dijous, 21 de gener del 2016

Moció d'adaptació de l'Ajuntament de Cabrils a la llei de Transparència, bon govern i accés a la informació pública.

ERC Cabrils ofereix a la resta de grups adherir-se a la moció a la comissió informativa i  s'eleva al ple amb el vot a favor d'ERC i l'abstenció de la resta de grups a excepció del MUC, que ha excusat la seva presència.

El 29 de desembre de 2014, el Parlament de Catalunya va aprovar la llei 19/14 de transparència, bon govern i accés a la informació pública que per les corporacions locals entrava en vigència el primer dia de gener de 2016, un any després de la seva aprovació per a poder donar prou temps als governs locals a acomplir les obligacions que estableix la llei. Cabrils fa tard.

l’Administració transparent i el bon govern suposen una sèrie de reptes, canvis i adaptacions que s’han d’abordar amb diligència i determinació. La transparència no és abocar totes les dades a la pàgina web; sinó que implica una intenció organitzadora que faciliti la comprensió, la utilització de dades, la participació i l’avaluació del funcionament de les institucions. En aquest sentit, la llei explicita que els diversos continguts de l’obligació de transparència (informació institucional i organitzativa, gestió econòmica i pressupostària, informació de rellevància jurídica, programació i planificació, contractació pública, activitat subvencional, etc.), han de garantir el seu fàcil accés, consulta i comprensió, la seva neutralitat, la seva actualització.

Esquerra Republicana de Catalunya, convençuts d’aquesta necessitat ha presentat reiteradament diferents mocions sobre transparència d’aquest consistori: el maig de 2012, el novembre de 2012 i el juliol de 2015 per a millorar la gestió i la transparència dels serveis de l’Ajuntament de Cabrils, establint diferents accions concretes per a acomplir, i que malgrat haver estat algunes d’elles aprovades del ple, no s’han dut a terme.

El Mapa Infoparticipa de Qualitat i Transparència de la Informació Pública, realitzat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per la Ciutadania Plural de la Universitat Autònoma de Barcelona suspèn l’Ajuntament de Cabrils amb un 39,02% en el percentatge d’acompliment dels seus indicadors de transparència, el més baix de tots els pobles del Maresme d’entre 5.000 i 10.000 habitants (dades del darrer estudi: novembre de 2014)

Les formacions polítiques d’aquest consistori van comprometre’s als seus programes electorals a fer transparent el nostre ajuntament, i fem tard, donat que després d’un any de de transitorietat des de la seva aprovació els objectius no s’han assolit.

És doncs per tot l’exposat que el grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya proposa els següents:

ACORDS:
  1. Instar al govern de Cabrils a definir un calendari explícit per a l’assoliment dels objectius i obligacions establerts per la llei 19/14 de transparència, bon govern i accés a la informació pública en el termini màxim d’un mes des de l’aprovació d’aquesta moció.
  1. Publicar al Butlletí Municipal aquest compromís amb els veïns i veïnes de Cabrils.