Atès que el català és la llengua pròpia de Catalunya, del País Valencià, de les Illes Balears, de la Catalunya Nord, de la Franja de Ponent, l'Alguer i de l’estat d’Andorra.
Atès que Cabrils s’ha caracteritzat sempre per defensar l’ús de la llengua pròpia i comuna, independentment que es parlin altres llengües que enriqueixen la nostra ciutat des del respecte i la tolerància.
Atès que l’Ajuntament de Cabrils ha defensat amb fermesa la immersió lingüística a les escoles i que tots els nens i nenes han d’estudiar en català independentment de la seva llengua familiar com ha demostrat aquesta legislatura amb l'aprovació de la moció sobre la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya referent a la immersió lingüística en el ple del mes de setembre del 2011 presentada per ERC-CxC-AM.
Considerant molt greus els atacs que rep la llengua catalana des de diferents àmbits i que volen esquarterar la unitat de la llengua catalana així com minoritzar-ne el seu ús.
Considerant que el govern de les Illes Balears ha obert una batalla lingüística de primer ordre focalitzada entre altres aspectes en la decisió de dividir els alumnes segons la llengua en què vulguin estudiar, eliminar el català com a requisit en l’administració pública, obrir la porta a castellanitzar els topònims, així com la progressiva castellanització dels mitjans públics de comunicació.
Considerant que el govern del País Valencià ja fa anys que posa traves a la normalització de la llengua catalana, entre altres amb la voluntat de no poder veure de manera recíproca les televisions TV3 i Canal9.
Considerant que el govern d’Aragó nega la possibilitat que la població catalanoparlant de la Franja de Ponent pugui estudiar la seva llengua amb normalitat. I el que és més greu: ha definit la llengua que es parla a les comarques de la Franja –actualment unes 50.000 persones a les comarques de la Matarranya, el Baix Cinca, la Llitera, la Ribagorça, el Baix Aragó i el Baix Aragó–Casp- com la “llengua aragonesa de la part oriental”, una idea que es podria considerar de genocidi lingüístic.
Per tot això el grup municipal d’ERC-CxC-AM demana al Ple de l’Ajuntament de Cabrils que prengui els següents acords:
Defensar la unitat de la llengua catalana a tots els territoris que la tenen com a llengua pròpia.
Mostrar el rebuig a qualsevol mesura que posi traves als ciutadans dels diferents territoris dels Països Catalans a poder viure en la seva llengua materna i pròpia amb normalitat.
Fer arribar els continguts d’aquesta moció als governs de Catalunya, les Illes Balears, el País Valencià, i als seus respectius parlaments; així com també a les entitats Òmnium Cultural, Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultural Balerar i Iniciativa Cultural de la Franja.
Donar suport al Correllengua 2012 com a instrument reivindicatiu de la societat a favor de la plena normalització en l’ús social de la llengua arreu dels territoris de parla catalana i a favor de la seva unitat.
Donar suport a les entitats i grups del municipi interessats en organitzar el Correllengua i aportar la infraestructura i l’ajuda necessària per al bon desenvolupament de les activitats programades.
Cabrils, 11 de juliol de 2012
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada