dimecres, 24 de maig del 2017

Esquerra proposa a la resta de grups una moció per denunciar la violació dels drets de les persones LGBTI pel ple de maig 2017


A iniciativa d'Esquerra Cabrils el proper ple del mes de maig presentarà una moció que vol denunciar la violació dels drets humans i la situació arreu del món de la comunitat LGTBI. La moció a la qual s'han adherit el PSC, CiU i MUC ha comptat també amb aportacions al text del govern de Cabrils.

MOCIÓ REFERENT A LA REPRESSIÓ CONTRA LES PERSONES LGTBI

La publicació al diari rus Nováya Gazetael el proppassat 1 d’abril d'un article en què s'alertava de la detenció de més d’un centenar de persones LGTB a Txetxènia i el seu trasllat a un antic complex militar situat a la ciutat d’Argun, que està sent utilitzat com a camp de concentració, on estan sent torturades i obligades a difondre els contactes personals d’altres homes homosexuals de Txetxènia així com del presumpte assassinat de tres persones i la sospita de l'existència de més camps d'aquestes característiques, han generat gran preocupació entre la comunitat internacional. La Unió Europea a través de l'Alta representant d’Afers Exteriors i Seguretat, Federica Morgherini, ha demanat una investigació profunda a l’entorn d’aquests fets. També des de les Nacions Unides s’ha reclamat l’alliberament immediat de les persones detingudes i s’ha instat a les autoritats russes a posar fi a la persecució de persones en motiu de la seva orientació sexual. Unes demandes que també es realitzen des d’altres organitzacions de defensa dels drets humans com Amnistia Internacional (AI), Human Rights Watch (HRW) o la International Lesbian and Gay Association (ILGA).

Malauradament, Txetxènia té un llarg historial pel que fa a la vulneració dels drets humans i la persecució i repressió de les persones LGTBI per part de les autoritats de la zona i fins i tot per membres de les seves pròpies famílies en els anomenats “crims d’honor”. Davant dels fets exposats i la preocupació que aquests han generat a nivell internacional, les autoritats russes i txetxenes no han pres cap mesura per aclarir aquesta situació i continuen negant els fets de manera preocupant: El cap del Govern de Txetxènia, Ramzan Kadyrov, ha afirmat que “aquesta situació no s’ha produït perquè els homosexuals simplement no existeixen a la república txetxena”, mentre que el portaveu del Govern va dir que “si hi hagués gais a Txetxènia, les forces de l’ordre no haurien d’actuar, ja que els seus familiars els enviaren a un lloc del qual no hi ha retorn”.

Tanmateix, els darrers esdeveniments de persecució i repressió de les persones LGTBI en aquest Estat de l'extrem més oriental del continent europeu ens recorden que no som davant d'un fet puntual sinó d'una realitat recorrent a nivell mundial. L'informe Homofòbia d'Estat de la ILGA en la seva edició de maig de 2017 recull per exemple com les relacions sexuals consentides entre persones del mateix sexe són il·legals i penalitzades en 72 estats (en 8 dels quals pot suposar la pena de mort, en 5 més es contempla com a possible si bé no se'n té constància de la seva aplicació i en 14 aquestes podrien ser condemnades fins i tot amb pena de presó a perpetuïtat). Per contra, s'apunta com actualment ja són 124 els estats que consideren aquestes relacions com a legal el que permet reconèixer certa millora. També s'apunta a l'alentiment pel que fa al reconeixement de drets fonamentals d'aquestes persones ja que per exemple només 22 estats reconeixen el matrimoni entre persones del mateix sexe i 28 més preveuen la unió civil entre aquestes. Tot i així augmenten els països que persegueixen els delictes d'odi, ja són 43, entre quals 39 han legislat específicament sobre la incitació a l'odi per l'orientació sexual.

Igualment, és especialment necessari ser conscients que la repressió i persecució de les persones LGTBI no només es produeix des dels estats ja que cada any es registren milers d'agressions i centenars d'assassinats d'aquestes arreu del món a banda d'incalculables discriminacions en tots els camps de la vida social. Són diversos els informes d'organitzacions internacionals com AI, HRW o la mateixa ILGA que alerten anualment com fets com aquests es produeixen fins i tot en països capdavanters en perseguir l'homofòbia, transfòbia i bifòbia i en garantir els drets de les persones a gaudir de la diversitat sexual i afectiva en llibertat com seria el cas de la mateixa Catalunya tot i la Llei 11/2014, del 10 d'octubre, per garantir els drets de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l'homofòbia, transfòbia i bifòbia. Especialment preocupant a casa nostra seria el creixement de les denúncies d'assetjament i discriminació de persones LGTBI en centres educatius. Per tot l’exposat, els grups d'Esquerra Republicana de Catalunya, Convergència i Unió, Municipalistes per Cabrils i Partit Socialista de Catalunya a l’Ajuntament de Cabrils proposen l'adopció dels següents

ACORDS

Primer. Manifestar el compromís de l’Ajuntament de Cabrils amb la defensa de la diversitat i els drets de les persones lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals, així com el compromís d’aquest consistori amb la llibertat i els drets humans arreu del món. En aquest sentit, denunciem i condemnem la vulneració de drets fonamentals i la persecució que pateix la comunitat LGTBI arreu del planeta i específicament de les persones LGTBI de Txetxènia per part de les autoritats i forces de seguretat de la zona.
Segon. Instar el Govern espanyol a fer les gestions necessàries per tal de sol·licitar al govern rus una investigació sobre aquests fets, la condemna de les declaracions homòfobes realitzades per membres del govern txetxè i l’alliberament immediat de totes les persones homosexuals que puguin estar detingudes. D’altra banda, instem al Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació a facilitar l’asil de persones LGTB de la regió que estiguin sent perseguides a causa de la seva orientació sexual.
Tercer. Instar a les institucions europees i d’altres organismes internacionals a mantenir la pressió sobre el govern rus per tal d’esclarir els fets, i en cas contrari estudiar la imposició de sancions sobre aquest estat.
Quart. Fer arribar aquesta Declaració al Govern de la Generalitat, el Govern espanyol i als diferents grups polítics del Parlament Europeu.

Esquerra presenta una proposta sobre la reinversió del superàvit a l'administració local.

Esquerra presenta al ple una moció referent a la reinversió del superàbit a l'administració local per a la millora dels serveis públics i l'execució d'inversions prioritàries. Esquerra va oferir a la resta de grups del consistori adherir-s'hi. CiU i MUC finalment ho han fet.

L’entrada en vigor l’any 2012 de la Llei d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera va suposar per als municipis una evident pèrdua d’autonomia en la gestió dels seus recursos. D’una banda l’estabilitat pressupostària, entesa com l’equilibri entre ingressos i despeses no financers, va suposar una forta restricció en els primers anys de consolidació dels comptes municipals. D’altra banda, la prioritat absoluta del pagament d’interessos i deute públic, derivada d’una modificació de la Constitució que posava els interessos dels bancs per davant de l’interès públic. Finalment, una vegada consolidat l’equilibri pressupostari i la reducció de l’endeutament, els ajuntament es troben amb la restricció de la regla de la despesa que limita l’increment dels pressupostos municipals al creixement de l’economia en termes de PIB, malgrat que la pròpia evolució de l’economia ha provocat un increment d’ingressos que podrien ser retornats a la ciutadania.

Si bé l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) defineix aquesta norma com una eina que permet acumular superàvits en etapes de creixement econòmic per utilitzar-los en etapes de recessió, entenem que la recuperació macroeconòmica en termes de PIB no s’ha vist reflectida a les economies domèstiques ni a les pimes, de manera que els ajuntaments hem de seguir aportant recursos per donar resposta a les nombroses necessitats socials existents, així com a la implementació de polítiques de foment de l’ocupació i l’activitat econòmica.

D’altra banda, l’Estat espanyol efectua la distribució del marge de dèficit públic sense considerar el pes de la despesa pública que assumeixen els diferents nivells d’administració, resultant aquesta distribució clarament injusta amb les comunitats autònomes i amb els municipis. En el cas dels ajuntaments s’autoritza dèficit zero, però a la pràctica l’aplicació de la regla de la despesa provoca que acumulin superàvits estructurals que després serveixen per compensar l’incompliment dels objectius de dèficit del propi Estat espanyol.

La conseqüència de tot plegat és que els ajuntaments porten cinc anys consecutius acumulant superàvits que després només poden destinar a reduir endeutament o bé tenir-los aturats als bancs. L’any 2016 el superàvit de les administracions locals va ser 7.083 milions d’euros, un 0,64% del PIB. La suma dels superàvits dels cinc darrers exercicis és gairebé de 26.000 milions.

El projecte de pressupostos generals de l’Estat per l’any 2017, aprovat pel Consell de Ministres, no incorpora canvis en la destinació del superàvit de les entitats locals, conservant només el petit marge per a inversions financerament sostenibles i amb l’agreujant que no serà d’aplicació fins que no s’aprovi de manera definitiva el pressupost, previsiblement al mes de juny.

Si bé és necessari adoptar una mínima disciplina en matèria d’estabilitat pressupostària per evitar els excessos d’altres èpoques, també entenem que aquestes normes han de ser proporcionades i coherents amb la situació econòmica de cada ajuntament. En aquest sentit, reivindiquem que els ajuntaments que compleixen els requeriments en matèria d’endeutament i tinguin romanent de tresoreria positiu puguin utilitzar lliurement els seus superàvits i posar-los a disposició de la ciutadania, ja sigui en forma de polítiques socials, promoció econòmica i ocupació o bé per dur a terme aquelles inversions necessàries per al municipi.

Atès que l’any 2016 les administracions locals van obtenir un superàvit de 7.083 milions d’euros, un 0,64% del PIB, i acumulen cinc anys consecutius de superàvits.

Atès que el conjunt d’administracions locals ha reduït considerablement el seu volum d’endeutament i gairebé el 50% dels municipis tenen deute zero.
Atès que el projecte de pressupostos generals de l’Estat per l’any 2017 no incorpora canvis en la destinació del superàvit de les administracions locals i que el marge per a destinar a inversions financerament sostenibles es veurà molt condicionat per l’endarreriment en l’aprovació definitiva dels pressupostos de l’Estat.
Per tot l’exposat, el grup d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Cabrils proposa d’adopció dels següents

ACORDS

Primer. Instar al Govern de l’Estat que autoritzi, de manera urgent, que els ajuntaments puguin reinvertir, sense cap limitació, els superàvits resultants de la liquidació del pressupost 2016 i que aquesta reinversió no computi en els càlculs per al compliment de la regla de la despesa ni l’estabilitat pressupostària.
Segon. Instar al Govern de l’Estat que autoritzi als ajuntaments amb una ràtio d’endeutament inferior al 60% sobre els ingressos corrents a fer ús del romanent de tresoreria per a l’execució d’inversions prioritàries, sense que aquestes computin en els càlculs per al compliment de la regla de la despesa ni l’estabilitat pressupostària, computant només la previsió de despesa estructural que pugui comportar la inversió.
Tercer. Cercar les eines que permetin retornar aquests recursos a la ciutadania, en forma de millors serveis públics i inversions prioritàries, garantint la sostenibilitat de les finances municipals.
Quart. Comunicar aquest acord al Govern espanyol, a la Generalitat de Catalunya, a l’Associació Catalana de Municipis, a la Federació de Municipis de Catalunya i a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.

dimarts, 23 de maig del 2017

Ordre del dia del Ple Ordinari del 25 de maig de 2017

Dijous 25 de maig de 2017 a les 20:00h a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Cabrils es realitzarà el ple ordinari de maig amb el següent








ORDRE DEL DIA


1.- Aprovar l’esborrany de l’acta de la sessió ordinària de data 30 de març de 2017.

I.- Part resolutiva de la sessió.

2.- Dictamen d’aprovació per la supressió del registre municipal de parelles de fet i la derogació del reglament municipal de parelles de fet.
3.- Dictamen d’aprovació provisional de la modificació de l’Ordenança Fiscal 32, que regula la taxa per la prestació de serveis al Complex esportiu municipal.
4.- Dictamen d’aprovació del conveni-tipus sobre l’assumpció de funcions de l’assistència en la gestió econòmica local (ASGEL) per la Diputació de Barcelona, i el seu protocol.
5.- Dictamen, a proposta dels grups municipals de ERC, CIU, PSC i MUC referent a la repressió contra les persones LGTBI a Txetxènia.
6.- Dictamen, a proposta dels grups municipals de ERC, CIU i MUC, referent a la reinversió del superàvit a l’Administració Local per a la millora dels serveis públics i l’execució d’inversions prioritàries.

II. Part no resolutiva de la sessió.

7.- Mocions
8.- Donar compte dels decrets 345/2017, 346/2017 i 360/2017, d’aprovació de liquidació de pressupostos corresponents a l’exercici 2016.
9.- Donar compte de les resolucions dictades per l’alcaldia i dels acords adoptats per la Junta de Govern Local des de la darrera sessió plenària ordinària.
10.- Precs i preguntes.