Som un municipi d’acollida i solidari, en una societat d’acollida i solidària
Davant l’actual arribada a Europa de milers de persones que fugen per salvar les seves vides de la guerra en els seus països i la persecució política bé dels seus governs bé de grups que proven d'accedir al poder, no podem restar impassibles. Cal que actuem.
Som davant d’un fet i situació puntual i d'una intensitat excepcional, on refugiats i refugiades, persones de les totes edats, intenten fugir del desastre de la guerra i la fam en els seus països d'origen. Aquestes darreres setmanes, l’allau de persones que arriben a les fronteres d’Europa per cercar asil i refugi, han convertit aquesta crisi en un drama humanitari. És ridícul i lamentable que Europa sigui incapaç de gestionar l'arribada de 300.000 refugiats, quan a l’Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica han acollit ja a 7,2 milions de refugiats.
La deixadesa i la inacció dels governs i de les institucions europees agreuja encara més la situació dels milers de famílies que fan un llarg camí per protegir les seves vides i buscar una nova oportunitat en un país d’Europa.
En aquest sentit, la resposta de la Unió Europea i dels seus Estats membres a la crisi de refugiats no només és reprovable des del punt de vista moral i ètic sinó que també xoca amb tot un seguit d'obligacions jurídiques internacionals, a les quals ens hem adherit. Com ha recordat recentment l’eurodiputat català socialista Javi López en una pregunta-interpel·lació a la Comissió en demanar a l'Executiu comunitari que "actuï de forma immediata i contundent per assegurar que estats membres com Espanya compleixin els compromisos contrets en matèria d'asil en tractats com la Declaració Universal de Drets Humans, el Conveni Europeu de Drets Humans o la Convenció de Ginebra". I no és una situació sobrevinguda ja que l’abril d’enguany, el president del Parlament Europeu Martin Schulz va rebre el manifest “Protecció per als refugiats a Europa” de mans de l’eurodiputat català Josep-Maria Terricabras -juntament amb una delegació del PEN Internacional encapçalada pel seu president, John Ralston Saul, i el president del PEN alemany, Josef Haslinger- i avalat per la signatura per més d’un miler d’escriptors europeus, entre els quals hi ha els novel Günter Grass i Elfriede Jelinek En el text, es demana a la Unió Europea que creï un fons econòmic per atendre les necessitats dels refugiats que arriben a Europa i que tingui una política comunitària única perquè els refugiats es trobin la mateixa legislació a tot arreu.
En particular, l'actitud de la majoria dels governs europeus amb el seu regateig de xifres d’acceptació de nombre de refugiats, ha estat vergonyós. La suposada saturació de la capacitat per absorbir refugiats no té cap fonament i mostra la seva insensibilitat cap a la situació d’auxili d’aquestes persones.
Per contra, són els nostres ciutadans i ciutadanes, i les entitats i ONGs les que estan demostrant un sentiment de solidaritat tot endegant iniciatives per poder acollir i donar refugi a aquestes famílies.
La defensa dels Drets Humans és un deure de totes les institucions democràtiques. Els municipis tenen un clar compromís en la promoció i la garantia dels Drets Humans, treballant conjuntament administració i organitzacions de la societat civil.
Com a municipi d’acollida, implicat en la defensa dels Drets Humans, la solidaritat i la pau, comptem amb una ciutadania i unes institucions compromeses en la lluita contra les desigualtats i que de sempre s’ha mostrat solidària amb les persones que pateixen situacions difícils.
Per tot això, els grups municipals de CiU, ERC, MUC, PSC i PP de l'Ajuntament de Cabrils presenten per a la seva consideració i acceptació pel Ple Municipal la següent MOCIÓ:
• Expressar la nostra solidaritat amb totes les persones que han d’abandonar les seves llars tot fugint de la guerra que es viu als seus països així com de les seves conseqüències.
• Denunciar als governs o grups implicats en aquestes guerres i conflictes que repercuteixen sobre la població civil i sol·licitar als nostres governs que els seus responsables siguin portats davant els tribunats internacionals de drets humans per a que puguin respondre a les seves responsabilitats si així són determinades.
• Denunciar als governs de tercers estats implicats -de forma interposada- en aquests conflictes.
• Denunciar la inacció de les institucions europees i internacionals davant d'aquests conflictes i l'abandó de la població civil d'aquests territoris.
• Denunciar les situacions d’abús que aquestes persones pateixen en la seva fugida per part de màfies organitzades.
• Instar a les institucions de la Unió Europea a actuar de manera immediata per desenvolupar una política d’asil i acollida dels refugiats conjunta i donar resposta a les necessitats humanitàries de les persones que viuen aquesta tragèdia i buscar solucions a més llarg termini per evitar repetir situacions d’incompetència i negligència en la gestió de fluxos massius de persones en casos d’emergències humanitàries.
• Instar al govern de l’Estat a donar asil o refugi a aquelles persones susceptibles d’obtenir protecció internacional, o, com a mínim a totes aquelles que ho sol·liciti la Comissió Europea, tant per decència cap als refugiats que arriben a les costes europees fugint de la fam i la guerra, com per solidaritat amb la resta de països de la UE.
• Instar al govern de l’Estat que aprovi el més aviat possible el Reglament de la Llei 12/2009, de 30 d'octubre, reguladora del dret d'asil i la protecció subsidiària.
• Instar al govern de l’Estat a enllestir amb urgència un Pla d'acollida humanitària als refugiats. Aquest pla ha de tenir disposades places d'acollida dignes, possibilitats d'escolarització per als menors, atenció sanitària i social, en col·laboració amb els governs autonòmics i municipals així com amb entitats i ONGs.
• Instar al Govern de la Generalitat a donar resposta a la demostració de solidaritat que la ciutadania de Catalunya i les seves entitats civils estan tenint en aquesta crisi, i en aquest sentit sol·liciti el màxim nombre de persones refugiades que pugui assumir.
• Instar al Govern de la Generalitat a preparar tots els Departaments implicats en la gestió d’aquesta acollida, i oferir tots els recursos i serveis socials necessaris i disponibles amb coordinació amb els municipis d’acollida.
• Instem al Govern de la Generalitat a desenvolupar una campanya de sensibilització a la ciutadania sobre la necessitat de comptar amb una política d'asil com a part essencial de la democràcia, el respecte a la dignitat humana i als drets humans, i que així mateix procuri prevenir l'aparició actituds racistes o xenòfobes.
• Ens posem a disposició de les institucions que compten amb les competències en aquesta matèria per buscar solucions conjuntes i oferir una solució al drama humanitari que estan vivint milers de persones desplaçades.
• Ens sumem a la xarxa de municipis-refugi preparant dispositius d'acollida i convida a la ciutadania a implicar-se i col·laborar en la mesura de les seves possibilitats en l'atenció i ajuda als refugiats.
• La Corporació Municipal desenvoluparà una Taula de Suport a Refugiats per realitzar un treball estable i permanent que posi en marxa les diferents mesures disponibles per a la millor atenció i suport als refugiats.
• Traslladar aquest acord del ple municipal als Governs de l’Estat i de la Generalitat, així com a totes les entitats socials del municipi, i en especial, aquelles que desenvolupen tasques d’acollida de persones.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada