dimecres, 29 de maig del 2013

ERC-CxC-AM presentarà una moció d'urgència al ple de maig 2013 de rebuig a la nova llei de llengües de l'Aragó

sense comentaris
MOCIÓ EN DEFENSA DEL CATALÀ A LA FRANJA DE PONENT I PER LA SUPRESSIÓ DE LES DENOMINACIONS LAPAO I LAPAPYP DE LA LLEI DE LLENGÜES D’ARAGÓ

Atès que el Govern d’Aragó ha derogat la Llei de llengües de l’any 2009 per aprovar-ne una de nova, en la qual desapareixen el català i l’aragonès, el català es denomina LAPAO (Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental) i l’aragonès, LAPAPYP (Lengua Aragonesa Propia de las Áreas Pirenaica y Prepirenaica).

Atès que el Govern d’Aragó no respecta la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, signada pel Govern espanyol en data del 5 de novembre de 1992, ratificada el 9 d’abril de 2001 i que va entrar en vigor el 1 d’agost de 2001.

Atès que la decisió del Govern d’Aragó desmantella sense respecte tot el treball científic de lingüistes i institucions com ara l’Institut d’Estudis Catalans o la Real Academia de la Lengua Española, que reconeixen que la llengua que es parla a les comarques de la Franja de Ponent és el català.

Atès que és un insult a la intel·ligència i a la dignitat denominar LAPAO i LAPAYPYP les llengües catalana i aragonesa, respectivament.

Atès que aquest intent del Govern d’Aragó d’esquarterar la unitat del català i de reduir les variants locals com el calaceità, el queretà, el fragatí o el mequinensà al LAPAO podria constituir un genocidi lingüístic únic.

Atès que la nostra llengua, el català, és la que es parla a les Illes Balears, Catalunya, Andorra, el País Valencià, l’Alguer i Catalunya Nord i és la novena llengua europea,

Atès que la decisió del Govern d’Aragó podria afectar negativament el reconeixement científic, legal i laboral dels habitants de la Franja a l’hora de validar els estudis i les titulacions de català amb relació a les titulacions equivalents al Principat de Catalunya, les Illes Balears, el País Valencià i Andorra.

Atès que el Govern d’Aragó ha trencat tots el consensos científics i lingüístics utilitzant la llengua com un element d’enfrontament i de tensió, amb la intenció de crear un fals debat tot esborrant unes senyes d’identitat, històriques i lingüístiques pròpies de l’Aragó.

Atès que els cabrilencs i cabrilenques ens hem manifestat reiteradament a través de les nostres institucions, la societat civil i de forma particular en contra de qualsevol atac al català, vingui d'on vingui, en tots els àmbits socials i en solidaritat amb tots els territoris de parla catalana.

El grup d'ERC-Consens x Cabrils-AM proposa al Ple l’adopció dels següents:

ACORDS

PRIMER. Demanar al Govern espanyol i al Govern d’Aragó el compliment de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries.

SEGON. Demanar al Govern d’Aragó la retirada de la Llei de llengües aprovada el passat 9 de maig de 2013.

TERCER. Demanar al Govern d’Aragó el ple reconeixement del català com a idioma que es parla a la Franja de Ponent.

QUART. Demanar al Govern d’Aragó el desplegament de tots els mitjans per a l’aprenentatge del català.

CINQUÈ. Enviar còpia telemàtica d’aquests acords als governs d’Aragó, Catalunya i l’Estat espanyol, i també a tots els grups polítics dels Parlaments d’Aragó, i Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada