dimecres, 24 de maig del 2017

Esquerra proposa a la resta de grups una moció per denunciar la violació dels drets de les persones LGBTI pel ple de maig 2017


A iniciativa d'Esquerra Cabrils el proper ple del mes de maig presentarà una moció que vol denunciar la violació dels drets humans i la situació arreu del món de la comunitat LGTBI. La moció a la qual s'han adherit el PSC, CiU i MUC ha comptat també amb aportacions al text del govern de Cabrils.

MOCIÓ REFERENT A LA REPRESSIÓ CONTRA LES PERSONES LGTBI

La publicació al diari rus Nováya Gazetael el proppassat 1 d’abril d'un article en què s'alertava de la detenció de més d’un centenar de persones LGTB a Txetxènia i el seu trasllat a un antic complex militar situat a la ciutat d’Argun, que està sent utilitzat com a camp de concentració, on estan sent torturades i obligades a difondre els contactes personals d’altres homes homosexuals de Txetxènia així com del presumpte assassinat de tres persones i la sospita de l'existència de més camps d'aquestes característiques, han generat gran preocupació entre la comunitat internacional. La Unió Europea a través de l'Alta representant d’Afers Exteriors i Seguretat, Federica Morgherini, ha demanat una investigació profunda a l’entorn d’aquests fets. També des de les Nacions Unides s’ha reclamat l’alliberament immediat de les persones detingudes i s’ha instat a les autoritats russes a posar fi a la persecució de persones en motiu de la seva orientació sexual. Unes demandes que també es realitzen des d’altres organitzacions de defensa dels drets humans com Amnistia Internacional (AI), Human Rights Watch (HRW) o la International Lesbian and Gay Association (ILGA).

Malauradament, Txetxènia té un llarg historial pel que fa a la vulneració dels drets humans i la persecució i repressió de les persones LGTBI per part de les autoritats de la zona i fins i tot per membres de les seves pròpies famílies en els anomenats “crims d’honor”. Davant dels fets exposats i la preocupació que aquests han generat a nivell internacional, les autoritats russes i txetxenes no han pres cap mesura per aclarir aquesta situació i continuen negant els fets de manera preocupant: El cap del Govern de Txetxènia, Ramzan Kadyrov, ha afirmat que “aquesta situació no s’ha produït perquè els homosexuals simplement no existeixen a la república txetxena”, mentre que el portaveu del Govern va dir que “si hi hagués gais a Txetxènia, les forces de l’ordre no haurien d’actuar, ja que els seus familiars els enviaren a un lloc del qual no hi ha retorn”.

Tanmateix, els darrers esdeveniments de persecució i repressió de les persones LGTBI en aquest Estat de l'extrem més oriental del continent europeu ens recorden que no som davant d'un fet puntual sinó d'una realitat recorrent a nivell mundial. L'informe Homofòbia d'Estat de la ILGA en la seva edició de maig de 2017 recull per exemple com les relacions sexuals consentides entre persones del mateix sexe són il·legals i penalitzades en 72 estats (en 8 dels quals pot suposar la pena de mort, en 5 més es contempla com a possible si bé no se'n té constància de la seva aplicació i en 14 aquestes podrien ser condemnades fins i tot amb pena de presó a perpetuïtat). Per contra, s'apunta com actualment ja són 124 els estats que consideren aquestes relacions com a legal el que permet reconèixer certa millora. També s'apunta a l'alentiment pel que fa al reconeixement de drets fonamentals d'aquestes persones ja que per exemple només 22 estats reconeixen el matrimoni entre persones del mateix sexe i 28 més preveuen la unió civil entre aquestes. Tot i així augmenten els països que persegueixen els delictes d'odi, ja són 43, entre quals 39 han legislat específicament sobre la incitació a l'odi per l'orientació sexual.

Igualment, és especialment necessari ser conscients que la repressió i persecució de les persones LGTBI no només es produeix des dels estats ja que cada any es registren milers d'agressions i centenars d'assassinats d'aquestes arreu del món a banda d'incalculables discriminacions en tots els camps de la vida social. Són diversos els informes d'organitzacions internacionals com AI, HRW o la mateixa ILGA que alerten anualment com fets com aquests es produeixen fins i tot en països capdavanters en perseguir l'homofòbia, transfòbia i bifòbia i en garantir els drets de les persones a gaudir de la diversitat sexual i afectiva en llibertat com seria el cas de la mateixa Catalunya tot i la Llei 11/2014, del 10 d'octubre, per garantir els drets de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l'homofòbia, transfòbia i bifòbia. Especialment preocupant a casa nostra seria el creixement de les denúncies d'assetjament i discriminació de persones LGTBI en centres educatius. Per tot l’exposat, els grups d'Esquerra Republicana de Catalunya, Convergència i Unió, Municipalistes per Cabrils i Partit Socialista de Catalunya a l’Ajuntament de Cabrils proposen l'adopció dels següents

ACORDS

Primer. Manifestar el compromís de l’Ajuntament de Cabrils amb la defensa de la diversitat i els drets de les persones lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals, així com el compromís d’aquest consistori amb la llibertat i els drets humans arreu del món. En aquest sentit, denunciem i condemnem la vulneració de drets fonamentals i la persecució que pateix la comunitat LGTBI arreu del planeta i específicament de les persones LGTBI de Txetxènia per part de les autoritats i forces de seguretat de la zona.
Segon. Instar el Govern espanyol a fer les gestions necessàries per tal de sol·licitar al govern rus una investigació sobre aquests fets, la condemna de les declaracions homòfobes realitzades per membres del govern txetxè i l’alliberament immediat de totes les persones homosexuals que puguin estar detingudes. D’altra banda, instem al Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació a facilitar l’asil de persones LGTB de la regió que estiguin sent perseguides a causa de la seva orientació sexual.
Tercer. Instar a les institucions europees i d’altres organismes internacionals a mantenir la pressió sobre el govern rus per tal d’esclarir els fets, i en cas contrari estudiar la imposició de sancions sobre aquest estat.
Quart. Fer arribar aquesta Declaració al Govern de la Generalitat, el Govern espanyol i als diferents grups polítics del Parlament Europeu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada