diumenge, 3 de juny del 2012

El govern de Cabrils tomba la proposta d'ERC-CxC-AM sobre els ajuts per les famílies a l'Escola Bressol

HEM VOTAT A FAVOR, però no ha prosperat.

INTEVENCIÓ AL PLE DEL PORTAVEU D'ERC-CxC-AM XAVIER VIUDEZ. MOCIÓ PELS AJUTS PER L'ESCOLA BRESSOL A LES FAMÍLIES DE CABRILS

El desembre de l'any passat, la consellera d'educació i el president de la Diputació de Barcelona, anunciaven una retallada subvencions per la xarxa d'escoles bressol pel curs 2012-2013. Aquest fet el vam posar sobre la taula tant al patronat de l'escola bressol d'aquell mes, com durant la tramitació dels pressupostos de l'ajuntament. Una de les causes del nostre vot negatiu als pressupostos de l'ajuntament per enguany fou la negativa d'incrementar suficientment el pressupost de l'escola per esmorteir l'impacte econòmic sobre les famílies en plena crisis.

A data d'avui, no coneixem encara quin serà l'aportació de la Generalitat per enguany que segons la consellera, un dels criteris que tindran en compte és el nivell socioeconòmic de la població on es trobi l'escola. Avui el govern ens presenta per tràmit d'urgència sense avís previ, la modificació d'aquestes taxes.

Nosaltres hem volgut doncs amb aquesta proposta:

1. Impulsar el debat
2. Fer conèixer a les famílies quines eines tenen al seu abast.
3. Incrementar amb una partida finalista aquests recursos, per què així sabem de quin volum de diners podem disposar per aquest servei específicament.

Aquesta iniciativa anti-crisis que presentem parteix del fet que davant aquesta incertesa, hi ha famílies a Cabrils que desconexen que es poden acollir a ajuts, segons la seva situació econòmica. Actualment els serveis socials estan gestionant una partida de benficència a les famílies. Aquesta partida, tot i disposar de diners ara, 43 mil euros no és finalista, sinó que és un calaix de sastre per diferents conceptes. Al contrari de la Generalitat, la Diputació ja ha anunciat quina aportació farà pels ajuts al menjador de l'escola bressol. Passem de 3100€ a 2500€, una disminució del 19,35%, gaire bé el 20%.

Els serveis socials de Cabrils ja disposen d'un reglament per a l'atorgament de prestacions econòmiques, que es va aprovar al final de la legislatura passada. El criteri tècnic que s'ha estat utilitzant fins ara ha estat la de promoure la integració del nens que no tenen com a llengua primera el català o el castellà el darrer any de l'escola bressol, a P2. Cal replantejar-se aquest criteri, plantejar aquest ajut com una mesura anticrisis de l'ajuntament per ajudar a les famílies que ho necessitin. És un ajut per aquest curs. El curs vinent en tornarem a parlar si cal o no mantenir-lo en funció de la situació.

Finalment, l'ajuntament de Cabrils a diferència de l'any passat inclou en el fulletó que es repartirà a les escoles una nota que diu literalment:

“Les famílies que considerin que tenen dificultats econòmiques per a fer front a la quota mensual de l’Escola Bressol Municipal de Cabrils, poden sol·licitar cita amb els Serveis Socials Municipals per valorar la seva situació socio-econòmica d’acord amb els criteris establerts en el Reglament per a l’atorgament de prestacions econòmiques i/o serveis socials bàsics per necessitats socials per l’Ajuntament de Cabrils, publicat en el BOPB el 23 de juny de 2011, i en el DOGC número 5916 de 8 de juliol de 2011.“

Segurament aquesta moció ha servit per que sigui inclosa aquesta nota o arribi als pares la informació sobre els recursos que poden disposar per ajudar-los a passar aquests moments de dificultat on els preus pugen però els sous i els beneficis de les empreses baixen. Un servei que no es coneix, no existeix. Amb tot, nosaltres mantenim aquesta moció ja que volem un volum de diners destinats a aquest servei, no una bossa de beneficència.

Consideracions posteriors:

El govern considera que no és necessari un ajut finalista per aquest concepte ja que existeix una partida de beneficència a les famílies de serveis socials que cobriria aquestes ajudes. Així mateix, considera que donat que els veïns no han sol·licitat històricament els ajuts a serveis socials, cal entendre que el número de famílies que necessitaran aquests ajuts serà molt petit. El govern ens ha fet esment de menys de mitja dotzena de sol·licituds. El grup municipal d'ERC-CxC considera que sigui per desconeixement o per altres causes, moltes famílies poden no haver-se apropat a serveis socials o a educació per sol·licitar informació d'aquests ajuts per falta d'informació, extrem que el Sr. Gil i la pròpia alcaldessa han descartat.

Més informació: proposta de modificació de l'ordenança fiscal que regula els preus de l'escola bressol pel curs 2012-2013 http://goo.gl/Fq0WD

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada