dilluns, 2 de novembre del 2015

Un pressupost conservador per a l’Escola Bressol

Primera sessió del Patronat Municipal de l’Escola Bressol 2015-2016
Primera sessió ordinària del Patronat Municipal de l’Escola Bressol del curs 2015-2016, curiosament amb l’absència del regidor d’Ensenyament i la falta de presentació formal dels nous membres del Patronat del sector pares.

Aprovat l’avantprojete de pressupost per l’exercici 2016, sense canvis realment significatius respecte al del 2015. Únics canvis notables: la subvenció atorgada per l’Ajuntament continua augmentant any darrera any, donada la desaparició de les aportacions de la Generalitat (substituïdes en part per la Diputació però no en la seva totalitat). I una partida important, per contractació de personal temporal, de 65.000€ (donades les moltes mitges jornades, terços de jornada i jornades de poques hores d’enguany). A part d’això, el més rellevant de la sessió van ser les informacions diverses i les preguntes del sector pares, angoixats, per diversos temes, alguns de rellevant importància.

El tema que més preocupa als pares, exposat per una de les representants de les famílies, és l’actual estat del procés del servei de menjador. Tot i haver informat d’una nova licitació, a la sessió del Patronat del 30 de juliol, la tardança en la presentació de les bases (a mitjans d’agost, segons l’alcaldessa i presidenta del Patronat degut a les negociacions en marxa amb l’actual concessionària Clece) va provocar que el concurs quedés desert. Negociacions llargues que no s’acaben d’entendre donat que Clece ja va manifestar el 5 de desembre de 2014 la seva voluntat de finalitzar el contracte de menjador, és més l’empresa, suposem que convençuda que l’Ajuntament havia iniciat la nova licitació, demana el 28 de maig de 2015, les dades de l’empresa adjudicatària que la substituirà per procedir a informar del llistat de subrogació en els terminis legalment establerts. Sobta, doncs, que davant d’aquestes evidències la presidenta del Patronat insisteixi en afirmar que no hi ha nova empresa adjudicatària perquè les negociacions amb Clece han estat llargues i han dilatat el procés.

La preparació d’unes noves bases ha prorrogat el servei de l’actual concessionària (reticent a seguir degut a la no satisfacció econòmica ) amb la conseqüent despesa per a l’Ajuntament perquè mentre segueixi aquesta empresa, i no s’incorpori una de nova amb nous preus, l’Ajuntament es fa càrrec de la diferència de preu. Els pares van mostrar la seva preocupació que l’actual concessionària romangui al capdavant del servei fins a final de curs davant la poca concreció de dates oferta per la Presidenta del Patronat de quan estaran llestes les bases pel nou concurs.

Una petició reiterada per alguns pares (ja apareguda l’anterior curs) és la possibilitat de posar en marxa unes permanències de tarda (de 17 a 18h). En principi absolutament inviable donat que el nombre de famílies que ho demanen és molt petita. En aquest torn el Grup Municipal d’ERC va presentar una proposta que ja s’havia consultat en el darrer Patronat sense rebre resposta.

En el patronat de 30 de juliol ERC, després de constatar que aquelles famílies que tenen més d’un fill a l’Escola Bressol, compten amb un descompte del 5% de bonificació en el segon fill, va preguntar sobre la possibilitat d’augmentar aquest descompte per considerar-lo ínfim com ajut a les famílies: la resposta del regidor d’ensenyament va ser que s’estudiaria en el moment de preparar les Ordenances Fiscals de 2016. Presentades ja aquestes ordenances, sense cap mena de referència a aquesta petició d’ERC, el Grup Municipal va presentar una proposta (basada en el que fan Escoles Bressols de les rodalies) de bonificació del 30% en les quotes el 2on i 3er fill sempre que la renda familiar sigui de 18.000€, en cas de famílies monoparentals, o de 36.000€ en famílies amb 2 progenitors o tutors. La nostra proposta no va poder ser més ferma donada la resistència del govern a facilitar-nos informació, una informació tan senzilla com saber del cert quantes famílies hi ha amb aquestes circumstàncies, per poder calcular la repercussió real sobre el pressupost de la Bressol. Sembla que sí, que tenim certes mancances greus de transparència. Per altres fonts (no oficials) se’ns ha informat que podrien ser unes 5 famílies, no necessàriament amb aquest requisits, per tant, l'impacte sobre el pressupost seria absolutament assumible pel consistori. La resposta de la Presidenta va ser que es trametia al regidor d’ensenyament. Encara avui restem a l’espera d’alguna informació o resposta.

(Aquest post ha estat elaborat a partir de les notes preses en el transcurs del Patronat i de documentació de l’Ajuntament. Intenta ser el més fidedigne possible. Els pares podeu contactar amb la direcció del centre o els representants de cada grup per a contrastar la informació aquí exposada. Qualsevol errada en la interpretació o en la informació facilitada no ha estat intencionada.)