons l'equip tècnic, no. Serà el 51% de la propietat, la que decidirà quan s'urbanitza a partir de l'aprovació definitiva del POUM.

3. El govern recomana que s'estableixi a les zones SUD2 i SUD3 empreses relacionades amb l'activitat de l'IRTA. Vetllarà el govern per a que així sigui?
El govern no té la capacitat de fer-ho. En el pla parcial els propietaris poden establir amb l'ajuntament quins usos se li donaran als parcs industrials definits. Actualment només és una recomanació.

4. Quines activitats s'admeten?
El pla parcial ho definirà. No està tancat. Tots els usos són possibles. El que no està permès és l'ús residencial.

5. (Hi va haver una pregunta sobre la flexibilització dels volums disconformes. Es va comentar que estan regulats per llei.)

6. S'apujarà l'IBI a les zones requalificades.
Segons el redactor, aquest no és un tema del POUM. Quan s'aprovi el POUM definitivament es notificarà a hisenda per a que apliqui la normativa del cadastre i per tant, s'apujarà si s'escau.

7. La zona industrial de la Baileta – Can Xinxa es requalifica en residencial. S'hi construiran habitatges de protecció oficial i de lloguer? Quan s'espera que s'aprovi definitivament el POUM?
Un mínim del 30% dels habitatges dels nous sectors han de ser de protecció oficial. Això però no implica que els habitatges siguin de lloguer. Dependrà dels propietaris que l'adquireixin. Pel que fa a l'aprovació definitiva del POUM, s'espera que en un any i mig o dos anys estigui ja tot enllestit per a la seva aprovació definitiva. El POUM estableix una moratòria de 10 anys per a desplaçar les naus industrials a un altre emplaçament. Si hisenda revisés el cadastre i augmentés l'IBI, l'ajuntament podria posar-se de banda dels propietaris a fi i efecte que no es veiessin afectats per la pujada d'aquest impost durant aquest període de moratòria. No es garanteix però.

8. Qui pagarà el trasllat de la zona industrial?
L'ajuntament intentarà que vagi lligat el trasllat de la zona de la Baileta – Can Xinxa als nous sectors de polígons empresarials al costat de l'autopista. Els propietaris de les naus obtindran unes plusvàlues que els permetrà pagar el trasllat a les noves zones.

9. Quines són les zones agrícoles que quedaran a Cabrils?
Can Tosca, Can Badia i algun altre tros. (veieu-ho al mapa O.2-Classificació del sòl.pdf)

10. A la zona ara agrícola al costat de l'autopista, els sectors SUD2 i SUD3 tindran algun tipus de moratòria?
No. Fins que no s'aprovi el pla parcial, potser no s'aplicarà la pujada de l'IBI. 

11. Els que tinguin cases amb una superfície de 400m2 o més, podran fer una divisió horitzontal?
Sí, les potencialment possibles són aproximadament 300 cases dels més de 2000 habitatges de Cabrils. Cal tenir en compte que es tracta d'una divisió horitzontal, no d'una divisió de la parcel·la.

12. Una part de la casa dividida podrà vendre's o cedir-la a un fill? Per què s'ha decidit aquest criteri i no pas amb cases de menor superfície si també es podria acomplir la llei?
La decisió ha estat política, després de l'anàlisi tècnica. Si la divisió horitzontal es fes en cases de 200m2, els possibles habitatges amb aquestes característiques foren 1500 habitatges. Es generaria una major densitat de població i per tant la necessitat de més infraestructures i serveis. Podria ser també que la Comissió d'Urbanisme no ho ho aprovés.

13. Al carrer M. Teresa hi ha una zona verda que no existia amb anterioritat. És un error o s'ha modificat amb el POUM?
Els tècnics conviden a l'afectat a personar-se als serveis tècnics per a comprovar com està actualment qualificat. En cas d'errada, es subsanarà.

14. Als primers 5 anys després de la recepció de les urbanitzacions per què l'ajuntament no se'n fa càrrec dels serveis recepcionats?
Es respon que es fa per a que la resta de la població no hagi de pagar possibles desperfectes que es puguin produir. Hi ha 5 anys de carència i 5 més de potestatius del consistori.
 
15. D'aquí a 5 anys l'ajuntament pot fer fallida per la recepció de determinats serveis de les urbanitzacions?
No.

16. Quines zones comercials tindrà Cabrils?
A banda de les existents al Centre del poble i Cabrils 2, es crearan dos espais comercials addicionals. Un a Can Botella i l'altre a Can Jorba (la Fàbrica de la Vela). Les zones comercials s'autoregulen i per tant dependrà de la demanda que s'acabin consolidant o no. S'haurà de resoldre el tema de l'aparcament.

L'equip redactor recorda que el POUM no fixa on aniran els equipaments, per exemple el CAP, sinó els espais on pot ubicar-se un determinat equipament. És el consistori el que té la potestat de decidir on s'ubicarà.

En el següent post sobre el POUM us facilitarem algunes indicacions de com podeu fer les vostres al·legacions al text.