dilluns, 12 de març del 2012

ERC - CxC - AM presenta una moció en suport al moviment "Diem prou" que aposta per pagar els impostos a l'Agència Tributària de Catalunya

El 10 de febrer el grup municipal d'ERC-CxC-AM entrava al registre de l'ajuntament de Cabrils la següent moció per ser debatuda al ple ordinari del mes de març d'enguany. Aquesta moció vol ser una mesura més de pressió al govern de l'estat davant la deslleialtat institucional reiterada cap a les institucions catalanes, concretament cap a la Generalitat de Catalunya, i el propi país, que està patint un espoli fiscal reiterat i un escanyament dels recursos que està malmetent les institucions, els serveis als ciutadans i hipoteca a famílies i empreses la sortida de la pitjor crisi en dècades.


MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL ERC – CxC – AM EN SUPORT AL MOVIMENT “DIEM PROU” QUE APOSTA PER PAGAR ELS IMPOSTOS A L’AGÈNCIA CATALANA EN COMPTES D’HISENDA

És un fet que l’espoli fiscal que patim els catalans, sumat al context de crisi econòmica, provoca que les nostres institucions públiques apliquin retallades en la despesa en diferents serveis essencials per a la ciutadania, situació que pateixen especialment les famílies amb menys recursos que ara, més que mai, requereixen de polítiques socials i ocupació de qualitat.

També és un fet que per sortir de la crisi un país ha de ser capaç de crear ocupació disposant de recursos suficients per portar a terme polítiques d’ocupació i de creació de noves activitats econòmiques, que en un marc de finançament just per a Catalunya es podrien desenvolupar.

Recentment s’ha publicat l’enquesta de població activa –EPA- del quart trimestre del 2011 i com era d’esperar, Catalunya no ha sortit ben parada, hem assolit uns nivells rècord de desocupació assolint la xifra de 775.400 aturats i superant una taxa d’atur del 20%, el nivell més elevat des de l’any 1985.

Catalunya ha de fer un pas endavant si se’n vol sortir, i per aquesta raó, més enllà de denunciar l’espoli fiscal que pateix el nostre país, cal portar a terme mesures de pressió per acabar amb una situació que ens ofega fiscalment. La reinvindicació del concert econòmic ha d’anar més enllà del discurs polític. És un deure moral de les institucions públiques del nostre país, dels partits polítics catalanistes, donar suport a les iniciatives que neixen de la societat civil que treballin per aconseguir un Concert Econòmic que ens acosti a la sobirania fiscal.


Atès que l’estratègia d’ingressar els nostres impostos a l’Agència Tributària Catalana és una estratègia tècnicament viable com a mesura de pressió per a què Govern de la Generalitat treballi decididament per un Concert Econòmic que ens acosti a la independència fiscal.

Atès que hi ha una escletxa legal, d’acord amb el principi de coordinació entre administracions, que permet que la Generalitat recapti diferents impostos -IVA, IRPF- que el contribuent ha de pagar a Hisenda a través de l’Agència Tributària Catalana, ho pot fer, sempre i quan pagui a temps i n’informi a Hisenda mitjançant el següent procediment:


1. Emplenar el formulari Model S26, que permet transferir diners a un compte corrent de la Generalitat en concepte del pagament de l’IVA o l’IRPF. Aquest formulari es pot trobar al web de la Generalitat de Catalunya www.gencat.cat.

2. Una vegada omplert el formulari de l’Agència Tributària de Catalunya, el contribuent ha d’ingressar al compte de la Generalitat l’import de l’impost indicant el número de referència i el NIF. Cal conservar el justificant de l’ingrés.

3. Posteriorment el contribuent ha de lliurar a una oficina de l’agència catalana el justificant de l’ingrés en un termini de set dies.

4. A l’hora de fer la declaració de l’impost a Hisenda, cal indicar que es carregui l’import al compte bancari de la Generalitat on prèviament ha ingressat els diners.

5. La decisió d’acceptar el pagament recaurà en el Govern de la Generalitat.

Atès que dues iniciatives del nostre país portaran a terme la insubmissió fiscal; una empresa de cerveses d’Olost i una parella d’empresaris de Siurana han manifestat que ingressaran el primer trimestre de l’IVA de l’exercici de 2012 a l’agència tributària catalana.

Vist que aquesta iniciativa ha cristal·litzat en el moviment civil per la insubmissió fiscal Diem Prou, que ha recollit el suport de diferents entitats arreu del país, com Ara o Mai, CADCi, Welcome Mr.President, SiP, Cercle Català de Negocis, Club FNEC, SiJ o Intersindical CSC, i en la seva plana web més de 4.000 suports.

Vist que diferents formacions polítiques i plataformes civils hem denunciat i denunciem l’espoli fiscal que està sotmesa la nostra nació i estem d’acord que hauríem d’imposar els nostres impostos, regular-los, recaptar-los, gestionar-los i distribuir-los amb plena sobirania,

En relació als antecedents exposats proposem al ple de l’Ajuntament l’adopció dels acords següents:


Donar recolzament a la campanya iniciada pel moviment ‘Diem Prou’ d’insubmissió fiscal i també a la tasca que Omnium Cultural fa sobre el procediment a seguir i les conseqüències jurídiques del mateix.

Instar al governbal Govern de l’Ajuntament de Cabrils a liquidar els seus impostos, de forma legal, a l’Agència Tributaria Catalana.

Traslladar al Consell d’Administració de l’empresa municipal SEIPRO liquidar els seus impostos a l’Agència Tributaria Catalana.

Proposar a tots els ajuntaments del Principat de Catalunya a seguir la línia iniciada per l’Ajuntament d’Arenys de Munt i avui Cabrils, a instàncies de l’Associació de Municipis per la independència, per liquidar els seus impostos a l'Agència Tributària Catalana en comptes d'efectuar-los a l'Agència Tributària Espanyola com s'ha realitzat fins ara.

Proposar a les formacions polítiques nacionalistes, sobiranistes o independentistes amb representació al Parlament de Catalunya que promoguin la modificació de la legislació tributaria catalana per tal que pugui, també, recaptar els impostos de caràcter estatal.

Promoure entre la ciutadania la seva adhesió a la campanya del moviment ‘Diem Prou’ d’insubmissió fiscal.

Comunicar l’adopció d’aquests acords als portantveus parlamentaris del Parlament del Principat de Catalunya, al Departament d’Economia i Coneixement del Govern de la Generalitat, a l’Agència Tributària de Catalunya, a les entitats municipalistes de Catalunya (FMC i ACM), a l'Associació de Municipis per la Independència, a la Plataforma Diem Prou i a l’empresa municipal SEIPRO, S.A.

No obstant això, el Ple acordarà el que estimi més convenient.


Cabrils, 10 de febrer de 2012

IL·LUSTRÍSSIMA SRA. ALCALDESSA DE L’AJUNTAMENT DE CABRILS

1 comentari:

  1. HEM VOTAT A FAVOR de la moció modificada presentada per nosaltres, havent estat aprovada pel ple.

    El matí del ple, hem rebut a l'ajuntament la resposta de l'Agencia Tributària de Catalunya a una pregunta formulada des del consistori sobre el procediment de pagament dels tributs explicada a la moció. L'Agència ens informava que el procés, al contrari del que s'ha explicat a la premsa no és correcte. Vist que el text no era exacte, el portaveu del grup municipal d'ERC-CxC-AM i l'alcaldessa hem acordat modificar un dels paràgrafs als quals "instem al govern de la Generalitat a posar els mecanismes per a què els municipis puguin liquidar els seus impostos, de forma legal, a l'Agència Tributària de Catalunya". Així mateix, hem eliminat del text la part corresponent al procés de pagament de tributs a l'agència.

    El secretari interventor ens ha presentat durant el ple l'informe encarregat pels grups municipals sobre la moció per no afectar els ingressos del consistori per part de l'Estat. Com ja ens havia avançat la pròpia agència, els tributs no es poden liquidar com la moció recollia, i justificava segons la legislació vigent. El nou text trasllada als governs de la Generalitat i de l'Estat no només la obligació de desplegar l'articulat de l'estatut d'autonomia referent a l'Agència Tributaria de Catalunya abans de 2 anys des de la seva aprovació sinó també donar un suport polític des del consistori de Cabrils a la futura negociació del nou pacte fiscal el 2013, i un suport explícit a la insubmissió fiscal del consistori davant una futura crida del Parlament i de la Generalitat de Catalunya, en el cas hipotètic que es produís.

    ResponElimina