dissabte, 13 de juny del 2015

Constituit el nou consistori de Cabrils de la legislatura 2015-19

Quatre regidors, quatre persones d'Esquerra a Cabrils compromeses amb els nostres veïns i veïnes, i que han promès el càrrec de regidor/a del consistori, responent a la fórmula "¿Jureu o prometeu per la vostra consciència i honor complir fidelment les obligacions del càrrec de regidor o regidora de l’Ajuntament de Cabrils, amb lleialtat al Rei i al President de la Generalitat de Catalunya, i respectar i fer respectar la Constitució i l'Estatut de Catalunya?", "Sí, per imperatiu legal" i afegint el nostre compromís també amb la defensa de la independència de Catalunya proposada per l'AMI, l'Associació de Municipis per la Independència: "Per expressió democràtica de la voluntat ciutadana, anuncio que resto a disposició del nou Parlament, del president i del Govern de la Generalitat de Catalunya que sorgeixin de les eleccions del 27 de setembre de 2015, per exercir l’autodeterminació del nostre poble i proclamar, juntament amb totes les institucions, L’ESTAT CATALÀ, LLIURE I SOBIRÀ"

Després de votar en blanc els candidats a l'alcaldia a Cabrils hem tornat a donar explicacions a la ciutadania com venim fent els darrers anys. Aquesta és la intervenció que ha fet en Xavier Viudez, portaveu d'ERC-Cabrils, liderant una oposició responsable.

Sra. alcaldessa, senyors regidors i regidores, veïns i veïnes de Cabrils. Per començar volem agrair novament als cabrilencs i cabrilenques que van confiar en nosaltres el dia de les eleccions municipals, i felicitar al nou equip de govern encapçalat per la senyora Morales.

Quatre anys després del meu primer discurs d'acceptació de la carta de regidor, tornaré a fer una reflexió objectiva. Nosaltres, els 13 regidors que avui constituïm aquest consistori, representem la sobirania popular dels cabrilencs i cabrilenques malgrat que continuem amb uns índex de participació francament millorables. De ben segur, la nostra societat està cansada dels innumerables casos de corrupció, de tràfic d'influències, amiguismes, sobresous i altres activitats il·lícites que passen aquí i a altres països del nostre entorn en major o menor mesura. Els aquí asseguts no som polítics professionals, som veïns i veïnes com vosaltres amb les nostres feines i activitats que sí, que ens agrada la política, però com una forma de transformació del nostre entorn més proper, el nostre poble, per a millorar el benestar de tots plegats malgrat les diferències ideològiques que tenim.

Això ens ha de fer reflexionar a tothom, especialment als que ens dediquem als afers públics per a exercir el nostre mandat amb responsabilitat, transparència i honestedat, qualitats que a vegades aquí a aquest poble també han mancat.

La candidatura d'Esquerra Republicana de Catalunya a Cabrils va proposar als nostres conciutadans un canvi. Un canvi necessari i primordial per fer un pas endavant pivotant sobre tres eixos fonamentals: la transparència; una societat activa; i la innovació i la creativitat. Aquestes propostes han quedat recollides al nostre programa electoral, fruit del treball realitzat, de l'experiència acumulada pel nostre equip, en aquests darrers quatre anys de feina intensa a l'oposició, així com del recull d'aportacions fetes per veïns i entitas sobre les necessitats i prioritats del nostre poble.

Les eleccions han mostrat aquesta voluntat de canvi. Un canvi que, malgrat tenir un suport electoral extraordinari – que ens han permès passar d'un a quatre regidors i sent la segona força política cabrilenca – ha estat insuficient per aconseguir determinar un govern transformador de canvi.

Esquerra aquests dies ja ha explicat les converses que ha mantingut amb altres formacions polítiques, la proposta pública del MUC per arribar a un acord preferent de govern amb CiU i ERC, i la falta d'establiment del marc necessari per a que CiU posi sobre la taula una proposta que ERC hagi pogut estudiar, fet que ha impedit un acord entre les forces sobiranistes.

Tanmateix Esquerra ha conversat amb el PSC dins de la normalitat de relacions institucionals.

Esquerra, com hem demostrat al llarg de la nostra trajectòria serà coherent amb el nostre programa electoral. En Raül, la Maite, la Laia i jo mateix, conjuntament amb tot l'equip de persones que formen la nostra secció local, treballarem per assolir el màxim dels nostres objectius des de l'oposició, en col·laboració amb la resta de forces polítiques però sense trair els nostres principis i el nostre contracte amb la ciutadania, vetllant per l'ús responsable i eficient dels recursos, per la transparència total de l'ajuntament, esforçant-nos cada dia per assolir una major participació dels nostres veïns i entitats, escoltant-los, i tenint en compte la seva experiència i propostes com hem demostrat, així com vetllant pel benestar dels nostres veïns, i ajudant aquells veïns i comerciants en l'esforç per superar aquesta llarga crisis econòmica.

És perquè som d'esquerres, és perquè som sense ambigüitats independentistes, és perquè creiem en una forma de democràcia més deliberativa, perquè creiem que no es donen les condicions necessàries per entrar a govern, però amb l'afany de no obstruir la governabilitat d'aquest ajuntament, les raons per les que hem votat en blanc.

I ja per acabar, reiterem, Esquerra es mantindrà, ara com ara, a l'oposició amb aquells altres grups que hi vulguin romandre per a treballar també, realitzant propostes constructives, que el ple debatrà i decidirà si són o no prioritàries pels veïns i veïnes de Cabrils, perquè som gent responsable, compromesa, coherent i honesta. Moltes gràcies.

divendres, 12 de juny del 2015

Què hem estat fent aquests dies a ERC-Cabrils?

En les darreres eleccions ERC-Cabrils va proposar un canvi.

Un canvi necessari i primordial per fer #unpasendavant pivotant sobre tres eixos fonamentals: Transparència; Societat activa; i Innovació i creativitat. Aquestes propostes han quedat recollides en el programa electoral, fruit del treball realitzat, de l’experiència acumulada en quests darrers quatre anys de feina intensa a l’oposició, així com del recull d’aportacions fetes per veïns i entitats sobre les necessitats i prioritats pel nostre poble.

Les eleccions van mostrar aquesta voluntat de canvi. Un canvi que, malgrat tenir un suport electoral extraordinari -permetent passar d'un a quatre regidors i sent la segona força política- ha estat insuficient per aconseguir determinar un govern transformador de canvi.

En els darrers dies s’ha especulat sobre possibles pactes post-electorals, que posen en primer pla el paper d’ERC-Cabrils per formar possibles pactes de govern. En aquest sentit, des d’ERC-Cabrils volem aclarir què ha passat des que es van saber els resultats a les eleccions municipals.

Entenem que CiU ha rebut el mandat de formar govern, no només per ser la força més votada sinó també per haver passat de cinc a sis regidors. Entenem també que és el partit que ha de marcar el ritme de les negociacions per garantir un govern estable. Amb aquesta formació només s’han tingut dues converses presencials informals amb la cap de llista, la darrera dimecres 3 de juny, i dos correus posteriors del seu president local. La única condició que ERC-Cabrils ha posat per a negociar és disposar d’una proposta per escrit, un document de bases, de propostes concretes, sobre el que basar les negociacions:  un document de continguts i no de càrrecs.

A dia d'avui, més d’una setmana després dels primers contactes, restem a l’espera d’un document clarificador i propositiu. Entenem que per iniciar un procés de converses i negociacions s’han d’establir sobre paràmetres clars i transparents que clarifiquin el Pla de govern a realitzar i els mitjans per fer-lo possible. En cas contrari faríem flac favor als plantejaments defensats en campanya i dels quals som fidels. A més, creiem que tampoc compliríem amb el compromís adquirit amb els nostres votants.

També volem explicar que, amb aquest compromís de fer #unpasendavant, hem mantingut converses amb altres forces a part de CIU com són el PSC I els MUC per saber la seva posició respecte a possibles pactes i aliances per aquest mandat, amb la voluntat d’establir vies de col·laboració i entesa en aquells aspectes que puguin afavorir una millora de les posicions progressistes i transformadores.

En aquests moments i després d’analitzar tot el que ha passat, des d’ERC-Cabrils creiem que no es donen les condicions necessàries perquè entrem al govern. El que sí veiem necessari és fer una oposició ferma però constructiva, activa i propositiva i seguir treballant per Cabrils des de l’oposició.

 Per totes aquestes raons reiterem la nostra posició: ERC-Cabrils es mantindrà, ara com ara, a l'oposició amb aquells altres grups que hi vulguin romandre per a treballar també realitzant propostes constructives que el ple debatrà i decidirà si són o no prioritàries per als veïns i veïnes de Cabrils.