dijous, 28 de juliol del 2011

Comentaris posteriors a la sessió ordinària del ple del 27 de juliol del 2011

Després del ple del mes de juliol tornem a donar explicacions del sentit del vot als affers de l'ordre del dia del Ple realitzat ahir 27 de juliol del 2011. Us recordem que podeu veure els textes i us els podeu descarregar de la nostra web, a l'apartat de documents.

El grup municipal d'Esquerra – Consens x Cabrils – AM lamenta alguns comentaris irrespectuosos o fora de lloc que alguns membres del consistori han realitzat respecte altres components del Ple. Creiem que és possible fer política sense crispacions però des de la rotunditat necessària per criticar l'oponent, i així ho volem fer nosaltres per respecte als nostres veïns/es.

Ordre del dia del Ple

1. Aprovar l’acta de les sessions plenàries de data 11 de juny i 29 de juny de 2011

S'han realitzat algunes puntualitzacions per part per alguns dels grups municipals, menors, però a les quals no hi teniem cap inconvenient a que fossin recollides. Hem votat a favor d'ambdues actes.

Part resolutiva de la sessió


Àrea de l'alcaldia

2. Donar compte de la resolució d'alcaldia sobre l'establiment del règim de dedicació dels regidors delegats.

La Sra. Alcaldessa ens ha informat de la resolució. És una decisió de l'alcaldia que no ha de passar per Ple. En ella ens informa de la dedicació que tindran alguns dels membres del govern municipal, és a dir, de les hores que dedicaran setmanalment a les seves tasques de regidor amb cartera i de la retribució que percebran.

3. Dictamen que proposa l'aprovació de les dues festes locals de Cabrils pe a l'any 2012.

Es proposen els dies: 3 de maig, Festa Major de la Sta. Creu i el 28 de maig, Segona Pàsqua (Pasqua Granada),

i al que el nostre grup municipal ha donat suport.

4. Dictamen que proposa l'aprovació del nomenament del secretari del Jutjat de Pau de Cabrils.

Es prosa nomenar al Jordi Piera i Castellví per aquesta posició. El nostre grup municipal no hi tindria inconvenient però existeix un defecte de forma en el procediment utilitzat. El procediment que s'està aplicant amb aquesta proposta és per a municipis amb menys de 7000 hab. mentre que Cabrils en té més de 7150 hab. censats. Per aquests casos, és l'administració de justícia la que determina el secretari del jutjat de pau.

Aquestes funcions les estava realitzant fins ara l'antic gerent, i ara la plaça es troba vacant després de la seva renúncia, provocant en aquest moment un problema administratiu fins que no sigui nomenat el nou secretari. S'han iniciat els tràmits davant el Departament de Justícia perquè sigui nomenat i destinat en el menor temps possible. Donat que el govern ha informat que ha parlat amb el Departament de Justícia i els han recomanat, malgrat el defecte de forma i per no aturar l'activitat del jutjat de pau utilitzar el procediment exposat, el nostre grup municipal no hi pot donar suport donat que no s'ajusta a llei, però tampoc disposa d'una alternativa a la ja manifestada pel propi Departament de Justícia. És per això que el nostre grup municipal s'absté a l'espera que els tràmits ja iniciats pel consistori regularitzin la situació en el menor plaç possible, i que dependrà en tot cas de l'administració de la Generalitat.


Àrea d'economia i hisenda

5. Dictamen que proposa l'aprovació del compte general de la corporació corresponent a l'exercici 2010.

Aquest és el tramit que cal realitzar per aprovar els comptes de l'ajuntament per a que passin a la sindicatura de comptes. Es poden discutir alguns criteris d'assignació de partides com algun dels grups municipals ha comentat en la seva exposició, però cadascuna de les accions realitzades han hagut de ser visades pel secretari interventor en funcions i per tant, hem de creure que s'han realitzat correctament i han estat justificades. És per aquesta raó que el grup municipal d'Esquerra – Consens x Cabrils - AM hi ha votat a favor.

6. Dictamen que proposa l'aprovació provisional de la modificació de l'ordenança fiscal número 7, reguladora de preus públics.

A la lectura de la proposta d'acord que se'ns va fer arribar, els preus que allí s'hi exposen pels serveis de l'escola municipal de música, i de les activitats lúdiques, esportives i de formació, coincideixen amb els publicats a l'ordenança que apareix al BOPB del 09/08/2011. L'actual ordenança publicada també al BOPB del 16/08/2011 presentaven una errada que amb aquesta modificació es vol subsanar. Així mateix, els preus públics del servei de cuina i menjador de l'escola bressol, estan lleugerament per sota del preu de tarifa màxima tret a concurs i que corresponien als preus que es cobrarven enguany, segons se'ns ha informat verbalment. Així doncs, no tenim cap raó objectiva per no donar suport a la proposta de l'equip de govern. Hi hem votat a favor.


Àrea de recursos humans

7. Proposta d'aprovació inicial de la modifiació de la plantilla de pesonal funcionari i laboral de l'any 2011.

La proposa és:

amortitzar de la plantilla de personal funcionari la plaça de TAE/Lletrat que actualment es troba vacant i que havia ocupat l'antic gerent, i la creació de dos nous llocs: una plaça de sargent per la Policia Municipal (a la plantilla de personal funcionari), i l'altre, un lloc de peó de la brigada de serveis municipals (a la plantilla de personal laboral).

Segons l'equip de govern, els diners que fins ara s'estàven pagant a l'antic gerent serviran per cobrir els dos nous llocs de treball, no veient-se incrementada la massa salarial, i per tant respectant la limitació que imposa la Llei 39/2010 del 22/2010 dels pressupostos generals de l'Estat pel 2011. Tanmateix, la mateixa llei diu que "Durante el año 2011 no se procederá a la contratación de personal temporal, ni al nombramiento de personal estatutario temporal o de funcionarios interinos salvo en casos excepcionales y para cubrir necesidades urgentes e inaplazables".

Havent consultat a l'equip de govern, el cas de la contractació d'un peó semblaria justificada per la necessitat de cubrir vacants d'estiu i reforçar el servei durant la Festa Major. Val a dir, que potser de cara a l'any vinent s'haurà de preveure, ajustar i aliniar les necessitats del municipi i el dret dels treballadors municipals de gaudir de les seves vacances donat que enguany hi haurà algun moment on coincideixen de vacances dos i tres dels peons de la brigada municipal durant la Festa Major. Durant el Ple s'ha comentat però que s'ha contractat ja una persona. Els criteris són discutibles i els podreu llegir en l'acta d'avui.

En tot cas, si en un futur calgúes adjudicar la plaça de personal laboral un cop passada aquesta urgència puntual, s'haurà de fer respectant els principis constitucionals d'igualtat, mèrit, capacitat, i també la publicitat de les convocatòries i de les seves bases, la transparència, la imparcialitat i professionalitat dels membres dels òrgans de selecció, la independència i la discrecionalitat tècnica en l'actuació dels òrgans de selecció, l'adequació entre el contingut dels processos selectius i les funcions o tasques a desenvolupar i finalment l'agilitat, sense perjudici de l'objectivitat, en els processos de selecció.

Pel que fa a la creació de la plaça de sargent és més discutible malgrat que el govern vulgui ordenar jeràrquicament el cos. El grup municipal d'ERC – Consens x Cabrils no veu l'urgència que el govern aludeix i que encara no ha explicat, donat que la percepció dels nostres veïns i la nostra pròpia no ho considera així, a menys que ens sigui explicat de forma objectiva aquesta necessitat, més enllà de la causa anteriorment esmenada. És per aquesta raó que el nostre grup municipal ha votat en contra finalment a la proposta del govern del consistori.

Grups Municipals SOM CABRILS – PSC – ICV-EUiA-E

8. Dictamen que proposa la reducció de les retibucions de l'alcaldessa, dels regidors/es delegats/des a dedicació parcial i de les quanties a percebre en concepte d'assistències a les sessions dels òrgans col·legiats.

La proposta presentada, és semblant a la votada en el darrer ple extraordinari del mes de juny d'enguany on es sol·licita una reducció del 15% de les retribucions, com ja es va demanar també en la legislatura passada per un dels grups que actualment es troba a govern. ERC – Consens x Cabrils – AM va presentar una solució alternativa que podeu llegir en el nostre anterior blog sobre els plens. Així doncs, i per coherència amb la votació estant al govern i ara en el darrer ple, ens hem abstingut com en la darrera ocasió.

Les dues següents propostes les hem presentades el nostre grup municipal.

Grup Municipal d'ERC – Consens per Cabrils – AM

9. Dictamen que proposa sol·licitar informació al govern de la Generalitat de Catalunya les causes del tancament del consultori de Cabrils i les urgències del C.A.P. de Vilassar de Dalt.

Aquesta proposta es realitza amb un marcat caràcter d'urgència, degut a la modificació dels horaris del consultori de Cabrils que fins el 31/08/2011 serà de dilluns, dimecres, dijous i divendres de 8h a 14h i dimarts de 14 a 20h, i els rumors de que passades les vacances podria continuar aquest mateix horari.

Unit a això, i dins del procés de reordenació de l'atenció continuada de l'EAP Vilassar de Dalt – Cabrils, comunicat per la direcció dels Serveis d'AP de Mataró – Maresme de l'ICS, el tancament de les urgències del CAP de Vilassar de Dalt en horari nocturn i els caps de setmana. En aquest darrer cas, els nostres veïns/es han de desplaçar-se a Vilassar de Mar si tenen una urgència a partir de les 21h, on es concentra l'activitat de Cabrils, Vilassar de Dalt, Vilassar de Mar i Cabrera. També ja han començat a circular comentaris que l'activitat de les urgències acabaran centralitzant-la a Premià de Mar.

És per això que Esquerra – Consens x Cabrils – AM proposa a la resta de grups municipals que fem pinya per demanar informació addicional a les dades que s'han proporcionat, insuficients per a una bona anàlisis, i així conèixer i poder explicar als nostres veïns/es l'idonietat o no de les mesures preses per l'administració sanitària. És d'especial interès per tots nosaltres, garantir la millor accessibilitat als serveis de salut de la forma més adient per a tots els veïns/es de Cabrils, i amb aquesta finalitat es presenta aquesta proposta que serà dirigida a l'administració competent.

Tanmateix, Esquerra, a fi i efecte de reforçar aquesta petició, va presentar el passat dia 13 de juliol a la mesa del Parlament que esperem que sigui resposta abans de dues setmanes.

La segona proposta, fa referència al

10. Dictamen que proposa sol·licitar la participació dels regidors del Ple als òrgans col·legiats.

En el darrer Ple, la Sra. alcaldessa Lina Morales es va comprometre a demanar un estudi tècnic sobre la possibilitat de que els regidors que no han estat dessignats com a representants del Ple als òrgans col·legiats puguin també incorporar-se-hi. Donat que difícilment el govern renunciarà a la seva representativitat, Esquera – Consens x Cabrils – AM proposava la participació amb veu però sense vot de qualsevol regidor que ho sol·liciti per escrit en aquests òrgans (de dessignació per ple o decret). En aquests casos, serà l'alcaldia la que mitjançant la forma adient donarà recolzament a aquesta mesura. És doncs una mesura de transparència i participació de tots els grups municipals en els organismes on els nostres veïns/es es troben representats a través dels seus regidors.

Evidentment, a ambdues hi hem votat a favor.


Part no resolutiva

Mocions.

S'han entrat noves mocions per via d'urgència que han estat acceptades pels membres del Ple:

11. Dictàmen que proposa la modificació de l'ordenança fiscal número 18, reguladora de la taxa per la prestació de servei de l'escola bressol.

La modificació més important ve associada a les permanències de la tarda que fins ara no eren necessàries però a partir de setembre, amb els nous horaris del centre i del seu personal, algunes famílies necessitaran fer-ne ús a partir de les 17:15h. Donat que els preus són raonables, 10€/mes pel horari (17:15 a 17:30h) i 20€ (de 17:15h a 18:00h), hi hem votat a favor.

12. Dictàmen que proposa la modificació de l'ordenança fiscal número 24, reguladora de la taxa per parades, barraques, casetes de venda, espectacles o atraccions situats en terrenys d'ús públic i indústries del carrer i ambulants i rodatge cinematogràfic.

La proposta del govern ha estat la reducció a la meitat dels preus per metre quadrat de la tarifa vigent per les paradetes del mercat municipal. Donat que aquesta mesura cal entendre-la per a incrementar el número de parades, i promocionar el comerç a Cabrils, sobre tot entre els veïns de les urbanitzacions, amb un augment de l'oferta comercial els dimarts al matí, és de preveure que probablement, la disminució de preu es veurà compensat per un augment de facturació si més que doblem el nombre de metres utilitzats pels comerciants ambulants.

Finalment, Esquerra ha proposat al govern la possibilitat de parlar amb els comerciants de Cabrils 2 a fi i efecte que també s'hi puguin establir parades que complementin la seva oferta comercial i que apropin veïns/es cap aquella zona. Tancant parcialment la zona d'estacionament al costat de la riera, potser podria generar-es major oferta que també faci l'efecte crida a Cabrils 2 i permeti fer un petit eix comercial a través del pont de la vela. El nostre grup municipal hi ha votat a favor.

13. Proposta de moció als ajuntaments catalans – Condemna dels atemtats terroristes perpetrats a Noruega i denúncia del fanatisme i la intolerància.

S'ha aprovat per assentiment.

Donar compte de les resolucions dictades per l'alcaldia, i dels acords adoptats per la Junta de Govern Local des de la darrera resolució.

S'ha fet lectura de les resolucions 437 i 447 sobre la dimissió de l'antic gerent de l'ajuntament i els serveis del bufet d'advocats que realitzava activitat pel consistori, respectivament.

Finalment s'ha fet una ronda de

Precs i preguntes

Primerament han intervingut els regidor i després, el públic. L'equip de govern i els grups municipals a l'oposició ja havien manifestat la seva disposició a modificar el ROM perquè els nostres veïns/es poguessin dirigir preguntes als regidors del govern i oposició. Però amb aquest ple, i abans d'aquesta modificació, ja s'ha obert un torn de paraules.

Algunes de les preguntes realitzades: sobre la representació al consorci D.O. Alella, sobre les guàrdies de les farmàcies i les ambulàncies, sobre la reunió dels regidors de govern amb el gremi de comerciants, sobre el camió de la brigada cedit als ADF, sobre el nou vestuari de la policia, sobre la interrupció del servei INFOsms, sobre l'estat de la riera, sobre la retirada als laterals dels bancs i jardineres del carrer Emília Carles, sobre les pancartes penjades al Museu-Arxiu de Cabrils, sobre l'ocupació de persones del centre La Calma, etc.

Si voleu més informació, pregunteu-nos-la per correu electrònic a cabrils@esquerra.org o bé a esquerracabrilstescolta@gmail.com