divendres, 1 de juny del 2018

"Avui serà el meu darrer ple". Xavier Viudez anuncia la seva renúncia a la seva acta de regidor al ple de maig de 2018

El 31 de maig de 2018, vaig finalitzar el ple de l'ajuntament anunciant la meva renúncia com a portaveu municipal d'Esquerra i a la meva acta de regidor. Aquestes van ser les paraules que vaig dedicar a tots els veïns i veïnes de Cabrils.


"Tot just set anys després de la data que vaig ser escollit per primer cop com a regidor d’aquest consistori, em presento davant tots vosaltres per informar-vos que avui serà el meu darrer ple. Aquests anys he fet de regidor amb l’objectiu i la il·lusió de millorar la vida de totes i tots els veïns de Cabrils, sempre pensant en allò que creia que era millor pel nostre poble.

Com alguns ja sabeu, l’assemblea de militants d’Esquerra a Cabrils va escollir com a candidata a encapçalar la llista a les eleccions municipals del 2019 a la regidora Maite Viñals. Com a les democràcies més madures, bon exemple n’és la britànica en la qual sovint intentem emmirallar-nos, vaig manifestar, quan vaig decidir no repetir com a candidat, que el meu relleu en el lideratge d’Esquerra a nivell municipal havia d’anar lligat a la meva renúncia com a portaveu del grup municipal i també, a la meva renúncia a l’acta de regidor a l’Ajuntament de Cabrils. Per la meva forma d’ entendre el compromís polític, aquest és un acte de responsabilitat i respecte tant als militants d’Esquerra, a la nostra cap de llista i espero que també s’entengui cap als veïns i veïnes de Cabrils.

Ple Municipal del 30 de març 2018 (font: Ajuntament de Cabrils)
Avui és un dia especialment d’agraïments. I de fet vull tenir el meu primer agraïment als centenars de persones que ens han fet confiança en les dues conteses electorals en les que he participat. Gràcies no només pels vostres vots, sinó també pels vostres correus, trucades, reunions, discussions o cafès que heu compartit amb nosaltres tot “fent poble”. El nostre projecte també és el vostre projecte.

Vull agrair també als regidors del consistori haver compartit amb mi converses i hores de treball, alguna enganxada i també somriures de complicitat aquí al ple i fora d’ell. Per sobre de la nostra ideologia sempre hem estat tots a l’alçada com a persones, respectant-nos i ajudant-nos quan ha calgut els uns als altres.

Un especial agraïment a tots els treballador de l’Ajuntament. Gràcies per la vostra professionalitat i per haver-me ajudat a comprendre el funcionament de la casa de totes i tots. El vostre esforç, i la millora contínua que espero i desitjo continueu fent, revertirà en els serveis que oferiu cada dia a les veïnes i veïns de Cabrils. És cert, també heu tingut molta paciència amb mi, us ho agraeixo!

Finalment, un sentit i sincer agraïment als meus companys de viatge aquests darrers anys: la resta dels meus companys de grup, en Raül Serra i la Laia Ferrer, que m’han acompanyat en el projecte polític que vam construir plegats des del principi, amb molts amics i veïns i veïnes de Cabrils. Un projecte de futur, pensat per construir un espai de convivència comú, siguin quines siguin les idees que tenim, per a millorar i garantir els serveis a les persones, ajudar a formar als nostres fills i treballadors, ajudar als que han perdut la feina, ajudar a fer més fàcil la vida de les persones grans, facilitar la interrelació del món associatiu, potenciar la cultura i interculturalitat, les antigues i noves tradicions, treballar per un model urbanístic de poble sostenible, conservar el nostre entorn i per sobre de tot garantir el benestar de les cabrilenques i cabrilencs. En definitiva, el projecte republicà que molts defensem.

A banda d’agraïments, avui crec que és moment de fer, també, balanç: han estat 7 anys de compromís des de l’ajuntament com a portaveu del grup municipal d’Esquerra amb tots vosaltres. Els primers quatre anys com a únic representant republicà. A les eleccions del 2015 ens vàreu premiar amb un magnífic creixement a 4 regidors, un equip de persones que hem dedicat i dediquem moltes hores i esforços al servei del nostre poble.

He intentat, com a portaveu del grup d’Esquerra, transmetre i exercir: responsabilitat, empatia, honestedat, lleialtat, assertivitat i respecte cap els altres, tant de forma pública com privada, tant amb amics com amb contrincants polítics. Aquestes són les regles de joc bàsiques dels valors democràtics i republicans que defenso. Valors que la meva successora, la Maite Viñals, de ben segur haurà de seguir aplicant en la legítima batalla democràtica. Maite: confiem en tu, et desitjo molts encerts.

També avui, és moment de recordar els deures que ens queden pendents. No et salves Alcaldessa, que aprofiti avui, de nou, per recordar-te, com a regidor d’aquest consistori, tots els projectes que portàvem al nostre programa electoral i no hauré pogut veure encara: els cicles formatius en hostaleria a l’institut de Cabrils, espais d’esbarjo, esport i creixement pels nostres joves com el skate park, el rocòdrom, el camp de futbol 7, la naturalització de la riera com a espai verd pel gaudi de joves i grans, l’aplicació de les clàusules socials com a política d’ocupació a les licitacions públiques o a nivell nacional i modestament des d’aquest lloc, la independència del nostre país. Maite, molt per reivindicar encara!

Però la política institucional no és la única via de participació política que defenso i exerceixo. He vist com al llarg d’aquests anys el nombre d’entitats actives del nostre poble s’incrementava, lluitant pels nostres drets individuals i nacionals, defenent el nostre patrimoni, promocionant l’esport de base o ajudant a famílies que necessiten informació o suport emocional. Orgull de veïns i veïnes compromeses! Orgull de poble: un Cabrils viu, i que és afortunat. Un poble que tot i patir la crisis els darrers anys ha estat capaç d’ajudar a les persones que ho han necessitat, allà on l’administració, malauradament, no arribava. A la República en la que treballo per fer realitat, els drets hauran d’estar garantits; i el compromís cívic en el bé comú, més enllà de les institucions, formarà part, segur, dels seus valors fundacionals. És la República que cada dia, anònimament, construïm des dels nostres carrers, les nostres places, els nostres centres cívics... des del nostre petit i estimat municipi. Allà, en l’activisme social, és on em seguireu trobant demà mateix: compromès, actiu i esperançat d’apropar-nos col·lectivament als objectius de realització nacional, justícia social i defensa dels drets civils.

Qualsevol persona que es presenta a unes eleccions, qualsevol servidor públic, ha de saber què es vol fer, què es pot fer, com es pot fer i explicar en temps i diners d’allò que es pretén fer. D’altra manera és fer volar coloms. He intentat que en aquest consistori no es fessin volar coloms. Ara tinc ganes de seguir exercint el meu compromís polític a peu de carrer.

Conclouré la meva intervenció avui al ple donant-vos a totes i tots les gràcies. Tot té un final. Al llarg de la meva vida he participat en molts projectes tant en l’àmbit públic com privat. Avui tanco una carpeta, una carpeta de la qual me’n enorgulleixo pel temps, dedicació i enriquiment personal que he obtingut de tots vosaltres. Com deia Anatole France, Nobel francès de Literatura i que cada dia m’aplico, “No perdem el passat. Només en el passat es forma el futur”.


Moltes gràcies."