divendres, 30 de novembre del 2012

-Retallades, +Prevenció, la sida no és un joc!. Dia Mundial contra la SIDA 2012

El dijous 29 de novembre durant el ple ordinari de l'Aj. de Cabrils, la senyora secretària interventora va llegir en nom del grup municipal d'ERC-CxC-AM el següent text a l'apartat de precs i preguntes per recordar i commemorar el dia 1 de desembre, dia mundial contra la sida. Enguany, aquest dia arriba amb la dramàtica retallada a les subvencions del govern de l'estat i de la Generalitat per projectes de prevenció i suport a les persones infectades i als seus familiars desenvolupats per entitats catalanes del tercer sector.

L’any 1981 es van diagnosticar als EUA els primers casos de VIH/SIDA, una pandèmia que inicialment es va associar a les persones homosexuals i que va agreujar l’estigmatització i la discriminació que aquest col·lectiu ja venia patint històricament.

Durant aquests 31 anys, el moviment LGTB ha fet una gran tasca de prevenció i atenció a les persones amb VIH. I gràcies als avenços mèdics, la SIDA s’ha convertit en una malaltia crònica tot i que encara no disposa d’una vacuna que eviti el seu contagi. Cal recordar però, que a molts països subdesenvolupats on la població no té accés als tractaments, la SIDA continua estenent-se entre la població i causa milions de morts cada any.

Al nostre país, enguany s’ha experimentat un retrocés pel que fa a la lluita contra la SIDA. Les retallades del Govern de la Generalitat en l’àmbit dels serveis de prevenció i atenció a les persones amb VIH i els deutes pendents amb les entitats dificulten la prestació d’aquests serveis. També la decisió del Govern espanyol de desmantellar el Plan Nacional sobre el SIDA, els retards i les retallades de les subvencions adreçades a les associacions que treballen en aquest àmbit (que ha afectat sobretot a les entitats catalanes), així com la supressió de les transferències pressupostàries a les CC.AA per la lluita contra SIDA, posen en perill el model de prevenció i atenció que tan bons resultats ha donat durant els darrers anys.Finalment, les mesures del PP orientades a dificultar l’accés a la sanitat a determinats col·lectius (com els immigrants sense papers) poden suposar un augment dels contagis a curt termini.

Des d’ERC creiem que la SIDA no és cap joc i per tant no podem baixar la guàrdia. Cal que les institucions i les entitats treballin conjuntament en l’àmbit de la prevenció i l’atenció a les persones amb VIH i es prioritzi l’augment del nombre de proves del VIH com a principal estratègia per reduir el nombre de contagis. Només així podrem lluitar eficaçment contra la malaltia, millorar la qualitat de vida de les persones amb VIH i reduir la despesa sanitària dels propers anys.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada