dilluns, 4 de desembre del 2017

Pressupost municipal 2018. Què ens diferencia?

Un any més el govern de Cabrils ens presenta el seu pressupost. Un pressupost que serà lleugerament inferior, un 0.75%. Un pressupost que per la nostra experiència no només és prudent sinó que pateix tantes modificacions al llarg de l’any que només podem pensar que és una aproximació d’allò que acabarà sent. Enguany el govern ens ha presentat, de moment, 23 modificacions, és a dir, entre ple i ple, 4 modificacions.

Enguany tornarem a autofinançar-nos gràcies al romanent de tresoreria i per tant, el grau d'endeutament cada cop disminueix més. Si es pot fer, és una mesura encertada.

On són les nostres diferències? 

Doncs en les prioritats polítiques, en els nostres propostes electorals, i com es volen tirar endavant amb aquest pressupost alguns projectes.

Posem alguns exemples:

El CEM. El govern des de que va assumir-ne el control del CEM ens ha estat dient que el seu objectiu sigui l’autofinançament. Encara no tenim les dades d’enguany, però si que ja ens ha avançat per aquest pressupost que tindrà uns ingressos de 526.000 euros, i una despesa de 686.211,77 euros on no està inclosa la seva neteja que segons la junta de govern del passat 15 de novembre pot pujar 101.588 euros més (IVA inclòs), i 72.452,46 euros de l’arrendament de les màquines de fitness. En resum, pel 2018 es preveu un dèficit de 334.252,23 euros

Al darrer ple, el govern va proposar i aprovar a correcuita, una modificació de crèdit de més de 2,6 milions d’euros que suposem estan d’alguna manera inclosos en aquest pressupost per a desenvolupar una sèrie fonamentalment d’obres pel proper any. Una inversió important, en any preelectoral.

Un dels projectes que compartim és el nou Altell. Però a diferència del govern, segurament ens plantejaríem d’una altra manera què hi volem que hi hagi a l’espai exterior de la masia del Mas Maria on s’ubicaven els mòduls i parking de l’institut.

A l’Escola Bressol volen canviar-ne les finestres i portes, millorar-ne els tancament. Hi estem totalment d’acord com hem vingut reclamant els darrers anys. Però no s’han deixat la ventilació de les aules i l’edifici? Per quan es millorarà la qualitat de l’aire? Les coses no es poden fer a mitges.

Podríem parlar també d’altres aspectes de tipus social. Anar defugint de la beneficència en favor d’ordenances més progressives. Aquest any ens han dit que accepten la nostra proposta en aquest sentit per l’Escola Bressol. Una primera experiència que esperem tingui èxit i no sigui la darrera.

I què ens expliquen del foment de l’ocupació o de la formació? No val a dir-nos que no poden anar més enllà d’acceptar els plans locals d’ocupació que destinen íntegrament a l’estructura de l’ajuntament i gens a la petita o mitjana empresa de Cabrils. Posin xifres al que hi dedica el nostre ajuntament amb fons propis.

I de les polítiques d’habitatge. Quin és el grau d’acompliment de l’ordenança sobre els habitatges buits que vam aprovar en aquest ple, i les mesures addicionals d’aquest consistori cara a facilitar que els nostres joves puguin quedar-se a viure a Cabrils. Si no es prenen mesures correctores, provocarem l’expulsió d’aquells que no puguin permetre’s un lloguer o comprar-se un habitatge a Cabrils.

Són aquestes i altres coses les que ens diferencien, en els projectes i les prioritats. És per això que el grup municipal d’Esquerra, ha votat en contra d’aquests pressupostos.