dilluns, 20 d’octubre del 2014

El Consell del poble a l'UVI

Dilluns 14 de juliol va tenir lloc a la sala de plens de la casa consistorial un nou Consell de Poble. Malauradament, la presència de públic a la sala va ser testimonial ja que només hi havia tres persones, entre les quals es trobava el portaveu del nostre grup municipal, en Xavier Viudez, i un convidat.



L'ordre del dia del Consell va tenir com a punt més important, al qual se li van dedicar més minuts, l'èxit i fracàs del Consell, el cansament d'alguns dels seus membres, i la crítica al poc reconeixement i suport de l’Ajuntament de Cabrils i la seva maquinària, cap a aquest òrgan que enriqueix la vida política del poble. El Consell ha rebut reiteradament l'atac i menyspreu d'algunes formacions polítiques i d’altres actors, així també als seus membres que a vegades han sigut titllats de poc representatius i de titelles del govern. Una llàstima, per aquells que creiem en els processos participatius i també en l'apoderament dels veïns per a poder enriquir la vida política del nostre municipi.

Conseqüència d'aquest cansament ha estat la renúncia d'alguns destacats membres del Consell el passat mes de juliol per a deixar pas a saba nova que vulgui impulsar aquest projecte que va ser iniciat per el portaveu d'ERC-CxC-AM al consistori la legislatura passada, i també regidor de participació ciutadana, Miquel Ponsa, i que es va posar finalment en marxa amb grans expectatives amb el govern de CiU, VIC i PP. Aquestes renúncies, però, no han tingut relleu de moment i en el darrer Consell que va tenir lloc el passat dilluns 8 de setembre, la participació va ser encara més minsa que en el del mes de juliol: només dues persones s’hi van presentar.

En els darrers Consells s’han posat sobre la taula una serie de temes que després del fracàs de la reunió d’aquest mes de setembre encara cobren més importància:
  • La falta de visualització de la feina realitzada.
  • El baix impacte de la comunicació de les accions del Consell cap als veïns de Cabrils.
  • El mal funcionament de la comunicació institucional que arrossega al Consell.
  • La incapacitat d'arrossegar a bona part de les entitats del poble a les activitats del Consell.
  • El desgast d'alguns membres del Consell després de 2 anys llargs de funcionament vers la resistència al canvi del consistori. 
  •  L'oportunitat desaprofitada que el Consell esdevingui un lloc de debat entre els veïns per a projectes on es confronten interessos.
Tots ells són reptes que el nou Consell, amb la seva presidenta, l'alcaldessa Lina Morales caldria que es plantegés superar. A partir d'ara, alguns dels seus membres inicials ho faran des de la bancada del públic sense que a dia d'avui s'hagi realitzat la primera votació veïnal per a renovar el Consell.

Creiem indispensable per garantir la continuïtat del Consell del Poble que els seus nous membres, si es que no desapareix l’òrgan vista la participació de les dues últimes cites i la dificultat per trobar relleu a les persones que han marxat, es comprometin a implicar-se seriosament en el projecte per tal de donar continuïtat als temes que es tractin i a les resolucions a les que s’arribi. També creiem que és necessari replantejar què ha de fer el Consell i com ho ha de fer per tal que els temes que s’hi debaten acabin tenint un resultat visible i no quedin en no-res com ha passat amb la primera votació veïnal que no s’ha dut a terme.

Si no s’aconsegueixen assolir aquests nous reptes, el nostre municipi té moltes possibilitats de quedar-se sense l’escenari i altaveu on exposar i debatre les iniciatives i preocupacions dels seus ciutadans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada