dimecres, 24 de maig del 2017

Esquerra presenta una proposta sobre la reinversió del superàvit a l'administració local.

Esquerra presenta al ple una moció referent a la reinversió del superàbit a l'administració local per a la millora dels serveis públics i l'execució d'inversions prioritàries. Esquerra va oferir a la resta de grups del consistori adherir-s'hi. CiU i MUC finalment ho han fet.

L’entrada en vigor l’any 2012 de la Llei d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera va suposar per als municipis una evident pèrdua d’autonomia en la gestió dels seus recursos. D’una banda l’estabilitat pressupostària, entesa com l’equilibri entre ingressos i despeses no financers, va suposar una forta restricció en els primers anys de consolidació dels comptes municipals. D’altra banda, la prioritat absoluta del pagament d’interessos i deute públic, derivada d’una modificació de la Constitució que posava els interessos dels bancs per davant de l’interès públic. Finalment, una vegada consolidat l’equilibri pressupostari i la reducció de l’endeutament, els ajuntament es troben amb la restricció de la regla de la despesa que limita l’increment dels pressupostos municipals al creixement de l’economia en termes de PIB, malgrat que la pròpia evolució de l’economia ha provocat un increment d’ingressos que podrien ser retornats a la ciutadania.

Si bé l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) defineix aquesta norma com una eina que permet acumular superàvits en etapes de creixement econòmic per utilitzar-los en etapes de recessió, entenem que la recuperació macroeconòmica en termes de PIB no s’ha vist reflectida a les economies domèstiques ni a les pimes, de manera que els ajuntaments hem de seguir aportant recursos per donar resposta a les nombroses necessitats socials existents, així com a la implementació de polítiques de foment de l’ocupació i l’activitat econòmica.

D’altra banda, l’Estat espanyol efectua la distribució del marge de dèficit públic sense considerar el pes de la despesa pública que assumeixen els diferents nivells d’administració, resultant aquesta distribució clarament injusta amb les comunitats autònomes i amb els municipis. En el cas dels ajuntaments s’autoritza dèficit zero, però a la pràctica l’aplicació de la regla de la despesa provoca que acumulin superàvits estructurals que després serveixen per compensar l’incompliment dels objectius de dèficit del propi Estat espanyol.

La conseqüència de tot plegat és que els ajuntaments porten cinc anys consecutius acumulant superàvits que després només poden destinar a reduir endeutament o bé tenir-los aturats als bancs. L’any 2016 el superàvit de les administracions locals va ser 7.083 milions d’euros, un 0,64% del PIB. La suma dels superàvits dels cinc darrers exercicis és gairebé de 26.000 milions.

El projecte de pressupostos generals de l’Estat per l’any 2017, aprovat pel Consell de Ministres, no incorpora canvis en la destinació del superàvit de les entitats locals, conservant només el petit marge per a inversions financerament sostenibles i amb l’agreujant que no serà d’aplicació fins que no s’aprovi de manera definitiva el pressupost, previsiblement al mes de juny.

Si bé és necessari adoptar una mínima disciplina en matèria d’estabilitat pressupostària per evitar els excessos d’altres èpoques, també entenem que aquestes normes han de ser proporcionades i coherents amb la situació econòmica de cada ajuntament. En aquest sentit, reivindiquem que els ajuntaments que compleixen els requeriments en matèria d’endeutament i tinguin romanent de tresoreria positiu puguin utilitzar lliurement els seus superàvits i posar-los a disposició de la ciutadania, ja sigui en forma de polítiques socials, promoció econòmica i ocupació o bé per dur a terme aquelles inversions necessàries per al municipi.

Atès que l’any 2016 les administracions locals van obtenir un superàvit de 7.083 milions d’euros, un 0,64% del PIB, i acumulen cinc anys consecutius de superàvits.

Atès que el conjunt d’administracions locals ha reduït considerablement el seu volum d’endeutament i gairebé el 50% dels municipis tenen deute zero.
Atès que el projecte de pressupostos generals de l’Estat per l’any 2017 no incorpora canvis en la destinació del superàvit de les administracions locals i que el marge per a destinar a inversions financerament sostenibles es veurà molt condicionat per l’endarreriment en l’aprovació definitiva dels pressupostos de l’Estat.
Per tot l’exposat, el grup d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Cabrils proposa d’adopció dels següents

ACORDS

Primer. Instar al Govern de l’Estat que autoritzi, de manera urgent, que els ajuntaments puguin reinvertir, sense cap limitació, els superàvits resultants de la liquidació del pressupost 2016 i que aquesta reinversió no computi en els càlculs per al compliment de la regla de la despesa ni l’estabilitat pressupostària.
Segon. Instar al Govern de l’Estat que autoritzi als ajuntaments amb una ràtio d’endeutament inferior al 60% sobre els ingressos corrents a fer ús del romanent de tresoreria per a l’execució d’inversions prioritàries, sense que aquestes computin en els càlculs per al compliment de la regla de la despesa ni l’estabilitat pressupostària, computant només la previsió de despesa estructural que pugui comportar la inversió.
Tercer. Cercar les eines que permetin retornar aquests recursos a la ciutadania, en forma de millors serveis públics i inversions prioritàries, garantint la sostenibilitat de les finances municipals.
Quart. Comunicar aquest acord al Govern espanyol, a la Generalitat de Catalunya, a l’Associació Catalana de Municipis, a la Federació de Municipis de Catalunya i a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada